Nastavitve piškotkov

BLOGI

Zadnji blogi

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Imate pogosto glavobole? Imate občutek napetosti in togosti v predelu vratu? Imate bolečine med gibanjem v vratnem delu hrbtenice?

Veliko ljudi, predvsem starejših, ima bolečine v vratnem delu hrbtenice. S to težavo se ubadajo vedno mlajši posamezniki, ki zaradi prekomernega sedenja in gledanja v računalnik spreminjajo svojo držo. Vratna hrbtenica je zapleten sistem majhnih mišic, ki se prepletajo med sabo in ščitijo žile ter živce pred poškodbami in premikajo vrat. Z leti postaja gibljivost vratne hrbtenice vse manjša in mišice vse bolj toge - napete.

Vratna hrbtenica je ukrivljena naprej, temu strokovno rečemo lordoza. Vendar se ta ukrivljenost z leti povečuje, kar pomeni, da se vratna vretenca pomikajo vedno bolj naprej.

Zapomnite si! Vsak cm premika glave v smeri naprej predstavlja večjo težo in obremenitev na hrbtenico. Vzrok temu je najpogosteje preobremenjenost vratu in nepravilna - prisiljena telesna drža. Ljudje počnemo podobne stvari, saj skoraj vsi gledamo TV, vsi imamo podloženo glavo, kadar spimo ali ležimo na kavču. Vsi imamo dvignjena ramena pri sedenju na stolu ali v avtu.

b2ap3_thumbnail_1_20151229-123804_1.jpg

Najprej je potrebno popraviti držo, saj le tako ustvarimo temelje, na katerih lahko gradimo. Fizioterapevt vam lahko pomaga, vendar se mišice ponovno zakrčijo in postanejo toge ter boleče zaradi nepravilne telesne drže.

Kako veste, kakšna je pravilna drža v vratnem delu hrbtenice.

Postavite se pred ogledalo in se držite tega postopka:

1. Dvignite ramena

2. Potisnite ramena nazaj (lopatice skupaj)

3. Spustite ramena navzdol in zadržite položaj

To je vaša pravilna drža, ki jo morate ohranjati in jo vedno znova popravljati, dokler se telo ne navadi in sprejme »popravek«.

Seveda je potrebno tudi raztezati in krepiti vratne mišice ter mišice lopatic. Vendar je osnova vzpostavitev pravilne telesne drže. 

 

Lp,

 

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 1374

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

Da bi se tvoja družina spet zbrala,
vsi prepiri ponehali,
polno shrambo jedil,
trkanje na vrata,
prijateljske obraze,
na kupe zavitkov,
voščila od vseh, ki jih ljubiš;
da ne bi ničesar pozabila,
ničesar prismodila.
Smeh, majhne neumnosti,
objeme, poljube,
prijetne spomine.
Iz vsega srca ti želim takšen božič,
kakršen naj bi bil -
toplina sredi mrzle zime,
žarek svetlobe v temi.


Na božični dan sem slišal zvonove,
njihov znani, domači praznični napev;
glasno in prijetno
so donele besede:
"Mir ljudem na zemlji, ki so dobre volje!"

Srečno 2016 vam želim,

Nadine Radesky

Nadaljuj branje
Ogledi: 951

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

ZIMSKI ČAS

Zimski čas je zagotovo čas umirjanja in regeneracije samega sebe. Zima je tihi, ponotranjeni čas, ko narava počiva in nas nagovarja k tišini v sebi.  Ob toplini, ki jo občutim v svojem srcu in ob mojih ljubih prijateljih se velikokrat zahvalim Bogu, da nas pazi v naši prelepi Sloveniji. 

 

Lahko smo hvaležni, da nismo na cesti, da smo na toplem, da imamo kaj  za pojesti, si medsebojno pomagamo, si delimo znanja in dobrine, ki jih premoremo, vsak zase, kolikor zmore. Naučimo se deliti, se povezovati in včasih tudi ponuditi roko drug drugemu, saj nas je veliko, ki bi si želeli delovati v dobro pa si ne upamo spregovoriti. Začnimo delovati, to šteje. 

 

Priprava na zimo je čas, ko nas vleče, da se potuhnemo v svoj brlog. To je tudi čas notranje umiritve, čas, da se povežemo z notranjo svetlobo v svoji duši, srcu in z družino. Zima da občutek večnosti in brezčasja, mraz, ki se nas dotakne nam da slutnjo, da se prepustimo občutku tišine in smo v objemu sami s seboj odmaknjeni vsakodnevni skrbi in težavam in nas odvleče na samo, kjer se lahko pogovorimo s seboj.  

 

Naj vas zimski čas napolni z iskrenim občutkom po spoznavanju samega sebe, da vas notranja stiska ne ustavi, da vas napolni z voljo, hrepenenjem in močjo, da boste zmogli v preseganju ovir, ki so se vam postavili na poti. Naj bi le dosegli mir v svojih dušah, in napredovali po duhovni poti po spoznavanju lepote v svojih srcih.

 

Vse Dobro,

Nadine Radesky

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1079

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Zadnje dni imam občutek, da smo roboti. Kadarkoli katera stran pritisne na nek naš sprožilec, eksplodiramo. Se prepiramo okrog oslove sence, kdo ima prav, katera politična struja bo povozila drugo in katero frustrirano aktivistko bodo na koncu trepljali po hrbtu, ker 23 mio eur ni šlo v nič (pa vendarle je...)

Oprostite, sem ženska, sem mama in predvsem imam lastno glavo. Če mi trgovka v trgovini zagotavlja, da brez tega pa res ne morem...ups, hvala. Se primem za denarnico in odidem. Kdo drug se na to odzove drugače. Ljudje smo različni in s tem ni čisto nič narobe, svet drugačnost celo bogati. Narobe pa je, ko nekdo vsiljuje svoje mnenje vsem ostalim. 

Se res ne znamo odločati sami? Za to potrebujemo soočenja z navijaškimi tribunami po vzoru naj zmaga najglasnejši? Pravzaprav brez kakšnih posebej tehtnih argumentov ZA, razen tega, da so nasprotniki mračnjaški srednjeveški nazadnjaki, ki ne dovolijo živeti in ljubiti drugim. In na drugi tribuni argumentov PROTI, ki temeljijo na tradicionalnem zakonu narave, ki zapoveduje ohranitev naše vrste na naraven način. Po Darwinu deviacije in mutacije mati Narava izloči sama. Lahko preživijo in se okrepijo ali pa izginejo.

Vedno se bo našel kdo, ki bo zagovarjal svoj prav. Se spomnite, kako popularna je bila permisivna vzgoja? Poznamo kar nekaj zgodbic, ki nas zabavajo s svojo resničnostjo. Starši so svojim otrokom dovolili, da so se (če parafraziram) vzgajali sami na podlagi lastnih izkušenj. In potem (vseeno) dobimo cel kup frustrirancev, ki se ne znajo spopasti z najmanjšo prepreko in so apatični, neuspešni in depresivni.

