Nastavitve piškotkov

BLOGI

Zadnji blogi

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Pri svojem svetovalnem delu v Svetovalnici pogosto slišim naslovni stavek. Izrečejo ga ženske med tridesetim in štiridesetim letom starosti, ki imajo za seboj že kakšno nesrečno zvezo, ki so morebiti razočarane ali bile izdane in težko zaupajo moškim. Otroka si vedno bolj želijo, a pri tem pravijo, da ga želijo imeti v okviru družine, se pravi, da bosta za otroka skrbela oba, ona in partner. 

Dame se počutijo osamljene, njihova samopodoba se krha, vedno bolj so usmerjene v iskanje Gospoda Pravega, a kaj, ko takšen kavalir žal ne obstaja. Mnoge so dale v prednostni načrt končanje visoke izobrazbe, karierno pot, ureditev samostojnega stanovanjskega bivanja ter nato naj bi prišla na vrsto družina. A kaj, ko je dama sedaj že stara proti štiridesetemu letu, biološka ura tiktaka in se malce tudi že mudi. Ali naj pristane zgolj na to, da je prijateljica s kakšnim moškim in si delita posteljo zgolj občasno? Nekateri moški ne zmorejo prevzeti svoje odgovornosti biti partner in stati svoji ženski ob strani v dobrem in slabem, zato je tudi vedno več samskih moških, ki imajo prijateljice. A zopet smo pri vprašanju, kako uskladiti željo imeti moškega in otroka z njim?

Ko se ženska počuti osamljeno in meni, da je njen vlak že odpeljal, lahko zapade v zagrenjenost in negativno energijo. Če se to zgodi, bo takšna energija zagotovo odbila morebitnega potencialnega snubca, ker kot vemo, smo ljudje tudi bitja, ki se odzivamo na energetski naboj druge osebe. Torej, drage moje prelepe dame, ne pozabite na to, da ste lepe, sposobne, ženstvene in da cenite vse, kar lahko ponudite partnerju. Vztrajajte pri delu na sebi in svoji osebnostni rasti, soočajte se z žalostjo in bolečino spričo osamljenosti, iščite smisel v majhnih in drobnih kamenčkih Življenja in s takšnim pristopom obstaja večja verjetnost, da boste pridobile naklonjenost ustreznega moškega in očeta otroka. 

Majhni, drobni trenutki delajo življenje lepo, mično in dragoceno. Potrudimo se, da je teh trenutkov čim več. Pozitivna naravnanost dela čudeže. Verjemite.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1317

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje

Bolečine v križu poznamo skoraj vsi, zato je tudi pri teh težavah redna vadba joge skoraj obvezna, če ne želimo končati pri zdravniku in na raznih terapijah. Vse, kar počnemo, se zapiše v hrbtenico in potem razširi po vsem telesu. Z jogo krepimo hrbtenico in povečamo njeno prožnost. V jogijskih položajih krepimo hrbtne mišice, sproščamo napetosti in hkrati poskrbimo za gibčnost hrbtenice. Jogijski pregovor pravi, da smo stari toliko, kolikor je gibčna naša hrbtenica. Poskrbimo torej za prožno hrbtenico.

 

Zavedajmo se telesne drže 

Že s tem, da se zavedamo telesne drže, si pomagamo pri ohranjanju zdravja. Nekajkrat na dan se spomnimo na to, kako se držimo in po potrebi popravimo držo. Večinoma sedimo napačno za računalnikom ali stojimo z ukrivljenim hrbtom. Slaba drža vpliva na naše počutje in s tem tudi na zdravstveno stanje. V sedečem položaju na stolu je dobro imeti obe stopali na tleh, noge pa naj ne bodo prekrižane. 

 

 

Pokončna drža

Stopala so obrnjena naprej in v širini bokov. Roke, dlani in prsti so popolnoma sproščeni. Ob vdihu podaljšamo hrbtenico, ob izdihu pa sprostimo ramena. Medenica je potisnjena rahlo naprej. Sprostimo tudi mišice zadnjice. Kolena so rahlo pokrčena, tako da v nogah ne občutimo napetosti. Med vdihom prenesemo težo telesa na nožne prste, vendar tako da ostajajo stopala trdno na tleh. Težo nato iz prstov počasi prenesemo na zunanji del stopal, pete in notranji del obeh stopal. Osredotočimo se na stik s tlemi ter začutimo sočasno povezanost z zemljo in nebom.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 987

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje

Sedeči položaji za meditacijo

 

Samasana
Sproščeno sedimo na tleh. Hrbet je raven. Pokrčimo desno koleno in približamo desno stopalo k levemu stegnu. Levo stopalo položimo pred desno, tako da gležnja ležita drug pred drugim. Dlani sta sproščeni na nogah in obrnjeni navzgor. 

Sedeči položaj po turško
Sedimo udobno in z vzravnanim hrbtom. Če želimo, se prislonimo na steno. Nogi sta pokrčeni. Poskrbimo, da nam je v položaju udobno. Dlani sta obrnjeni navzdol ali navzgor. 

Polovični lotos
Sedimo sproščeno in z vzravnanim hrbtom. Pokrčimo noge. Levo stopalo položimo na desno stegno, desno stopalo pa na tla pred levo nogo. Če želimo, držimo dlani v džnana mudri

Lotos
Sedimo sproščeno in hrbet imamo raven. Pokrčimo noge. Levo stopalo položimo na desno stegno, desno stopalo pa naslonimo na levo stegno. Dlani sta sproščeni na kolenih. 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 933

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje

ČAS JE ZA JOGO

Atha yoganus asanam 

 

Prvi verz po Patandžaliju pravi: »Čas je za jogo.« Ko smo že veliko doživeli, ko smo polni izkušenj in vtisov, ko so vzponi in padci že za nami in ne iščemo več impulzov od zunaj, je čas za jogo. Z jogijsko vadbo se hkrati bolje zavedamo sedanjega trenutka in odkrivamo svojo notranjost. Z redno jogijsko vadbo upočasnimo proces staranja. Joga poskrbi za gibčnost telesa, vitalnost, močne kosti, dober imunski sistem in zdravje. Čustveno nam joga zagotavlja harmonijo, lažji vsakdanjik, občutek zadovoljstva in sreče.

Aštanga joga, osem stopenj do razsvetljenja po Patandžaliju, opisuje korak za korakom, kako začeti z jogo, tako da bomo v vseh pogledih zaživeli optimalno. Vseh osem stopenj je povezanih med seboj. Vsak človek mora naprej poskrbeti za to, da so njegove osnovne potrebe zagotovljene. S svojim delovanjem naj ne bi škodovali sebi, okolici in naravi. Ajurveda pravi, da naj bi bil vsak mentalno in telesno zdrav človek sposoben poskrbeti za lastno preživetje. Poleg osnovnih potreb naj bi zadovoljili tudi potrebe po izražanju, umetnosti, druženju, ambicijah, ljubezni in duhovnosti. Vadba joge nam pomaga k boljši prizemljitvi. S tem, ko se poglobimo vase, dobimo tudi nov zalet in moči, da kreiramo življenje po lastnih željah. Z aštanga jogo lahko začnemo kadarkoli in na katerikoli stopnji. Če želimo, se najprej posvetimo dihalnim vajam, filozofiji, meditaciji ali telesni vadbi. Kakorkoli že, čas je za jogo.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 926