Tako kot pri jedi, pijači in še kje, je tudi pri uveljavljanju lastnih stališč pomembna zmernost. Vsepovsod pa je potrebna zdrava (domača) kmečka pamet.

Sicer pa. "Kdo sem jaz, da bi sodil?"

Nadaljuj branje
Ogledi: 974

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Vadbenih pripomočkov ni potrebno vedno kupovati, temveč lahko uporabljate, kar  navadno leseno ali celo plastično palico dolžine 1 – 1,5 m in z njo telovadite. Uporabite lahko tudi  držalo od metle ter  izvajate različne krepilne in raztezne vaje za ramenski obroč. Smešno se sliši, vendar se veliko vaj za krepitev in raztezanje mišic ramenskega obroča v zdravstvenih ustanovah  izvaja z navadnimi lesenimi palicami.

Ramenski sklep je  najgibljivejši sklep v človeškem telesu, zato je tudi izpostavljen poškodbam  in drugim patološkim spremembam. Zaradi diskongruentnosti (slabo prilegajoči sklepni površini) in ohlapne sklepne kapsule je sklep nestabilen. Stabilnost ramenskega sklepa zagotavljajo statični stabilizatorji   (ligamenti, labrum, sklepna ovojnica) ter dinamični stabilizatorji (mišice rotatorne manšete in deltoidna mišica). Predvsem mišice so tiste na katere lahko s pravilno vadbo vplivamo. Močne mišice omogočijo zmanjšanje bolečine in premagovanje velikih obremenitev ter ščitijo sklep in okoljska tkiva pred poškodbami.

 

VAJE S PALICO

 

1. VAJA

Palico držimo z iztegnjenima rokama (pred telesom – višina stegen) v širini ramen. Nato poskušamo palico z iztegnjenima rokama najprej prenesti nad glavo in nato za glavo ( pokrčimo roke ). Ta vaja je namenjena povečanju gibljivosti in prekrvavitve v področju ramenskega obroča. Ponovimo 10 – 15 krat.

 

2. VAJA

Palico držimo z iztegnjenima rokama (pred telesom – višina stegen) v širini ramen. Nato poskušamo palico podaljšati (zamislite si, da želite palico povleči narazen), vendar pri tem ne smete premakniti zapestij. Mesto držanja palice ostaja ves čas vaje enako. Položaj držite 10 - 15 s in 3 x ponovite. Po potrebi se odpočijte med posameznimi serijami.

 

3. VAJA

Palico držimo z iztegnjenima rokama (pred telesom – višina prsi) v širini ramen. Nato poskušamo palico skrajšati (zamislite si, da želite palico potisniti skupaj), vendar pri tem ne smete premakniti zapestij. Mesto držanja palice ostaja ves čas vaje enako. Položaj držite 10-15 s in 3 x ponovite. Po potrebi vzamite odmor med posameznimi serijami

 

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 2475

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

Ste kdaj razmišljali o svojem odnosu do denarja?

Menite, da je denar težko zaslužiti?

Si ga je sploh prav želeti?

Kaj denar sploh je?

 

Čeprav se z denarjem srečujemo takorekoč vsak dan, je denar v mnogih krogih še vedno tabu tema. Pri eni izmed raziskav, izvedeni v Ameriki, so ugotovili, da se celo raje pogovarjamo o smrti kot o denarju. Podobna raziskava, izvedena v Angliji, pa je razkrila, da neznancu celo hitreje zaupamo podatek o tem, koliko spolnih partnerjev smo imeli kot podatek o višini svoje plače. Denar je torej pogosto prepovedana tema. Še redkeje kot o samem denarju pa govorimo o tem, kakšen je naš odnos do denarja. Ker o tem le redko govorimo, o denarju pogosto razvijemo popačena prepričanja, ki nas tako na finančnem kot na drugih področjih po nepotrebnem ovirajo.

b2ap3_thumbnail_shutterstock_121346014.jpg 

Zakaj so naša prepričanja o denarju pomembna?

Če do denarja nimamo razčiščenega odnosa, sami sebe na poti do uspeha pogosto nezavedno sabotiramo. Težko sprejemamo dobre odločitve glede denarja, kadar te odločitve izvirajo iz strahu ali jeze. V skladu s svojimi mislimi in prepričanji se tudi vedemo, zato so od njih odvisne izkušnje, ki jih bomo v zvezi z denarjem imeli. Popačena prepričanja o denarju nas pogosto ovirajo pri iskanju službe, napredovanju v službi, uspehu, uresničevanju svojih želja in tudi na področju odnosov, saj je denar statistično gledano pogost izvor konfliktov. Zaradi popačenih prepričanj o denarju se lahko počutimo nemočne, jezne, nemirne ali pa nas glede denarja pogosto skrbi.

Če smo prepričani, da živimo v svetu pomanjkanja ter da je do denarja izredno težko priti, bomo opazili manj možnosti za nove načine služenja denarja. Nekdo, ki verjame, da si denarja ni prav želeti, se bo s svojim nadrejenim težko pogajal za višjo plačo. Denar bo le stežka sprejel od drugih. Nekdo, ki je prepričan, da z denarjem ne zna ravnati in da je denar povsem nepomemben, z njim ne bo načrtno upravljal ter bo svoje finančno ravnanje prepuščal naključjem.

 

Kaj torej lahko storimo?

Nekaterim je bil zdrav odnos do denarja že privzgojen, večina izmed nas pa mora zdrav odnos do denarja načrtno razviti. To storimo tako, da svoj odnos in prepričanja o denarju vzamemo pod drobnogled ter jih ozavestimo. Četudi morda ugotovimo, da naš odnos do denarja morda ni tako zdrav, kot bi si želeli, to ne pomeni, da bo vedno tako. Svoj odnos do denarja vsekakor lahko spreminjamo. Oblikujemo lahko tak odnos do denarja, ki nam bo v življenju koristil ter nam omogočal, da se počutimo sproščene, svobodne in bogate.

 

 

Če vas tema podrobneje zanima, vas vabim, da pokukate tudi v knjigo Skrita uganka denarja.

Nadaljuj branje
Ogledi: 1354

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Že dolgo je znano, da sta izgled in vonj hrane tista, ki nam spodbudita tek. Meni osebno je vonj klinčkov eden najljubših - tako v hrani kot v parfumih.

Klinčke vsi dobro poznamo, če ne drugače v kuhanem vinu in kompotu. :)

Ampak klinčki niso samo olesenel cvetni popek poln eteričnih olj mamljivega vonja. So velikooo več!

Potrjeno iz znanstvenih krogov so klinčki eden izmed najmočnejših antioksidantov na Zemlji.

Imajo antibakterijske, antivirusne in dezinfekcijske lastnosti. Pri nakupu morate biti pozorni na temno rjavo barvo in raje kot mlete kupite cele, saj se le tako eterično olje v glavici klinčka ohrani dal časa. Cele klinčke lahko tik pred uporabo strete v možnarju ter tako pomagate dišečim zdravilnim substancam da v vsej količini pridejo do izraza.