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravje

O knjigi JOGA ZA SREČNO IN VITALNO ŽIVLJENJE

Knjiga Joga za srečno in vitalno življenje je namenjena vsem, ki si želijo več vitalnosti, vsakdanjega veselja in samozavedanja. Prvi verz v Patandžalijevih Joga sutrah pravi: »Čas je za jogo.« Ko več ne iščemo sreče zunaj sebe in se raje obrnemo vase, je čas za jogo. Z jogijsko vadbo se bolje zavedamo sedanjega trenutka in odkrivamo svojo notranjost. Angleška beseda present pomeni darilo ali sedanji trenutek. Slednji je darilo, saj v življenju ni drugega kot sedanji trenutek. Naučimo se živeti v sedanjosti in stiku s samim seboj. Ta knjiga ponuja, poleg nasvetov za vitalno življenje, tudi smernice za boljše življenje. V njej je opisanih sto jogijskih položajev s fotografijami za začetnike, starejše in izkušene učence. V knjigi si lahko preberete več o novih jogijskih temah, zvrsteh, filozofiji, ajurvedi, čakrah, energiji in prehranjevanju. V pomoč vam bo tudi poglavje o jogi, s katero lahko odpravimo različne težave in bolezni. Dodatek obravnava še določene teme, ki so posredno povezane z jogo. Ne glede na to, ali ste začeli z jogo zaradi fizičnih težav ali ker si želite duhovne rasti, vam priporočam, da si knjigo večkrat preberete. Le tako se vam bo opisano znanje bolje utrdilo v zavesti. Joga je za vse življenje, predvsem pa nas ohranja zdrave, mladostne in zadovoljne. Naj vam ta knjiga poda novo perspektivo, vas inspirira in pouči. Želim vam srečno in vitalno življenje. Namaste, Maja

 

 

Vsebina knjige:

  • 100+ jogijskih položajev, 
  • joga za vitalnost in sprostitev,
  • jogijska vadba za začetnike,
  • napredne vaje,
  • joga za starejše,
  • joga za različne težave in bolezni,
  • prednosti meditacije,
  • jogijski pojmi,
  • odgovori na vprašanja,
  • jogijske zvrsti,
  • hrana za glavne organe,
  • prehranjevanje,
  • jogijske tematike.

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1164

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Dario Cortese je v svoji knjigi Nekaj divjega zapisal: " REGRATOVE KORENINE SO KREPKA PREHRANSKA DOBRINA ZIMSKIH DNI " (Cortese D., 2011, str. 144).

Tako kot čemaž, tudi regrat najdemo že zelo zgodaj spomladi na dobro pognojenih travnikih, tratah ali celo v domačem vrtu. Užitna je cela rastlina. Korenine nabiramo od jeseni do zgodnje pomladi, ker imajo takrat največ učinkovin. Korenike moramo izkopati cele (da ne izteka mleček). Izkopane korenike lahko nato posadimo v domač vrt, da ga imamo vedno pri roki ali pa jih operemo in posušimo ter si tako zagotovimo zalogo za blaženje različnih tegob.

Spada v skupino radičevk, tako kot cikorija. Predvsem korenike vsebujejo zelo veliko inulina, ki kot topna vlaknina ugodno vpliva na naše črevesje.

Zdravilni učinki na naše telo

Čisti jetra, uravnava delovanje žolčnika in trebušne slinavke, čisti kri, pomaga pri boljšem delovanju limfe, zaradi vsebnosti magnezija in kalcija je koristen za kosti. Pomaga tudi pri izločanju nakopičene sečne kisline (torej pomaga pri putiki, artritisu in revmatizmu).

Uporaba

Mlade liste naberemo in dobro operemo ter jih s kuhanim vročim krompirjem ali z ocvirki pripravimo v okusno zdravo solato. Malo starejše in tudi bolj grenke in trde liste pripravljajo v Dalmaciji kuhane, z olivnim oljem in česnom (kot blitvo).

Iz cvetov (odstraniti jim moramo grenke zelene dele) lahko pripravimo sirup , čaj ali pa jih dodamo solatam za popestritev izgleda.

Iz korenik, kot že omenjeno, lahko čez zimo pripravljamo poparke, ali pa sveže korenike vložimo v kis.

Če vas torej ne moti grenak okus regrata in imate dovolj volje za žvečenje, lahko na zelo enostaven način poskrbite za detoksifikacjo vašega telesa.

VIRI:

- Jagodič B., Zdravilne zeli: najboljše blago za zdravo telo. Slomškova založba, 2004.

- Cortese D., Zelenjava-druga moč narave. Kmečki glas, 2002.

- Cortese D., Nekaj divjega. Porezen, 2011

 

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1220

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Marsikatera družina se težko prebija skozi mesec glede na vse stroške. Nekatere pa se znajdejo v  položaju, da imajo nekaj prihrankov, ki bi jih hotele kar se da najbolje naložiti, zato se vprašajo,  katera naložba je najbolj primerna? Seveda odgovor ni enoznačen, ker je odvisen od trenutne situacije, od namena naložbe, koliko dolgo naložbenih sredstev ne bomo potrebovali itn. Današnja kolumna bo razmislek o naložbi v zlato (1 unča zlata s čistino 999,9  = 31,1035 grama).

 

Zlato je kovina, ki je zaželena že tisočletja zaradi svoje zlato rumene lepote - kot sonce, in možnosti izdelovanja prelepega nakita, ki je razveseljeval predvsem ženske, pa tudi vladarje skozi stoletja. Zlato pa je bilo tudi pomembno za države, saj so lahko tiskale le toliko denarja, kolikor so imeli zlate podlage v svoji Centralni banki. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa zlate podlage več ni bilo potrebno imeti in zato je marsikatera država dala svoje zlate rezerve na trg in jih preprosto prodala. Zato je cena zlata zelo nihala in je leta 1983 dosegla najvišjo stoletno ceno 850 USD/unčo in nato sredi devetdesetih dosegla višino nekaj nad 200 USD/unčo.

 

V tistem času so vsi pozabili na naložbe v zlato in po mojem mnenju je bil takrat čas za takšno naložbo. Nato je pričela cena rasti in v letu 2013 dosegla nivo več kot 1.700 USD/unčo, ki je bil dvakrat višji tečaj od najvišje cene zlata v 100-letni zgodovini.

 

Veliko trgovcev z zlatom nas na veliko prepričuje, da je naložba v zlato dolgoročna in varna naložba. Ali je res? Danes je cena nekaj nad 1.200 USD/unčo. Torej, kdor je kupil zlato po višji ceni, je globoko v izgubi. Z zlatom kot naložbo nimamo kaj početi, razen imeti zlato v predalu in čakati na boljšo ceno na trgu. Pri tem pa imamo tudi riziko odtujitve, če ga hranimo doma ali morebitne stroške trezorja.

 

Zgornji komentar sem namenil zato, da izrazim svoje mnenje o tem, da je vsaka naložba lahko varna in dolgoročna, če je investirana v pravem trenutku. Pravi trenutek pa je takrat, ko ocenimo, da bo kadarkoli v srednjeročni prihodnosti cena z veliko verjetnostjo višja od tiste, po kateri investiramo danes.

 

Osebno sem kupil zlate kovance dunajske filharmonije v letu 1995 po 243 USD/unčo in jih prodal v letu 2013 po 1.720 USD/unčo. Danes smatram, da še ni čas za nakup zlata kot naložbe, saj obstaja velika verjetnost, da se bo cena še znižala.