Za kaj vse so uporabni?!

Na prvo mesto bi postavila boleče grlo. Poparek iz klinčkov ohladite in večkrat na dan grgrajte pripravljeno raztopino. Preizkušeno pomaga! Poleg tega jih brez skrbi daste tudi otrokom pri bolečem grlu ali angini (zgrgrano tekočino je potem potrebno izpljuniti).

Drugo mesto so na moji lestvici zasedle težave z ustno votlino. Afte, zobobol, razjede, zadah. Vse tiste, ki ste pred kratkem postale mamice in imajo vaši nadobudni sesalci oblogice v ustih, jim lahko s krpico namočeno v  nežnem (cca pol čajne žličke strtih klinčkov na 2 dl vode) poparku, obrišete ustno votlino, prav tako pa tudi prsne bradavice. Morda se bodo kremžili, ker je okus klinčkov rahlo grenek. Vse tiste, ki pa imate že malo večje razgrajače in ste v fazi prvih zobkov, se prav tako lahko poslužite poparka, saj bo le ta deloval pomirjujoče, protibolečinsko in protivnetno na dlesni.

Ker pa sem ravno pri zobeh, bom preskočila eno generacijo - tudi vsi tisti, ki se ubadate s težavami zaradi odrgnin zobnih protez, prav tako lahko s tem poparkom uspešno pozdravite in umirite razbolele dlesni.

Na tretjem mestu so akne in mozolji. Ne samo na obrazu, tudi na vseh ostalih kritičnih predelih lahko uspešno umirite in razkužite kožo s poparkom nageljnovih žbic.

Pri vsem tem pa se seveda morate zavedati, da je to zgolj "domača lekarna" in če je težava večje razsežnosti, se morate o njej posvetovati z zdravnikom.

Mojega seznama še ni konec, ni pa več oštevilčen. :)

Ugodno vplivajo na prebavo. Odpravljajo napenjanje. Pomagajo pri visokem pritisku. Stimulirajo mišice maternice - zato je priporočljivo, da nosečnice uživajo klinčke, tudi po porodu (tako bodo pozitivne lastnosti prešle v materino mleko in dojenček bo imel veliko manj težav s krči).

V času prehladov si lahko naredimo tudi kopel za inhaliranje. Eterično olje bo z vdihanim zrakom tako prišlo do pljuč in antibakterijsko delovalo na sluznico.

Priporočljivi so pri težavah s protinom in revmatičnih obolenjih. Delujejo tudi proti glivicam in ne nazadnje veljajo kot spolno krepčilo.

Tudi v sami kulinariki nimajo meja. Če jih boste dodali v fižolove, grahove in druge juhe, v golaž, h kuhanemu zelju, bodo naredili jedi lažje prebavljive.

Tako, sedaj veste, če ne drugače, jih uporabite kot dišeč uvod v romantični večer in nepozabno noč. :)

 

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 1242

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Hrasti nas v Hrastniku obdajajo vsepovsod. Zato sem se odločila narediti želodovo kavo. Tako popularno v zadnjem času.

Želode je potrebno seveda nabrati in jim odstraniti kapice. Potem jih prelijte z vodo. Tisti, ki so pokvarjeni bodo plavali - te odstranite. Želod kuhajte cca 20 min, odlijte vodo in počakajte da se ohladi. Sedaj ga boste lažje olupili, poleg tega pa se je s kuhanjem odstranil tanin. Olupljene želode razpolovite in sušite v pečici pri max 60°C vsaj 4 ure.

Glede na to da sem zvarek delala prvič, je prišlo do manjših napak, ki jih bom naslednjič popravila. Da pa ne boste delali istih, preberite do konca.

Kuhani želodi so mehki in jih je zato lažje narezati na manjše koščke, kot pa da se s "trenjem" le teh ubadate ko so posušeni. Vendar tudi tukaj nastane problem, saj so določeni koščki večji od drugih in pri praženju se tisti manjši prej obarvajo kot pa večji...in na koncu dobite oglje :)

Skratka morda je najbolje prepražiti cele oz polovice želodov ali pa posušene zmleti in presejati tako da so koščki res približno enake velikosti.

Jaz sem imela različne velikosti in ko sem jih pražila je nastalo kar nekaj oglja. Pred uporabo sem praženo zmes presejala in lepe rjave koščke zmlela v kavnem mlinčku. Nad rezultatom sem bila dobesedno presenečena. Rjav prah zelo podoben kavi z vonjem po kakavu. V 2 dl vrele vode sem dala eno veliko res zvrhano žlico želodove kave, kuhala še 3 min, odstavila in počakala približno 10 min. Rezultat??

Po izgledu primerljiva z navadno kavo, vonj še najbolj podoben cikoriji, okus malo grenek, ampak z dodatkom mleka in malo sladkorja nastane zelo pitna. Okus, ki bi se ga z lahkoto navadil.

Pa še en nasvet. Če imate možnost praženja želoda zunaj, to tudi naredite, saj sem po končanem poskusu še eno uro zračila stanovanje...vidljivost je bila cca 3m  :).

Želodova kava je dobra za prebavo, vas segreje, je brez kofeina in lahko jo daste tudi otrokom.

Če pa želode samo prekuhate, olupite in posušite, pa lahko iz njih naredite moko, ki jo dodate kruhu...

Lahko pa jo daste tudi kot unikatno novoletno darilo. :)

LP

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 2461

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

KUTINE in "TRIS UROKOV"

 

Če bi me kdo vprašal kateri letni čas imam najraje, bi se definitivno v tem trenutku odločila za jesen. Tako ali tako ima vsak svoje pluse in minuse in na koncu nam ne paše če je prevroče, premrzlo, preveč vetra, dežja, ni snega,...

Ampak jesen nas obdari s kopico čudovitih barv in meni osebno ni nič lepšega kot v lepem, sončnem vremenu hoditi skozi gozd ter poslušati šumenje padlega, suhega listja pod nogami.

Poleg čudovitih barv pa so tu še vsi neverjetno hranilni jesenski plodovi, zelenjava, sadje,...in pa noč čarovnic :) .

Ne, danes ne bom pisala o bučah, ker sem to že, danes so na vrsti kutine. Nekateri jih morda bolje poznate pod imenom dunje. Če pa še vedno ne veste, kako izgledajo, to so tiste rumene, velike, trde "jabolke", ki so jih včasih stare mame dajale v ali na omare, ker je njihov vonj res neverjeten. Večinoma so jih uporabljali kot dodatek kompotom prav zaradi vonja in kisline, ki jo vsebujejo ter pri pripravi marmelad, saj zaradi velike vsebnosti pektina pomagajo do želene trdote le te.

Kutine so zelo bogate z vitaminom C, cinkom, kalijem, bakrom, železom, prehranskimi vlakninami in še mnogimi drugimi, za zdravje zelo pomembnimi komponentami.