 

 

 

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1131

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

PRAVILNO SEDENJE PRED RAČUNALNIKOM

Razvoj evolucije kaže, da je nekdaj pretežno fizično delo skoraj v celoti nadomeščeno z intelektualnim delom. Delo z računalnikom je najpogostejša oblika tovrstnega dela.

Prisiljena, statična in dolgotrajna  drža, ki je prisotna pri tem se odraža v različnih zdravstvenih težavah, ki jih najpogosteje zaznamo kot različne oblike bolečin v posameznih delih telesa. Na zdravstvene težave pri sedečem delu opozarjajo raznovrstni članki, raziskave in statistične podatki o bolniški odsotnosti in mišično kostnih obolenjih.

 

 

 

Pri dolgem sedenju nastajajo zaradi pasivnega sedenja bolečine v križu. Medenica se začne zvračati nazaj, hrbtenica nima več popolne opore in izgubi naravno«S« obliko. Pojavi se neenakomerna obraba medvretenčnih ploščic in posledično bolečine v križu.

Pogosto se pojavijo tudi bolečine v vratu oz. otrdelost vratu. Mišice vratu se zakrčijo in povzročijo omejeno gibljivost ter bolečino.

 

 

 

 

KAKO PRAVILNO SEDETI?

o   Medenica je rahlo nagnjena v smeri naprej, da se ustvari dvojna S oblika hrbtenice                                                        

o   Sedenje z rahlo naslonjenim hrbtom ob naslonjalo stola

o   Lopatici sta v rahli retrakciji (pomaknjeni nazaj) in depresiji (spuščeni nazaj-navzdol)

o   Z očmi gledamo rahlo navzdol v sredino monitorja ( pravilna višina računalnika)

o   Ramena so spuščena, podlakti in dlani so vzporedno s površino mize

o   Kot v kolenskem sklepu 90˚ in kolčnem sklepu je 90˚ - 110˚

o   stopala so na podlagi, v kolikor ne dosežejo tal se pod njih postavi opora

 

 

 

Zavedati se morate, da se je vaše telo prilagodilo na nepravilno sedenje, zato boste imeli na začetku težave z pravilni sedenjem, ki se Vam bo zdelo nenaravno. Vendar je človeško telo zelo prilagodljiv sistem in tako, kot se navadi na nepravilno, se bo sčasoma tudi na pravilno sedenje…

 

Veliko uspeha pri skrbi za Vašo držo!

 

Matej Grafenauer

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 2324

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Ob tem dnevu pa tudi sicer v mesecu marcu, ko ženske praznujemo kar dva praznika,  se je smiselno zazreti vase, v svoje življenje in se vprašati, ali sem res ženska? Ženska v pravem pomenu besede, ne le na papirju. Izražam svoje ženske lastnosti v svojih odnosih, tudi v odnosu do sebe – no, predvsem v odnosu do sebe? Saj veste, takšen odnos kot imamo do sebe, takšnega imamo do drugih. Najpomembneje pa je, da če smo se rodile kot ženske, da tudi smo ženske.

 

Ženska je nežna, čuteča, ljubeča, potrpežljiva.

Vsaka od nas bi morala razvijati in izražati te lastnosti, ki so v nas. Nekatere v zanosu in želji po biti enakovredna moškim sodelavcem, pozabijo na to, da so v resnici ženske in da ne glede na to, koliko nadur bodo imele, kako zelo se ženejo za neko pozicijo v službi, še vedno bo nek tih glasek prosil in klical na pomoč. Na pomoč zato, ker višja pozicija v službi in nadure tej ženski ne bodo prinesle občutka zadovoljstva in notranjega miru. Po drugi strani pa zaradi tega ne bo imela niti časa niti volje za partnerja in otroke, če jih ima. Zase pa sploh ne bo našla časa. Poslušajte ta tih glasek v sebi, kajti to je vaša ženskica, ki želi, da živite kot ženska. To pomeni, da ste:

  • Nežni, tako v odnosu do sebe kot do drugih. Zakaj bi agresivno in napadalno zastopala svoje stališče, ko pa se lahko z nežnimi besedami dotaknete sogovornika tam, kjer je srce;
  • Čuteči in razumevajoči: ravno zato, ker je ženska v stiku s seboj, lahko čuti stisko drugega in mu tako pomaga – mu stoji ob strani, ga tolaži in razume. To je največ, kar lahko ženska da nekomu, ki trpi;
  • Ljubeča do sebe, saj si da tisto, kar potrebuje in reče NE tistemu, kar ji ne prinaša notranjega zadovoljstva in miru – zato, ker se ima rada, se psoštuje in ceni. Tako je lahko ljubeča tudi do drugih;
  • Potrpežljiva, saj se v sebi zaveda, da se vse vedno zgodi ob pravem času. Neučakanost ni naravna pot stvari in ženska to ve. Zato najprej naredi vse, kar je v njeni moči, nato pa potrpežljivo čaka z zavedanjem, da bo vse tako, kot je prav.

 Če bi ženske bile bolj ženske in se svojih lastnosti ne bi sramovale in jih imele za znak šibkosti, bi bil svet popolnoma drugačen. Sposobnost poslušanja, razumevanja, sprejemanja drugačnega mnenja in potrpežljivost so lastnosti, s katerimi bi ženska na delovnem mestu dosegla veliko več, kot če se trudi nekaj doseči na moški način, če se lahko tako izrazim. Če delamo stvari tako, kot so nam naravne, smo bolj uspešne, manj izčrpane pa tudi bolj zadovoljne, saj se nam ni treba pretvarjati, da smo nekdo drug, temveč preprosto smo to, kar smo.

 

Izkoristite te dni za to, da vnesete čim več nežnosti in ljubezni, bodite potrpežljive s seboj, prisluhnite si in si dajte to, kar potrebujete. Ste ženske in bodite ponosne na to, da ste ženske. Imejte se rade danes in vsak dan.

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1027

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

TROBENTICE

Pomlad je tu...

Prvi znanilci pomladi - zvončki že belijo travnike in gozdna tla, trobentice pa jim delajo družbo.

Trobentice niso samo lepe, rumene, dišeče, piskajoče rožice, ampak rastlinica, ki v sebi nosi zelo veliko vitamina C.

Procent vitamina C je spomladi največji v cvetovih, kasneje pa je le tega največ v listih. Listi niso ravno okusni, lahko pa so dober dodatek pomladnim solatam, smutijem ali čajem. Korenine in cvetovi vsebujejo saponine  (učinkovine, ki raztapljajo snovi nastale in nakopičene v vnetih dihalih ter pospešujejo izločanje vode iz telesa). Obstaja farmacevtsko izdelan sirup za lajšanje kašlja na osnovi timijana in korenin trobentic.

Domovina trobentic je Anglija. O njih je pisal celo W.Shakespeare. Imajo zelo bogato zgodovino uporabe v ljudskem zdravilstvu. Pomagajo pri izkašljevanju, znižujejo telesno temperaturo, delujejo protibolečinsko, vsebuje salicilate (derivati salicilne kisline, ki jih najdemo v zelenjavi in sadju) - izogibati se jim morajo ljudje, ki so alergični na salicilno kislino, ki uporabljajo zdravila proti strjevanju krvi in nosečnice. Zmečkani listi in cvetovi zelo dobro celijo rane.

Sirup iz trobentic: dobro oprane in osušene cvetove trobentic nalagamo v kozarec izmenično z medom. Čez poletje ga postavimo na sonce. Za lažje izkašljevanje večkrat na dan zaužijemo žličko pripravka.