Že od nekdaj je znano, da se z njihovo pomočjo uspešno preprečuje in odpravlja razne alergije. Da zelo ugodno vplivajo na delovanje prebavil, preprečujejo raka, predvsem na črevesju, pomagajo pri hujšanju, skrbijo za zdravje lasnih mešičkov in s tem za boljšo rast las in še in še.

Surove niso ravno najbolj užitne. Njihove peške pa so zaradi majhne vsebnosti cianida celo strupene.

Receptov s kutinami je ogromno, ampak ker jaz ne bi bila jaz, če ne bi poskusila kakšne nove kombinacije, sem danes "ustvarila" tole...

Navadno imajo oz. morajo imeti jedi svoje ime... torej... preberite si kako je nastal "tis urokov"  :)

 

 

b2ap3_thumbnail_DSC_1267.jpg

 

No če ne drugega ste se pri imenu nasmejali. Ne samo zato ker je ravno čas noči čarovnic, ampak tudi zato, da bodo otroci sladico rajši pojedli. Če pa jim boste zraven povedali še kakšno zgodbo, katre nauk je, da ti samo ta sladica da moč  s katero lahko premagaš črno magijo, potem boste zmagali na celi črti.

Kaj se torej skriva v TRISU UROKOV?

Ja, trije uroki... spodnji del je polenta - skuhate polento, lahko jo malo sladkate in malenkost solite.

Sledi pire iz kutin. Kutine olupite, odstranite sredico, narežete in kar nekaj časa kuhate v vodi skupaj s klinčki, cimetom, vanilijevo skorjo. No jaz sem jih samo prepolovila in dala v pečico za 1 uro na 120°C ter jih nato olupila. Lupljenje je bilo tako lažje. Sem jih pa potem vseeno morala preliti z vodo in dati v mešalnik, da sem dobila gladko pasto. Pasti sem dodala sladkor in kuhala še 10 min.

Tretja plast pa je kri zlobnega vampirja...ne, je žele granatnega jabolka. Granatno jabolko sem olupila in iz semen stisnila sok, tako kot sem v enem izmed prejšnjih blogov napisala. Soku sem dodala kudzu, lahko pa dodaste želatino oz nekaj, kar bo pomagalo pri nastanku želeja.

V kozarček sem tako po plasteh nalila sestavine. Če boste delali tako kot jaz s kokosovim sladkorjem in kudzujem, lahko sladico postrežete tudi vašim najmlajšim. Dojenčkom, starim vsaj 8 mesecev, ki so se že spoznali z okusi in na sploh z gosto hrano.Zelo dobro pa se bo sladica obnesla tudi pri vseh ostalih in po njej ne boste imeli občutka polnosti.

Poskusite narediti svoj tris urokov, otrokom povejte zgodbo in skupaj uživajte v barvitih darovih jeseni!

 

LP

 

Jasmina 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1153

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Trebušne mišice lahko razdelimo na zunanje in globoke, ki skupaj tvorijo t.i. center (angl. core), skupino mišic trupa, ki stabilizirajo medenico in hrbtenico.Vaje za zunanje trebušne mišice poznamo skorajda vsi, vendar so za zmanjšanje bolečine v križu in pravilno držo, zelo pomembne tudi vaje za krepitev notranjih trebušnih mišic. Le te zagotavljajo stabilnost ledvenih vretenc in medvretenčnih ploščic. Tako lahko zmanjšamo bolečino v križu ali preprečimo zdrs oz. premik medvretenčne ploščice (protruzije, hernije).  Dve najpomembnejši mišici, ki ju krepimo predvsem z dihanjem in napenjanjem trebušne prepone (popka) sta  multifidna mišica (m. multifidus) in prečna trebušna mišica (m. transversus abdominis), ki je posebej odgovorna za ohranjanje drže. Posebnost multifidne mišice je njena tonična stabilizacija. Mišica je nenehno napeta in zagotavlja stabilizacijo hrbtenice.

Močne mišice so pomembne pri premagovanju velikih obremenitev ali pri reakciji na nepričakovane obremenitve (npr. med težkim fizičnim delom, pri športu ali pri padcih).

Pri krepitvi globokih mišic se je potrebno naučiti, kako jih s pomočjo aktivacije možganov in živčnih poti pravilno kontroliramo. Na začetku boste imeli težave, saj so to mišice, ki jih z klasičnimi trebušnjaki ne krepimo dovolj. Bistven je stisk popka oz. globokih mišic in nadzor pravilnega dihanja. Z dovolj vaje in truda, boste pridobili nadzor nad mišicami ter takoj opazili, kako je vaše jedro bolj močno in drža bolj pokončna.

 

AKTIVACIJA GLOBOKIH TREBUŠNIH MIŠIC

1. VAJA 

Uležemo se na hrbet in pokrčimo kolena. Hrbtenica je v nevtralnem položaju – med križem in tlemi je za eno dlan prostora. Dlani položimo na spodnji del trebuha. Začnemo z vdihom v trebuh, kot bi želeli napihniti veliko žogo (pri tem moramo dihati s trebuhom, dlan se mora premikati navzgor). Z izdihom pritegnemo popek k hrbtenici (dlan se pomika navzdol) in stisnemo globoko trebušno mišico (zamislite si, da imate v popku češnjo in jo želite stisniti). S tem razvijate zavestno kontrolo in vzpostavljate nadzor nad dihanjem s pomočjo trebuha. Pri tem pazimo, da med izdihom križa ne potiskamo ob podlago, ampak hrbtenico ohranjamo v nevtralnem položaju. Vajo ponovimo desetkrat.

2. VAJA

Uležemo se na hrbet in pokrčimo kolena. Hrbtenica je v nevtralnem položaju – med križem in tlemi je za eno dlan prostora. Dlani položimo na spodnji del trebuha (sredinca sta položena na popek). Z vdihom, potisnemo trebuh ven in z izdihom ga povlečemo v smeri hrbtenice (nekje do polovice) nato napnemo popek - stisnemo češnjo J in poskušamo zadržati napet popek in normalno dihati ali se na glas pogovarjati. Vaja v opisu deluje veliko lažja kot je v resnici.

Nekateri boste potrebovali malo več, drugi malo manj, takšni so pač zakoni življenja J

 

Obilo užitkov ob spoznavanju svojega telesa in njegovih sposobnosti!

 

Matej Grafenauer

 

 

 

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 6966

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdravo življenje

 

SPREMEMBA JE PRVI KORAK.  

Mesec september je mesec novih ciljev. Osnovnošolci s torbo hitijo v šolo, željni novega znanja. Torba je težka kot žakelj cementa in je odraz resnega, vztrajnega in odgovornega dela, zato učenci njeno težo prenesejo, saj je njihova želja usmerjena v končni cilj. 

Kaj pa vi dragi prijatelji? Se tudi vi srečujete z nošenjem težke torbe? Tudi če ne, vem, da delo na sebi zahteva nenehno pozornost, kot to zahteva odstranjevanje plevela na našem vrtu. 