Posušene liste in cvetove lahko uporabimo za pripravo čajev (dodamo še druga zelišča npr. timijan, komarček, meta,...).

V Nemčiji in Avstriji cvetove trobentic velikokrat dodajajo mlečnim jedem in pecivu.

S cvetovi trobentic (svežimi, kandiranimi) lahko zelo lepo dekoriramo jedi preden jih ponudimo. Prav tako lahko s posušenimi cvetovi (uporabimo še cvetove drugih rastlin drugačne barve) okrasimo doma pečen kruh.

Torej, čim prej na  spomladanski sprehod. S seboj vzemite košarico in jo napolnite s trobenticami. Uživajte v ponovnem prebujanju narave in bogastvu vitaminov, ki nam jih ponuja.

viri:

Di Grazia, A. Zdravi z naravo. 386 receptov ljudskega zdravilstva. Porezen d.o.o. Cerkno. 2013

Grlić, L. Užitne divje rastline. Cankarjeva založba Ljubljana. 1980

http://www.pharmachoice.co.za/products/cough-support/viralchoice-cough-syrup

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1954

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdrave novice

Umetnost obvladovanja stresa, ki vključuje dihalne vaje, telesne vaje, vaje sproščanja in Jogo smeha.

ŽELITE POSTATI BOLJ SREČNI IN NASMEJANI? Redna tedenska vadba joge smeha po metodi dr. medicine Madana Katarije, širi radost, osvetli naše življenje kot plamen, ki nam je sposoben povrniti moč in namen.

KAJ JE JOGA SMEHA?
Joga smeha je edinstvena vadba, ki kombinira brezpogojen smeh z dihalnimi vajami. Vsak se lahko smeje 
brez razloga, brez šal ali ogleda komedije. Znanost je dokazala, da naši možgani ne razlikujejo med umetnim in naravnim smehom. Joga smeha je edinstvena tehnika, ki odraslim omogoča trajen smeh iz srca brez vključevanja kognitivnega mišljenja. Joga smeha zaobide vse intelektualne sisteme, ki delujejo kot zavore za naravni smeh. 

SMEH JE VIR ZDRAVJA - UČINKI SMEHA:
- vzpodbuja občutke radosti in sreče
- deluje pomlajevalno
- pomaga uravnavati krvni tlak
- vzpodbuja ustvarjalnost in pozitivno naravnanost pri reševanju življenjskih izzivov
- ublaži, v večini primerov pa popolnoma odpravlja stanja depresivnosti
- zmanjšuje notranjo napetost 
- izboljša delovno učinkovitost 
- zniža možnost ponovitve srčnega infarkta na tretjino

Trening joge smeha se začne s počasnimi ogrevalnimi vajami razgibavanjem, petjem, ploskanjem in gibanjem. Vaje pripomorejo k temu, da izginejo zavore in se razvije otroška igrivost. Z dihalnimi vajami pripravimo pljuča na smeh. Sledijo smejalne vaje, ki so kombinacija igranja in tehnik vizualizacije. Te vaje skupaj z močno skupinsko dinamiko vodijo do podaljšanega brezpogojnega smeha. Smejalne vaje se prepletajo z dihalnimi vajami. Znanstveno je namreč dokazano, da že z dvajsetimi minutami smeha telesu koristimo. Trening joge smeha se lahko zaključi s smejalno meditacijo. Gre za spontan smeh, pri čemer udeleženci ležijo in dovolijo naravnemu smehu, da jih preplavi od znotraj. Smejalna meditacija je močna izkušnja, ki pogosto vodi do zdravega čustvenega očiščenja ter do občutka sproščenosti in veselja, ki lahko trajata več dni. Smejalna joga je kombinacija gibalno-vokalnih vaj, iger in dihanja.

Gledano z medicinskega stališča je najpomembnejša sestavina vdiha kisik. Dr. Otto Warburg, predsednik instituta za celično fiziologijo in Nobelov nagrajenec, je o pomembnosti kisika povedal:''Tehnike globokega dihanja povečajo količino kisika v celicah in so najbolj pomemben faktor za zdravo ter energije polno življenje. 

Želim Vse Dobro, Nadine Radesky

Nadaljuj branje
Ogledi: 1072

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Pozdravljene drage dame!

Vabila na najrazličnejše shujševalne tretmaje se v veliki večini začnejo na podoben način in obljubljajo skoraj neverjetne rezultate.

Naj bo tokrat malo drugače!

Življenje je cikel in vse v njem je v nenehnem toku. Sodobna prehrana je kriva za zmanjšano odpornost našega telesa, za zmanjšano absorpcijo mikronutrientov ter je hkrati z njimi tudi zelo osiromašena, pojavljati se začnejo razne alergije, avtoimune bolezni, odvečni kilogrami.

Na voljo je malo morje najrazličnejših diet, nekatere so celo uspešne na krajši rok, vendar pa pri nobeni niso upoštevani in razloženi stranski učinki, ki bodo posledica takega načina prehranjevanja.

Zato, drage dame, če ste pripravljene spremeniti vaše prehranjevalne navade, se zavedate da izguba teže ni le sezonsko opravilo, ampak življenjski slog, če ste pripravljene stopiti v korak z naravo, vam lahko na osnovi sezonskih živil, divje hrane, začimb, zelišč in dišavnic pomagam do vaših ciljev.

Prvi rezultati bodo vidni v roku treh mesecev. Skupaj se bomo podale na pot. Zaupale mi boste svoje zdravstvene težave, dnevne aktivnosti, želje in cilje.

 Ne bom vas slepila z neverjetno izgubo več desetih kilogramov, z neverjetno zavidljivo novo podobo v roku treh mesecev. Zagotovim pa vam izboljšanje prebave, manj migren, skratka boljše počutje. Kilogrami bodo posledično sami kopneli, vaša samopodoba in sprememba prehrane pa vam bo odprla popolnoma nove poglede na naravo, družbo in odnose med ljudmi.

Skupaj z revijo Bogastvo zdravja bomo prehodile pot do zastavljenega cilja in sledile preobrazbi našega telesa in naših misli.

Okvirni potek aktivnosti:

Datum

aktivnost

9. marec 2015

objava 5. izžrebanih kandidatk

10. - 15. marec

Individualni razgovori s kandidatkami

16.- 22. marec

Opis jedilnika posamezne kandidatke / 1 teden vsak dan spremljanje vnosa hrane in pijače  - na individualnem razgovoru posredujem navodila za izdelavo "prehranskega dnevnika"

23. - 29. marca

Izdelava "primernega" jedilnika za posameznico in navodila za uresničitev ciljev

S pomočjo branja obraznih značilnosti po tradicionalni kitajski medicini določiti šibkost določenih organov (oz. povezave določenih simptomov in določitev njihovega vzroka) - primerjava s trenutno zdravstveno sliko

 

Za vsa navodila in pomoč bom kandidatkam na voljo vsak dan od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer

13. - 19. aprila

Ponovni individualni razgovori - uspeh/neuspeh/zadovoljstvo/upoštevanje in neupoštevanje navodil 

4.-10. maj

 

Zaključek projekta, obdelava podatkov in rezultati

 

 

Skupaj nam bo lažje, zato se nikar ne pozabite prijaviti 

POVEZAVA DO NAGRADNE IGRE

Vaša Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 976

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Narava se je začela prebujati in čas je, da se začnemo tudi mi. Pomlad je tako najboljši čas za razstrupljanje organizma, saj so se v njem preko zime nabrali razni toksini. S pomočjo zgodnje spomladanske zelenjave (zelene barve) je rezultat čiščenja vsekakor pozitiven. Preberite zakaj, kako in s čim...

 

Čemaž 

Čemaž spada v skupino lukovk, tako kot por, česen in čebula. Je rastlina naših krajev, kar ji daje še toliko večji pomen v smislu njenih zdravilnih vplivov na naše telo.

Užitna je cela rastlina (čebulček, listi, cvetovi). Kot samonikla rastlina spada v sam vrh zdravilne divje hrane.

 

Vpliv na telo

S čemažem (ljudsko:"medvedov česen") medvedje očistijo svoje telo vseh nakopičenih strupov po dolgi zimski hibernaciji.

Pojavi se med prvimi rastlinami, ki rastejo spomladi. Temno zelena barva njegovih listov sporoča, da je to prava rastlina za čiščenje telesa. Pospešuje delovanje jeter in žolčnika ter spodbuja izločanje prebavnih sokov. Tako spodbuja in olajšuje prebavo ter skrbi za zdravo črevesno floro. Čisti kri in znižuje raven holesterola. Spodbuja apetit in pomaga pri kroničnih težavah s kožo. Tako kot česen je naravni antibiotik in antimikotik. Je močan antioksidant, zaradi vsebnosti mineralov pa pripomore k izboljšanju biokemičnih reakcij v našem telesu.

Ljudje, ki imajo želodčne težave pri uživanju čebule ali česna, jih pri uživanju čemažu nimajo.

Njegov pekoč okus se razvija postopoma. Če čemaž na hitro prepražimo na olju, bo postal sladek in sploh ne več pekoč. Njegova uporaba je tako široka kot česnova, kamor damo česen, lahko dodamo tudi čemaž. Zaradi tako polne arome je dobra osnova za omake, za dopolnitev okusa manj zanimive zelenjave oz. jedi iz krompirja, testenin, riža. Lahko pripravimo pesto, zeliščno maslo, dodamo narezanega v solato ali naredimo solatne prelive.

Njegova zdravilna moč s sušenjem izzveni (ni primeren za sušenje), zato je najbolje uporabljati svežega. V primerjavi s česnom ima veliko več zdravilnih učinkovin.

Najbolje je uporabiti sveže dele čemaža. Liste in cvetove nabiramo spomladi, čebulice pa jeseni. Vse dele rastline lahko shranimo vložene v kis. Receptov za vlaganje čemaža je več, najlažji način pa je, da sveže, dobro oprane (liste/cvetove/čebulice) damo v kozarec za vlaganje, prelijemo z močnim naravnim kisom in zapremo.

Viri: Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N. 2012. Ščepec rešitve - Zamolčane zdravilne moči začimb. Ljubljana. Svetovanje Aleš Pevc s.p. 3.ponatis.

Naslednjič, trobentice...

 

Jasmina Škrabar, nutricistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1124

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Življenje je polno odločitev. Odločamo se vsak trenutek, vsak dan, vedno in povsod – od tega, kaj bomo jedli, kdaj bomo jedli, po kateri poti se bomo peljali v službo in domov, kaj bomo skuhali za večerjo pa vse do večjih odločitev, ki lahko spremenijo nas in naše življenje. Kako se odločiti, da bomo zadovoljni mi in naša okolica?

To vprašanje se velikokrat pojavi v naših mislih in zgodi se, da nam ne pusti spati in se do jutra obračamo v postelji in iščemo odgovor. Ko že kar nekaj časa tuhtamo in premlevamo, se naposled le odločimo. Včasih se izkaže, da se nismo odločili prav. Že ko smo sprejemali odločitev, smo morda v sebi čutili nelagodje, zmedenost, a smo pod pritiskom, ki smo si ga sami ustvarili, da se moramo hitro in prav zdaj takoj odločiti, popustili in kar sprejeli odločitev. Se tudi vi tako odločate v svojem življenju?

Težava nastopi, ker pri sprejemanju odločitev največkrat upoštevamo le to, kako bo reagirala okolica, torej naš partner, družina in prijatelji, ne vprašamo pa se (ali pa premalokrat), kaj si jaz želim, kaj bi bilo pa zame najboljše. Naučeni smo bili, da je pomembno kaj bodo drugi rekli, ne pa kako smo mi, kako se mi ob tem počutimo. Zato smo razvili sposobnost sprejemanja odločitev, ki se ozira na našo zunanjost, ne na našo notranjost.

Če vse svoje življenje živimo tako, da stalno želimo ugajati ter izpolnjevati želje in potrebe nekoga drugega, sebe pa dajemo na zadnje mesto, potem se znajdemo na točki, ko ne vemo več, kdo smo, kaj si želimo in čigavo je pravzaprav to življenje, ki ga živimo. Počutimo se, kot da smo ujeti, da nas ne slišijo in ne vidijo. V resnici pa smo mi tisti, ki smo se zaprli v kletko, mi smo tisti, ki ne slišimo svojih želja in potreb in ne vidimo, kdo smo in kam gremo. Mi smo tisti, ki smo si vzeli svobodo. Ker smo pozabili nase.

Zato je pomembno, da pri sprejemanju odločitev v življenju, najprej upoštevamo sebe, to pomeni svoje potrebe, želje in sanje, nato pa z vsem spoštovanjem do drugega tudi naredimo korak, za katerega smo se odločili. Moramo zamenjati vrstni red, ker drugače nikoli ne bomo zadovoljni, saj se bomo vedno odločali za druge, ne zase. 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1051

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Točno ob osmi uri je na moje okno potrkala draga prijateljica. Tok, tok, tok. In spet tok, tok, tok,...

Malce nejevoljna sem odvrnila pogled od računalniškega zaslona in poiskala vsiljivca, ki me je zmotil sredi strašno pomembnega dela. V trenutku pa se je moj obraz razjasnil. Na okenski polici je sedela drobna sinička in zrla vame. Kot bi mi želela povedati, naj pokukam iz svojega toplega kokona in se ozrem skozi okno v čudovito petkovo jutro, ki nam s svojim soncem obeta prečudovit dan. Kot bi hotela izreči, da je vse, kar ne izhaja iz našega srca, nepomembno. Neznatno. In naj se radujemo svoje notranje sreče kot otroci, ki uživajo v igri. V življenju imamo nešteto drobnih razlogov za srečo. Vsak trenutek je lahko čudovit, samo pogledati ga moramo s prave strani. 

Tako drobno bitje, pa toliko neverjetne moči.

Odletela je, njen namen pa je bil dosežen. Moj dan sem ponovno začela v tistem trenutku, odločena, da ga preživim pozitivno. 

Naj bom v tem trenutku jaz vaša sinička in vas pozovem, da dvignete pogled od svojega dela in se ozrete skozi okno v prečudovit dan. Naj vas skozi dan popelje prijazna misel in topel jutranji  nasmeh.

Če sem vas pripravila, da ste moje misli prebrali do konca, se lahko tudi vaš čudovit dan prične v tem trenutku. 

Nadaljuj branje
Ogledi: 943

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Vsi dobro poznamo kolerabo, kot predstavnico  - jušne zelenjave, vendar lahko iz kolerabe, za zdravje zelo koristnega sezonskega živila, pripravimo zelo okusne jedi - npr.:  njoke, cmoke, kolerabin pire.

 

Kaj vsebuje rumeni gomolj kolerabe

- VITAMIN C

Nujno potreben za pravilno delovanje številnih encimov, je učinkovit antioksidant in tako posredno pripomore k večji imunski sposobnosti.