Naj vas opogumim, jaz sem ena izmed njih. Jesen je čas, ko je moje telo spočito in pripravljeno na vztrajno delo. Delo na sebi ni lahko, saj zahteva, da z vztrajnostjo dosegamo cilje in premagujemo ovire, ki nam stojijo na poti, vendar je občutek neopisljiv, ko prispemo na cilj. Samo preko vztrajnosti spoznamo pravo pot. Ne zatiskajmo si oči, da trpeti pomeni nekaj neživljenjskega.

Pomembno je, da se naučimo potrpežljivosti. Samo od nas samih je odvisno kako bomo le-to sprejeli in integrirali v osebno vsakdanje življenje. S pomočjo psihologije duše se lahko naučite, kako poteka delo na sebi, si s tem resnično olajšate življenje in ozavestite temeljni vzrok, ki zahteva svoj razvoj na osebni in duhovni ravni.

 

Samo en korak je potreben k veliki spremembi, ki v srce prinese radost in srečo. Odločitev je vaša.

Vse Dobro,

Nadine Radesky 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 977

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Definitivno vsi veste kako zgleda in kakšen okus ima.

Vas je pa najverjetneje kar nekaj takšnih, ki se vam ne da ubadati z njo, saj je lupljenje dokaj zoprno. Najlažje je priti do semen tako, da odrežete na vrhu (tam kjer je bil pecelj) in na dnu (tam kjer je muha), nato pa z nožem naredite vsaj 4 zareze ob strani (oz vidite razdelke, ko odrežete spodnji in zgornji del in zarežete po njih) - tako kot bi lupili pomarančo. Zaradi krhkosti jo je zelo enostavno razkosati in iz vsakega kosa izluščiti semena. Nekateri luščijo sadež tako, da ga potopijo v vodo, saj lupina plava na vodi, semena pa potonejo. No meni osebno, ta varianta predstavlja še večje packanje in sem se raje odločila za "suho" verzijo.

 

 

 

b2ap3_thumbnail_2015-10-16_14.41.15.jpg

 

Če se lotite semena jesti sama, imate zelo kmalu polna usta suhih koščic in to ni ravno zabavno. Nekateri delajo smoothije tako da enostavno semena zmeljejo v blenderju. Nastane gost kašast sok lepe roza barve, sicer dokaj dobrega okusa, dokler se vam prvo zdrobljeno seme ne zatakne ali za zobe ali pa za kak mandel. Torej tudi dokaj neprijetna stvar. Nekateri samo prepolovijo granatno jabolko in ga "ožamejo" z ožemalnikom agrumov.

Moja varianta je ožemanjem s stiskalnikom krompirja. Dokaj enostavna zadeva in zadovoljiv izkoristek. Iz dveh srednje velikih granatnih jabolk cca 1 dl soka. Najbolje pri vsem pa je, da so semena lepo ločena in jih je tako zelo enostavno stresti na pekač, kjer se v pečici sušijo (50-55°C) - dokler niso suha.

Posušena semena granatnega jabolka znana tudi pod imenom ANARDANA, se na bližnjem vzhodu in v indijskih deželah uporabljajo kot začimba, po okusu sorodna tamarindi in limoni. Torej okus, ki ga dajejo je kiselkast, kar še dodatno okrepi okus mesnim jedem. Sušena semena je najbolje streti v možnarju tik pred uporabo. Zaradi visoke vsebnosti pektina, pa jih lahko uporabljate tudi za zgoščevanje marmelad. To naredite tako da v posebni posodi pripravite "pektin" - strta semena v vodo in nekaj časa kuhate, da se zgosti ali s semeni napolnite čajno vrečko in jo daste v marmelado.

Zakaj pa bi se sploh toliko ubadali s tem sadežem???

Mnogo zgodb se nanaša in opisuje granatno jabolko, celo tista o Adamu in Evi in o drevesu spoznanja. Povezujejo ga s plodnostjo in že več stoletji je v tradicionalni kitajski medicini znano, da so z njim odpravljali trakulje in druge zajedavce v črevesju.

Sicer farmacevtska industrija še ni potrdila, da kombinacija aktivnih snovi preprečuje , upočasnjuje ali zdrave določene tegobe (ker bi bilo to najverjetneje --------- v lastno skledo) ni pa tega tudi ne ovrgla.

Torej, ugodno vpliva na delovanje srca in ožilja. Krepi in čisti prebavila, skrbi za lepo kožo in predvsem pomembno - GOSPODJE - skrbi za prostato oz preprečuje raka na prostati!!!!

Sok je tudi naraven pripomoček za zniževanje telesne temperature (prav tako tudi "čaj" iz zdrobljenih suhih semen). Njegova uporaba je priporočljiva tudi pri kašlju in na sploh za hitrejše okrevanje pri prehladu.

Sok, ki sem ga iztisnila je bil zame presladek in sem ga razredčila z vodo...

Vi, pa si ga privoščite po svoje.

LP

 

Jasmina

Ta in ostale bloge lahko preberete tudi na moji spletni strani: http://www.erina.si/

ali pa mi sledite na facebooku: Erina

 

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1650

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Če boste videli okrog hoditi kratkolaso žensko, katere polt je že skoraj vijolična, sem to jaz. Zaradi obilice grozdja, ki sem ga v zadnjem mesecu skonzumirala, sem se že skoraj prelevila v smrkca.

Ker pa seveda, ne dohajam vseh teh količin, ki jih ponujajo vinske trte, sem se odločila, da naredim marmelado. Zakaj? Grozdje vsebuje antioksidante, ki so v obliki antocianinskih barvil (modra barva grozdja), kvercitin, ki deluje protialergeno ter obilico mineralov in vitaminov, med drugim vitamin A, železo in folat. Poleg tega pa sveže zelo dobro hidrira telo. Pri kuhanju se sicer večino vitamina C, ki ga tudi vsebuje, uniči, vendar ostanejo ostale pozitivne učinkovine.

Prebrala sem (vir: Vlaganje, shranjevanje in zamrzovanje; MK 1983), da maščoba prepreči nastanek pen pri kuhanju marmelad, poleg tega pa postanejo zaradi nje bolj biodostopni vitamini topni v maščobah (pri grozdju vitamin A). Dodatek kutine pa zaradi visoke vsebnost pektina pomaga pri strjevanju marmelade. Seveda nisem mogla mimo sebe in svojih začimb. Zvezdasti janež, cimet in ingver. Domača, moja, grozdna marmelada, je tako postala moje superživilo. Za piko na i, pa je nisem gostila z želirnim sladkorjem ali kakimi drugimi sredstvi, ampak sem dodala kudzu (več na http://www.erina.si/kudzu-ali-kuzu/). Glede na to, da sem na cca 3kg grozdja dodala samo 100g sladkorja, pomeni, da je v moji marmeladi vsaj 97% sadnega deleža (kak procent vzamejo še dodatki).