- VITAMIN A

Zelo dober antioksidant. Ugodno vpliva tako na prebavila, kot na dihala. V jesenskem in zimskem času je torej potrebno uživati čim več zelenjave rumene in oranžne barve.

- KALIJ IN NATRIJ

Vplivata na tekočinsko in elektrolitsko ravnotežje v telesu. Oba sta potrebna za pravilno krčenje gladkih mišic, kalij pa še posebno za pravilno delovanje srca.

- ŽELEZO

Glavna sestavin hemoglobina in mioglobina, ki sta zadolžena za prenašanje kisika po telesu. Soudeležen je tudi pri uravnavanju telesne temperature.

- PREHRANSKE VLAKNINE

Zaradi njih se hrana v črevesju fermentira, kar spodbudi rast kolonij probiotikov, izboljša se resorbcija natrija in vode, tvorijo se kratkoverižne maščobne kisline (nujno potrebne za pravilno delovanje celic). Zmanjša se sinteza holesterola, izboljša se krvni pretok v debelem črevesu, izboljša se imunska funkcija debelega črevesa. Povečajo volumen blata in frekvenco odvajanja le-tega.

 

Uporaba in shranjevanje

Primerna je za takojšnjo uporabo, lahko pa jo zamrznemo ali shranimo v primernih kleteh in zasipnicah (mraz dobro prenaša). Biološko pridelana koleraba ima bolj poln okus in je tudi bolj polna z nutrienti. Lahko jo tudi kisamo tako kot kislo zelje ali repo.

Pripravljamo jo lahko na več načinov: pečeno na žaru, pečeno na olju, kot dodatek raznim juham, surovo oz na majhne kockice narezano (tehnika julienne) kot prilogo. Je glavna sestavina tradicionalne božične jedi na finskem (swede casserole).

Večina prebivalcev britanskega otočja za noč čarovnic iz kolerabe (pri nas uporabljamo buče) izdeluje "strašljive obraze".

Kolerabo olupite tik pred uporabo. Lupljenje bo lažje, če boste najprej odrezali spodnji in zgornji del, saj se boste tako izognili prevračanju.

Odstranite ji zelenje in jo shranite v hladnem, temnem in suhem prostoru. Tudi par mesecev.

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1954

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Obdobje pusta - obdobje norčavosti in prenajedanja s krofi je tu!

Nič ni narobe, če si boste privoščili krof ali dva, prekomerno najedanje z njimi pa lahko pusti posledice. Zakaj?

Kot vsi dobro veste, navadno krofe pripravljamo iz bele moke (več kot ima glutena, boljši krofi bodo), izdatno jih sladkamo, napolnimo s sladko marmelado in za piko na i, še ocvremo v olju.

Torej imamo 4 komponente, ki v velikih količinah negativno vplivajo na zdravje. Seveda, da ne pozabim, krof predstavlja energijsko bogato živilo hkrati pa je njegova hranilna gostota zelo nizka. Kaj to pomeni - z enim krofom zaužijete veliko kalorij, vendar zelo malo hranilnih snovi.

 

Kako lahko to spremenimo?

- namesto bele moke uporabimo polnozrnato, pirino, kamutovo,... (priprava testa za krofe iz moke, ki ne vsebuje glutena, zahteva uporabo vzhajalnih sredstev kot so pecilni prašek, vinski kamen, soda bikarbona,...). Krofi sicer ne bodo tako rahli in ne bodo imeli okusa, ki smo ga vsi navajeni. Zaradi tega jih boste tudi manj pojedli.

- namesto belega sladkorja uporabimo med, sladkor kokosovih cvetov,... Ti sladkorji imajo poleg glukoze in fruktoze še dodatne minerale, encime in vlaknine - hranilna gostota se zato poveča.

- uporaba domače, majn sladke marmelade; takšna marmelada ne vsebuje konzervansov, ki so potencialni povzročitelji alergij.

- ocvremo v kokosovem ali palmovem olju; olja, ki imajo predvsem nasičene maščobne kisline, so primerna za cvrtje oz za obdelavo pri visokih temperaturah. V njih se ne tvorijo trans maščobne kisline, ki zelo negativno vplivajo na naše zdravje (povišajo holesterol).

Okus ne bo enak, bo drugačen!

Glede na raziskave številnih institucij, je dokazano, da se okusa navadimo. Najbolj nam je všeč kombinacija sladko - mastno in slano - mastno, zato je tudi porast vseh fast-food okrepčevalnic tako uspešen. Ko smo lačni, si telo, oči oz možgani zaželijo hiter nadomestek izgubljene glukoze. Dejansko s tako hrano to zelo hitro dosežemo, vendar pustimo posledice.

Ker sem sama tudi mama dveh otrok, vsak dan iščem alternativne rešitve - in jih najdem, tudi za krofe.

Priprava je enostavna, vsebujejo pa zelo malo sladkorja, spečeni pa so v pečici - torej vse tudi ni tako črno kot zgleda.

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Nadaljuj branje
Ogledi: 1028

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

UČINKOVITO ZDRAVLJENJE ZVINA GLEŽNJA

 

Zvin gležnja je pogosta poškodba pri vrhunskih in rekreativnih športnikih. Vendar se pogosto pripeti tudi pri teku,

hoji in poskokih. Večinoma pride do lateralne oz. zunanje poškodbe skočnega sklepa in njemu pripadajočih mehkotkivnih struktur

kot so mišice, vezi in sklepna ovojnica. Biomehanika poškodbe  je sestavljena iz povečane inverzije oz. obračanja stopala navznoter. 

Kako pravzaprav pride do zvina gležnja? 

Preprosta razlaga je, da stopimo ali pristanemo na zunanji strani  gležnja in s težo telesa ustvarimo silo, ki pritisne navzdol proti tlom. Ker naše stopalo ni vzporedno s podlago, kot pri normalni hoji, temveč je pod kotom 45 stopinj. Se v danem trenutku stopalo še bolj obrne navznoter in tako pride do  natega, natrganine ali raztrganine statičnih in dinamičnih stabilizatorjev na zunanji strani gležnja. Če obrnemo nogo navznoter se bodo poškodovale zunanje strukture in obratno. Vendar je večinoma poškodovan zunanji oz. lateralni del gležnja, ker je gibljivost spodnjega skočnega sklepa večja navznoter (inverzija) kot pa navzven (everzija).

Vsi vemo, kaj pomeni zvin gležnja, ne vemo pa kako odreagirati po zvinu in kakšen je protokol zdravljenja, da ponovno dosežemo enak funkcionalni nivo, kot smo ga imeli pred poškodbo…

Po zvinu gležnja je  potrebno opraviti rentgen, da izključimo možnost zloma in poškodbe kostnih struktur. Tudi če bolečina ali oteklina ni velika se lahko odlomi majhen delec kosti ali hrustanca in imamo lahko kasneje težave. Zato je v preventivne namene potrebno opraviti diagnostično slikanje. Za ugotavljanje poškodb mišic in vezi je potrebno opravit UZ ali MR.

Zvin gležnja se deli na 3 stopnje:

1. Nateg ligamentarnega kompleksa brez nestabilnosti  v sklepu. Posameznik lahko obremenjuje stopalo. Lahko je prisotna manjša oteklina in bolečina.

2. Delna natrganina ligamentarnega kompleksa z rahlo nestabilnostjo v sklepu. Delno obremenjevanje stopala z bolečino in oteklino.