Zakaj torej kupovati, če pa si lahko na zelo enostaven način sami doma naredite ozimnico. Vključite otroke, ki bodo tako še raje pojedli narejene dobrote, saj so sodelovali pri njihovem nastanku. Druženje bo tako poučno in koristno. Polepšajte si turobne, deževne jesenske popoldneve in videli boste, da že samo vonj pozitivno vpliva na razpoloženje.

Lep, vijoličen, pozdrav.

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 2247

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Upogibalke kolkov so tiste mišice, katere premikajo nogo naprej in navzgor. Najpomembnejša je mišica iliopsoas, ki je sestavljena iz m. psoas (major in minor) ter m. iliacus. Te mišice se pri dolgotrajnem ponavljajočem sedenju skrajšajo in povzročijo nepravilno telesno držo (nagnjenost zgornjega dela telesa v smeri naprej - značilno za starejše ljudi). Med dolgotrajnim tekom se velikokrat preobremenijo in postanejo prenapete. Prenapete upogibalke kolkov (predvsem m. iliacus) povzročijo nagib medenice in posledično izravnano ledveno krivino. Vsaka mišica, ki je prenapeta (skrajšana) ali prešibka lahko poruši mišično - skeletno ravnovesje. Potrebno je ohraniti mišice v pravilnem ravnovesju.

Predstavil Vam bom 2 raztezni vaji za raztezanje mišice iliopsoas in delno tudi m. rectus femoris, ki smo jo omenjali v prejšnem blogu. M. rectus femoris, pomaga m. iliopsoas pri dviganju iztegnjene noge.

 

1. Raztezna vaja za začetnike. S sprednjo nogo stopimo na višjo podlago in prenesemo težo v smeri naprej. Hrbtenica je izravnana, boke potisnemo v smeri naprej. Pri tej vaji raztezamo zadnjo nogo. Zelo pomemben je potisk bokov naprej in ohranjanje ravne hrbtenice. Koleno sprednje noge ne sme segati čez prste. Položaj zadržimo 30 s in 3x ponovimo.

 

b2ap3_thumbnail_2.gif

 

2. Naslednja vaja je namenjena tistim, ki nimajo težav s kolenskim sklepom in so dovolj gibljivi, da jo pravilno izvedejo. Pri tej vaji lahko s premikom sprednje noge  v smeri naprej, raztegujemo m. iliopsoas in m. rectus femoris zadnje noge. Pomembno je, da boke potisnemo v smeri naprej in nazvzdol ter pri tem ohranjamo ravno hrbtenico. Položaj zadržimo 30s in 3x ponovimo.

 

b2ap3_thumbnail_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obilo užitkov pri vadbi!

Matej Grafenauer

Nadaljuj branje
Ogledi: 2578

Vsak dan me moji dragi presenečajo s kakšnim darilcem. Tudi danes. Poln krožnik žižul, je več kot dovolj za super začetek tedna.

Za vse tiste, ki žižul ne poznate

To so plodovi, doma sicer iz severne Kitajske, trnatega grma oz. drevesa. Pri nas jih najdemo predvsem na Primorskem. Plodovi so podobne velikosti kot olive in v začetku, ko še niso povsem zreli tudi zelene barve. Polno dozorelost dosežejo konec septembra oz. v oktobru, ko postanejo žareče rjave barve. Suhi in na pogled manj atraktivni, zgubani plodovi so najslajši. Lahko pa se uživajo tudi še zeleni plodovi, ki so predvsem bogati z vitaminom C in zelo sočni.

Pozitivne lastnosti

Kot sem omenila, je sadež najprej zelene barve in zelo sočen. V toplih poletnih mesecih torej skrbi za hidriranost telesa. V jeseni pa postane rjav (lupina) z belo sredico. Tradicionalna kitajska medicina ga vrednoti kot živilo, ki skrbi za krepkost telesa. Ugodno vpliva na vranico, želodec in srce. Ne vsebujejo velike količine mineralov, vendar široko paleto le teh (magnezij, kalcij, baker, kalij, mangan, fosfor in železo). Vsebuje 20x več vitamina C kot katerikoli citrus. Prav kombinacija vseh teh mikroelementov pa je "kriva" za njegove pozitivne lastnosti na telo, kot so: krepitev imunskega sistema, zniževanje krvnega sladkorja, zaviranje napredovanja bolezni jeter, preprečevanje anemije, zaviranje rasti tumorjev, ugoden vpliv na kožo - gladi gube. Kar pa se mi zdi še posebej zanimivo in vredno omembe pa je, da zmanjšuje stranske učinke zdravil in tako še dodatno skrbi za vranico, jetra in želodec.

Kako jih uživati

 

Najbolj enostavna uporaba je da jih pojesti takšne kot jih imate. Če je ta količina prevelika, jih posušite in shranite v steklenih kozarcih. Suhe potem uporabite v omakah, juhah, naredite krepko kostno juho in jo z njimi še dodatno obogatite, skuhate čaj oz. kompot, dodate v sladice (zamenjate za rozine). Iz njih lahko skuhate marmelado ali pa namočite v žganje.

 

 

Zaključek... tudi sladkanje je lahko zdravilno!!!

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 4294

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

Danes imamo vsi ogromno znanja o tem, kako živeti življenje, da bomo srečni in izpopolnjeni. Da bomo živeli življenje, ki ga želimo živeti. Kupujemo knjige o osebnostni rasti različnih avtorjev, obstajajo blogi, spletni portali in video materiali na to temo, obiskujemo seminarje, predavanja...Ja, danes je znanja o tem, kako živeti svoje življenje in kako osebnostno rasti vsakemu na dosegu roke.

 

To je teorija. Kako je pa s prakso?

Če se malo ozrete okrog sebe, ko hodite po ulici, boste videli zaskrbljene, žalostne, morda celo jezne obraze ljudi. Prisluhnite pogovoru mimoidočih – so to prijazne besede, polne ljubezni in spoštovanja do drugega? Na prste ene roke lahko preštejemo ljudi, ki jim iz oči sijeta veselje in zadovoljstvo, na prste druge roke pa prijazne in spoštljive besede. Vse to zato, ker ne živimo svojega življenja. Vemo sicer, kako se to dela (smo prebrali v knjigi, na internetu, slišali na predavanju), a tega ne delamo. Pa ne zato, ker ne bi hoteli, temveč zato, ker preprosto ne vemo, kako in kje bi začeli. Ko prebereš knjigo o tem, kako spremeniti sebe v boljšega človeka in kako živeti življenje, ki si ga želiš živeti, se ti zdi vse tako enostavno in super, rečeš si »A, tako je to, tako se to dela« in to je to. Tukaj s evs ekonča. Če pa bi res hoteli nekaj spremeniti, moramo zdaj to znanje, ki smo ga dobili (v knjigi, na internetu, na predavanju) začeti uporabljati v praksi, v svojem življenju.