3. Popolna raztrganina enega ali več ligamentov s prisotno nestabilnostjo v sklepu. Močna bolečina in oteklina ter nezmožnost obremenjevanja stopala.

ZDRAVLJENJE V AKUTNI FAZI (velja za 1. In 2. stopnjo zvina):

Splošno priznani protokol zdravljenja se imenuje RICE in sestoji iz 4 faz: rest, ice, compression and  elevation. V slovenskem jeziku se te faze imenujejo: počitek, hlajenje, kompresijsko povijanje in dvig poškodovanega uda.  Mnogi izmed vas poznate RICE protokol zdravljenja, vendar je pri tem ključna informacija kdaj in kako dolgo izvajati ta protokol in kaj je pomembno pri posameznih fazah.

Kaj je potrebno upoštevati pri načelu RICE:

Glavna naloga je zmanjšati oteklino in bolečino. Protokol RICE se izvaja 3-5 dni, odvisno od stopnje zvina in posameznika. Potrebno je začeti takoj saj se najboljši rezultati dosežejo znotraj 72 ur po poškodbi.

POČITEK: mirovanje  preprečuje povečanje krvnega obtoka in  stres na poškodovano tkivo.

LED (hlajenje): zmanjšuje temperaturo tkiva in posledično povzroči vazodilatacijo (krčenje žil) in zmanjšanje pretoka oz. vdora krvi v poškodovano tkivo. Lajša bolečino. Hladiti večkrat na dan od 10-20 minut. Lahko masiramo z ledom ali uporabimo hladilne vrečke.

KOMPRESIJA:. Tekočina iz poškodovanih kapilar teče v tkivo. S kompresijo vplivamo na tlak telesnih tekočin in povzročimo zmanjšanje krvavitve in otekline. Poškodovan gleženj kompresijsko povijemo, tako da začnemo pod kolenskim sklepom in končamo pred prsti na nogah. Dokazano je, da je oteklina veliko manjša, če povijemo tudi golen in ne samo poškodovan del gležnja. Uporabljati je potrebno toge bandažne trakove in ne elastičnih.

 

 

ELEVACIJA (dvig poškodovanega uda):  dvig poškodovanega uda zmanjša pritisk  v ožilju ter zmanjša krvavenje. Vpliva na limfni pretok in omogoči hitrejše odtekanje limfne tekočine iz poškodovanega uda ter zmanjša edem.

Znanstveno dokazano, je da je potrebno čim prej začeti s funkcionalnim treningom, ki omogoča čim hitrejše okrevanje in vračanje k vsakodnevnim opravilom in aktivnostim. 3-5 dni po poškodbi je potrebno začeti s postopnim izvajanjem vaj.

 

S proprioceptivnimi vajami izboljšamo ravnotežje in  nadzor sklepa v prostoru, istočasno izboljšamo odziv  posameznika na nepravilen položaj sklepa in posledično hitro reakcijo še preden pride do poškodbe.  S krepilnimi in razteznimi vajami dobimo moč in gibljivost, ter tako zmanjšamo možnost ponovne poškodbe.   

 


 

                                                     PROPRIOCEPTIVNA VADBA

 

Protokol zdravljenja temelji na kliničnih smernicah in z dokazi podprto fizioterapijo.

Matej Grafenauer

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 8213

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

 

b2ap3_thumbnail_enska.jpg

Vsaj enkrat v življenju se je vsakemu že zgodilo, da je bil zaljubljen. Takrat rečemo, da »imamo metuljčke v trebuhu«. To je takrat, ko nasmeh kar ne izgine iz obraza, ne glede na to, kaj se nam dogaja, ko se nam zdi, da je svet čudovit in da je vse lepo in prav, da bo vse tako kot je treba, da lahko premagamo vse. Takrat se v mislih stalno vračamo k osebi, v katero smo zaljubljeni in željno pričakujemo trenutek, ko bomo spet z njo. In ko končno pride ta trenutek, se nam zdi, da smo v devetih nebesih. Temu pravimo zaljubljenost. In zaljubljenost naj bi vodila naprej v ljubezen, v odnos, v partnerstvo. Pa se to res zgodi?

Vsi smo že na lastni koži kdaj doživeli, da vedno ni tako. Da ni resnica, da zaljubljenost nujno pelje naprej v ljubezen in v kakovostno partnerstvo. Kajti zaljubljenost ni enaka ljubezni, ki je sestavni del partnerstva oziroma odnosa. Sploh če govorimo o na začetku opisanih občutkih in metuljčkih. Takrat smo evforični in kar plavamo nad tlemi in ko nas prej ko slej to mine (nekatere prej nekatere slej), pristanemo na realnih tleh – iz oči v oči z osebo, v katero smo se zaljubili in smo zdaj z njo v odnosu. In če je to soočenje boleče, torej da ugotovimo, da smo z napačno osebo v odnosu, smo nekaj do te točke delali narobe. Namreč sploh nismo zaljubljeni v to osebo, ki stoji pred nami, ker smo ji avtomatično kar pripisali vse lastnosti idealnega partnerja, ki ga imamo v svoji glavi in zdaj nam ni nič jasno, ker je ta oseba drugačna. Seveda je, saj je ta podoba le v naši glavi, mi smo pa v evforičnem zanosu zaljubljenosti videli le to podobo, ki smo jo »nalepili« na resnično osebo. Kako boleč je pristanek na realna tla, je odvisno od tega, kako močno nas je zaneslo – smo si dovolili vsaj malo videti, kdo je partner ali čisto nič.

Pravilna pot je, da ko srečamo osebo, ki nam je všeč (nam je simpatična, nas privlači), da jo najprej začnemo spoznavati. Pa ne skozi našo podobo idealnega partnerja, temveč da jo spoznavamo takšno, kot je. Ko hodite na zmenke, se pogovarjajte, sprašujte, opazujte in če česa ne razumete, vprašajte, če prav razumete. Vaš cilj naj bo osebo spoznati – kdo je, ali ima podoben pogled na življenje kot vi, si želi kakovostnega partnerstva ali ne, po kakšnih vrednotah živi, kaj so njene želje in sanje.

Potem pa si vzemite čas, da se pogovorite s seboj – je to res oseba, s katero si želite preživeti svoj čas, s katero si želite ustvariti skupno življenje in družino, je to res oseba, ki bo vaš partner za življenje – v dobrem in slabem. Ko na tak način spoznavate drugega, se zaljubljate v njegove lastnosti, všeč vam je, kako razmišlja in gleda na določene stvari – zaljubite se v to osebo in ne v podobo te osebe ali pa nasprotno: vam ta oseba ni všeč (njene lastnosti, razmišljanje in pogled na svet). To je bistvena razlika s prej opisanim zaljubljanjem v našo podobo idealnega partnerja, kajti zdaj se vam ne more zgoditi padec na realna tla, saj ste že ves čas na realnih tleh. Ne se slepo zaljubiti v neko namišljeno podobo, zaljubite se v resnično osebo in tako se bo lahko razvila ljubezen v odnosu med dvema zrelima osebama.

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 993

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Kdaj ste nazadnje rekli »Danes pa res začnem hujšati?« ali pa »Od danes naprej bom res jedel bolj zdravo?«. Mnogi od vas to storite na začetku novega leta, kot zaobljubo, ki si jo daste za prihajajoče leto.

S poskusom hujšanja sem se prvič soočila v srednji šoli, tako kot večina današnjih srednješolcev, ko sem prvič v življenju vzela »stvari v svoje roke«. In takrat sem jih več ali manj vzela v svoje roke za vedno. Začela sem eksperimentirati s takšno in drugačno dieto, in po nekaj letih nihanja kilogramov in odpovedovanja hrani, prišla do zaključka, da DIETE NE DELUJEJO IN PIKA. Seveda sem za to potrebovala več let, ogromno neuspelih poskusov diet, probleme z zdravjem in prebavo in posledično tudi z lastno samopodobo. Nikakor nisem in nisem bila zadovoljna s svojim telesom, tako kot sedaj vidim pri velikem številu ljudi. Neprestano sem imela občutek, da bijem nekakšen boj z njim in da me nikakor ne želi osrečiti.  

Vse to je bila motivacija, da že od srednje šole naprej raziskujem in eksperimentiram s hrano in prehrano, kaj deluje in kaj ne deluje. Šele, ko sem popolnoma spremenila celoten pogled na hrano in na svoje telo, so se začele dogajati želene spremembe in spremenila sem svoje prehranjevalne navade ZA VEDNO. Nikoli več nisem imela problemov s hrano in ga tudi danes nimam, še manj s svojim telesom in samopodobo. Postala sva najboljša prijatelja, skrbim zanj vsak dan in ga hranim s polnovredno hrano, mu omogočam dovolj gibanja in umskega sproščanja. Le tako tudi on poskrbi zame vedno, ko potrebujem njegovo podporo, ko sem pod večjim stresom ali obremenitvami.

4 stvari, ki jih želim podeliti z vami pa so MITI O HRANI, s katerimi nas bombardirajo na vsakem koraku in jim slepo verjamemo.

1. Preštevanje kalorij vam bo pomagalo izgubiti težo

Miselni proces za tem je, da če bomo šteli kalorije, bomo bolj pazili kaj jemo in bomo jedli manj visoko kalorične hrane, »slabe« hrane. Problem tega razmišljanja je, da ni »slabe« hrane. Kalorije niso slabe. Kar želim povedati je to, da lahko preštevate vse možne kalorije na svetu in vam to ne bo pomagalo, če boste jedli procesirano hrano in hrano, obogateno z umetnimi dodatki.

S preštevanjem kalorij ne boste izgubili teže! Pomembno je KAJ pojeste, kako to  skombinirate in kako to ustreza vašemu telesu. In vaše telo vam vedno pove kaj je zanj dobro in kaj ne. Vprašanje je samo ali ga res poslušate?

2. Vse v zmernih količinah

Ideja, da lahko jeste vsega po malem je zelo lepa….vendar je to tudi vse kar je lepega pri tem.

V veliki večini primerov se da vašo najljubšo jed, vključiti v vaš prehranjevalni sistem. Vendar pa bodite pazljivi, saj vaše pojmovanje zmernega ni nujno pojmovanje vašega telesa in njegovega dojemanja, kaj je zdravo za vas. Če bi želeli svojo najljubšo jed vključiti v svoj prehranjevalni sistem, povprašajte ljudi, ki se s tem ukvarjamo. Pomagali vam bomo vključiti vaše priljubljene jedi v vaš sistem prehranjevanja in še vedno poskrbeti za to, da boste zdravo poskrbeli za svoje telo.  

Dostikrat se zgodi, da ko si želimo neko jed, ki jo imamo zelo radi, omejevati, se na koncu zgodi, da pride do prenajedanja. Če se vam je kdaj zgodilo, da ste se odpovedali sladkarijam in jih niste jedli npr. 1 mesec, potem pa ste se v enem dnevu prenajedli sladkarij, potem veste o čem govorim. V nekaterih primerih je kakšno »slabo razvado« bolje popolnoma opustiti, kot se jo truditi vključiti v vaš zdrav prehranjevalni sistem. Marsikatera hrana je namreč sprožilec za prenajedanje. Poleg tega so naši možgani narejeni tako, da takoj, ko dobijo impulz, da nekaj ne smejo, začnejo še bolj pospešeno stremeti k temu. In na koncu pride do prenajedanja. Sladkor je tipičen primer, saj povzroča odvisnost.

V takih primerih je bolje najti zdrav nadomestek in približek priljubljeni jedi, ki v večini primerov zadovolji naše potrebe. Nadomestek se da vedno najti.

3. Več gibanja in manj hrane

Ena izmed glavnih bolezni današnjega časa je debelost. Logična rešitev te bolezni bi bila naučiti ljudi gibanja in manjšega vnosa hrane.

Če je to tako enostavno, ne vem  zakaj potem problemi z debelostjo še vedno strmo naraščajo?

Zato, ker vaše telo potrebuje »pravo hrano«. Zato, ker vaše telo potrebuje redno in zmerno telesno aktivnost.

Vaše telo ne potrebuje procesirane hrane in ure in ure napornega treninga.

Namesto, da bi jedli manj in se gibali več, se raje naučite dati telesu to, kar potrebuje, polnovredno hrano in zmerno aktivnost.

To konkretno pomeni, da ko po celem dnevu napornega stresa v službi, pridete domov, ne zmečite vase krožnik hrane, ki vam prvi pride pod roko in potem odjadrate na 2 urni tek ali kardio trening v telovadnico. Vaše telo je že tako pod psihičnim stresom in vas že tako podpira, da ne padete dol. Torej potrebuje na koncu dneva od vas nego in polnovredno hranjenje. Pojdite na sproščujoč sprehod, meditacijo, jogo ali pilates in naporen trening preskočite. Le tako omogočite vaši nadledvični žlezi, ki je že tako preobremenjena, da si vsaj malce spočije. Ne nalagajte ji še dodaten stres z naporno fizično aktivnostjo.

4. Če zdravo jeste in se gibljete, boste zdravi

Ta mit sem tudi sama morala predelati večkrat, saj se mi je zdelo, da ne morem zboleti, če se vsak dan zmerno gibljem in zdravo jem.

Naše zdravje je več kot to kar pojemo in koliko se gibljemo. Naše čustveno mentalno zdravje ima velik vpliv na naše fizično zdravje. Pravzaprav največjega.

Vaš um lahko z lahkoto sabotira vaše fizično telo. Če se trudite vpeljati zdrav prehranjevalni sistem in gibanje v vaše življenje, vam toplo priporočam, da se lotite tudi svojega duševnega zdravja. Delo na sebi in osebna rast je najboljše preventivno zdravilo za vrsto bolezni. Naredite nekaj na svojem sproščanju, na svojem čutenju in občutkih. Vzpostavite komunikacijo s svojim telesom, ste celostno bitje. Najdite prepričanja in vzorce, ki vas v življenju omejujejo in naredite nekaj na tem. Naj življenje postane lahkotno in radostno.

Vaše zdravje je vaša odgovornost! Najdite motivacijo, da nekaj spremenite že danes. Vi in vaše telo si to zaslužita.

 

Ljudje, ki pridejo k meni na prehranski coaching NIKOLI domov ne odidejo z napisanimi jedilniki in nikoli ne preštevajo kalorij. Učimo se poslušati in slišati svoje telo, prepoznavati polnovredno hrano, brati deklaracije, kombinirati pravo hrano. Opremim jih z nahrbtnikom informacij, ki imajo smisel in s katerimi lahko odidejo v življenje in jim hrana postane užitek. Hrani se ne odpovedujemo, temveč jo znamo izbrati in kombinirati.

Pa srečno!

Več na www.spremeni.se 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1413