 

To je tako, kot če bi vse življenje samo študirali, ne pa se po končanem študiju zaposlili. Vsi vemo, kako je, ko prideš »svež« s faksa, s srednje šole ali poklicne šole, poln teorije in znanja (praksa na šoli ne šteje za ta pravo prakso v življenju!), potem pa se zaposliš in šele, ko začneš opravljati delo, za katerega si se šolal, se ta pravo učenje zares začne. Takrat uporabiš znanje za to, da nekja narediš v praksi, v realnem življenju. Pogostokrat se izkaže, da ja, teorija je res da bila potrebna, saj ti da nek širši vpogled v samo stvar, vendar pa teorija lahko »zaživi« šele, ko ji praksa vdihne življenje.

 

Tako je tudi z osebnostno rastjo – zares rastemo šele, ko znanje, ki smo ga dobili, uporabimo za to, da spremenimo sebe.  Življenje v teoriji ali življenje v praksi – vsi poznamo razliko. Spomnite se samo na svoje prve poskuse kuhanja ali pa pečenja – ko bereš recept in gledaš slike jedi, se ti zdi čisto preposto, saj vse lepo piše, koliko česa in kako vse te sestavine pomešati skupaj, da nastane to, kar je na sliki. Ko pa se zadeve lotiš, vidiš da manjka še nekaj praktičnih opisov... Pri moji prvi potici so mi še kako prav prišle ure v kuhinji z babico, ko sem bila mlajša,  kajti v receptu ni bilo nikjer tistih podrobnosti, ki povezujejo prvo dejanje z drugim in nato naslednjim, nikjer ni bilo prakse.

 

Da me ne bo kdo narobe razumel – nič nimam proti teoriji, le opozoriti želim, da samo teorija ni dovolj za srečnejše življenje, v katerem se bomo počutili zadovoljne in izpopolnjene. Znanje, ki ga dobimo v knjigi, na internetu, na predavanju, je treba zdaj še uporabiti v svojem življenju. Če ste prebrali, da se je treba imeti rad, da je to prava pot, potem se začnite imeti radi:

  • vzemite si vsaj pol ure na dan zase in takrat počnite to, kar vas veseli,
  • postavite mejo v odnosih,
  • ne kritizirajte se in ne ponižujte sebe,
  • dovolite si izražati čustva (jokajte, smejte se),
  • pocrkljajte se in bodite nežni do sebe.

Ne samo prebrati zgornjega seznama in v sebi pokimati, češ »Tako se to dela, ja«, ampak vzemite en stavek in ga začnite danes delati – kateregakoli, ni važno, pomembno je samo to, da ga danes uvedete v svoj vsakdan. In potem jutri naprej...

 

Vsak dan delajte to, ne samo vedeti, kako se to dela, dejansko to delajte. In bo sprememba, bo rezultat, verjemite.

 

 

Nadaljuj branje
Ogledi: 976

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

V terapiji se večkrat srečam s pari, ki si želijo svoj odnos izboljšati. Želijo si, da bi jih partner bolj poslušal, razumel in upošteval. V svojem odnosu si želijo več povezanosti, sproščenosti, veselja in trdnosti.

Kadar ima par težave pri reševanju konfliktov, v terapiji pogosto odkrijem, da se razlikujeta v svojem načinu poslušanja.

 

Kako lahko vemo, da nas nekdo posluša?

Poslušanje lahko kažemo na besedni ali nebesedni način. Besedne znake poslušanja izražamo preko različnih besed, s katerimi spodbujamo sogovornika h govorjenju. Te besede so lahko na primer: "aha", "ja", "razumem" in podobno. Nebesedne znake poslušanja pa izražamo preko govorice našega telesa, kot so prikimavanje, gledanje v oči, ustrezna obrazna mimika in podobno. Kadar oseba, kateri nekaj razlagamo, konstantno pogleduje na uro, se zagleda v svoje nohte ali piše sporočilo na telefonu, imamo lahko občutek, da ne sledi temu, kar ji pripovedujmo. Podoben občutek imamo lahko tudi, kadar nas oseba le nemo gleda.

 

Kako poslušajo moški in kako ženske?

Raziskave kažejo, da se moški in ženske pogosto razlikujejo v svojem načinu poslušanja. Ženske pogosto besedne in nebesedne znake poslušanja uporabljajo, kadar želijo sogovorniku pokazati, da ga poslušajo, medtem ko moški iste znake uporabljajo le kadar se s sogovornikom strinjajo. Kadar žena recimo med pogovorom možu gleda v oči, mu občasno prikima ali uporablja besede kot so "a tako", "aja" in podobno, možu želi sporočiti, da ga posluša. Mož si njeno prikimavanje napačno razlaga kot strinjanje in je lahko kasneje precej zmeden, če žena izrazi svoje drugačno mnenje. Mož je lahko navajen med pogovorom biti tiho in se šele na koncu odzvati, kar pa si ona zaradi njunih različnih načinov poslušanja lahko razlaga kot nezanimanje in zavračanje s strani moža. Ni nujno seveda, da gre za moža ali ženo. Različne načine poslušanja najdemo tudi med prijatelji, družinskimi člani, sodelavci in drugimi. Včasih je ženska tista, ki med poslušanjem pogosteje prikimava, spet drugič je to lahko moški.

 

Morda se nam zdi, da je poslušanje nekaj povsem osnovnega in enostavnega, a mnogo ljudi ima v različnih odnosih težave ravno s tem. Če se znajdemo v konfliktu, se lahko spomnimo na poslušanje in se zavedamo, da imamo dvoje ušes in le ena usta. Morda nam je pa narava skušala kaj namigniti.

Nadaljuj branje
Ogledi: 956

Objavil: Kdaj: Kategorija: Nekategorizirano

Astromedicina – Hujšajmo z Luno, komentar

 

Z vami želim deliti e-pošto, ki sem jo prejela v tem tednu in jo copy-paste prilagam.

 

“…. 65 kg …juhu, od veselja sem skočila do stropa, ko je tehtnica pokazala te kilograme, kajti že lep čas nisem več stopila na tehtnico, saj številk nisem želela videti. Hvala, da si mi posredovala datume hujšanja z Luno. V začetku sem bila kar malce v dvomih, ali naj sploh začnem, a ker je bila opisana metoda tako prijazna in tako preprosta, sem si rekla “to pa bom že zmogla”.  In res je bilo zelo enostavno. V službi me že kar poznajo in rečejo “a je spet Luna”, ko držim v roki kozarec s tekočo hrano. Datume sem začela spremljati v maju letos in do danes sem v pasu izgubila en “šlauf” in gumbe z lahkoto zapnem. Počutim se odlično. Že sedaj te prosim, če koledarček hujšanja pripraviš tudi za naslednje leto …”

 

Draga Mojca, z veseljem.

Nadaljuj branje
Ogledi: 879

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana

Čas sveže zelenjave se počasi umika. Na vrsto bo prišla vložena, zamrznjena posušena ali kako drugače shranjena zelenjava.

Fižol lahko shranjujemo na zelo veliko načinov, med drugim tudi kot posušena semena. Vsem je znano, da pred kuhanjem fižol namakamo vsaj čez noč. Seme nabrekne in čas kuhanja je krajši. Nekateri celo zamenjajo vodo, ko fižol prvič zavre, ga perejo ali pa do vrenja kuhajo v raztopini sode bikarbone, skratka variant je več. Meni, kot nesojenemu kemiku pa se včasih po nekem slučaju, zgodijo odkritja... Fižol, namočen čez noč je čakal da postane fižolova juha, ampak je nekaj prišlo vmes in vse kar sem lahko naredila, je bilo to, da sem ga odcedila, sprala pod tekočo vodo in pokrila s kuhinjsko krpo...tudi naslednji dan sem naredila isto, ker je zopet nekaj prišlo vmes. Skratka, tretji dan sem se kar malo prestrašila, saj nisem pričakovala kalčkov. Skaljen fižol je bil v dobre pol ure kuhan in tako je bilo tudi kosilo zelo hitro pripravljeno. Zelo imam rada takšne jedi, vendar imam po njih vedno grrrooozne težave z napenjanjem ali celo krči v črevesju. No tokrat se to ni zgodilo. Zakaj? Odgovor je v bistvu zelo preprost. Seme ima v sebi rasne hormone, ki mu preprečujejo da bi vzklilo v neprimernih vremenskih pogojih (važna je temperatura, voda in kisik). Ko seme namakamo v vodi, le ta pripomore k tem, da se seme "zbudi", da se v njem začnejo pretakati tekočine in se vklopijo razni mehanizmi. Ko seme dovolj nabrekne in je kalček sposoben predreti lupinico, se rast nove rastline lahko začne. Hranila kalček najprej črpa iz zaloge v semenu. Zato je potrebno da se vklopijo različni encimi, ki skladiščeno hrano spremenijo v obliko, ki jo kalček lahko posrka. Zaradi vklopa teh mehanizmov, se v semenih zmanjša količina škroba oz pri stročnicah glutena in tako postanejo lažje prebavljive. Poleg tega, so se vsi rastlinski hormoni za zaščito semena, ki v stiku z vodo postanejo delujoči to naredili že izven našega telesa in jih ni več. Tudi lupinica semena je dosti bolj porozna , se celo odlušči in jo pri kuhanju lahko odstranimo, saj splava na gladino bodoče juhe. Vsekakor pa ne smete pozabiti na vse začimbne, zeliščne in dišavne dodatke, ki imajo zelo pomembno vlogo. Pomagajo pri prebavi, obogatijo okus in nas zalagajo z minerali in vitamini.

Na kaj pa morate biti pozorni pri kaljenju fižola. Suh fižol namakate čez noč. Naslednji dan ga dobro sperete in razprostrete po steklenem pekaču (oz po posodi, kjer bodo semena imela prostor) ter pokrijete s kuhinjsko krpo. Sperite večkrat na dan in vsakič pokrijte s krpo. Tako spiranje kot tudi krpa preprečujeta plesnim iz zraka, da se ne naselijo na zrnju ter tako povzročijo v začetku neprijeten vonj kasneje pa razvoj večjih zaplat plesni.

To je vse!

Lep pozdrav in dober tek!

 

Jasmina

Nadaljuj branje
Ogledi: 994

Objavil: Kdaj: Kategorija: Odnosi in družina

 

 

 

 

Vedeti, kdo si in kaj si želiš ter tudi živeti tako. Suvereno in pogumno stopati skozi življenje. Zaupati, da bo vse v redu, da si se prav odločil. Veš, da delaš prav, ker si se TI tako odločil. Poslušati mnenja drugih in kdaj tudi spremeniti svoje. Spoštovati in sprejemati sebe. In druge. Vse to in še več je skrito v besedi samozavest.

Pa resnično vemo, kaj je samozavest? Razlika je namreč vedeti, kaj to je in čutiti jo, torej biti samozavesten. Najbrž ste že kje brali, da se samozavesti lahko naučimo. Morda bi bil bolj pravi izraz, da jo obudimo, kajti vsakemu od nas je bila samozavest že položeno v zibelko.

Kaj se je z njo dogajalo, pa je odvisno od okolja, v katerem smo odraščali – lahko da smo jo hitro izgubili in postali otrok, ki se ni znal postaviti zase, ki se je vedno postavil na konec vrste, češ, saj si zares ne zaslužim tega in se razvil v odraslega, ki je vedno ostal raje tiho v družbi, samo da ne bi izstopal, ki si ni upal predlagati svojih idej v službi, ker bi se mu vsi smejali ali pa si ni upal ogovoriti punce, ki mu je bila všeč. Tako je zamudil marsikatero priložnost v življenju, da bi lahko bil srečen in zadovoljen – ni bil zadovoljen v službi (ideje so ostale varno zaklenjene nekje v njegovi omari), ni razvil pristnih prijateljskih odnosov, ker se ni nikoli izrazil, kaj mu je všeč in kaj ne ter ni znal postaviti mej, zato drugi niso nikoli zares vedeli, kako ravnati v odnosu z njim, dekle pa je ogovoril nekdo drug, ki si je upal.

Če pa smo imeli starše in okolje, ki nas je spodbujalo, da izražamo sebe in svoje občutke, da se nam ne more nič hudega zgoditi, če tako ravnamo, temveč ravno nasprotno – bomo tako bolj srečni v svojem življenju – smo se razvili v samozavestno odraslo osebo. To pomeni, da se zavedamo sebe:

  • Kdo smo
  • Kaj si želimo in česa ne
  • Vemo, kje so naše meje
  • Se imamo radi in lepo ravnamo s seboj – z občutkom, potrpežljivo in razumevajoče
  • Spoštujemo se in sprejemamo v celoti
  • Brez slabe vesti poskrbimo zase, ker bomo tako lahko dali več drugim
  •  Izražamo se v odnosih z drugimi brez strahu pred zavrnitvijo
  • Ne spreminjamo se zato, da bi bili ljubljeni ali sprejeti v družbi
  • Spremenimo se zato, ker opazimo pri sebi lastnosti, zaradi katerih nismo dober človek ali pa zato, ker najdemo prepričanja, ki nas omejujejo na naši poti življenja.

 

Samozavesten ni nekdo, ki je uspešen v poslu, poročen, ima dva otroka, hišo in psa, velik avto in vikend na morju. Uživa, ko ga vsi gledajo in občudujejo, saj se tako počuti še boljše. Ne, to ni samozavest, to je zgolj nesamozavest – ko z materialnimi dobrinami in potrditvami od zunaj poskušamo napolniti občutek praznine in negotovosti.

Samozavesten posameznik ne rabi potrditve od drugih, da je v redu, da je uspešen...on vse to že čuti v sebi in se tega zaveda. 

Nadaljuj branje
Ogledi: 1005