Nastavitve piškotkov

Osvetlimo prostor

Svetloba v prostoru je izjemno pomembna. Pri opremljanju sob se običajno osredotočamo na postavitev pohištva, barvo sten, drobne dekorje, odločamo se, kakšna tla bomo izbrali ... Poleg tega pa ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da je za kakovost življenja pomembna količina naravne svetlobe, ki prodre skozi okna.
Tia Kemperle

Če imate možnost, poskrbite za velika okna, če vam razporeditev zunanjih sten tega ne dopušča in imate morda mansardno stanovanje, pa le razmislite o strešnih oknih. Strokovnjaki svetujejo, da za pravilno naravno osvetlitev poskrbite predvsem v delovnih oz. študijskih prostorih, tudi otroci imajo radi svetlo, s sončnimi žarki obsijano sobo, še posebej kadar morajo delati domače naloge. Ozračje je v taki sobi boljše, poleg tega pa je tudi manjša poraba elektrike, saj čez dan ni potrebno prižigati luči.

Vpliv na hormone
Naravna svetloba vpliva na naše hormone, kot sta serotonin in melatonin. Prvemu pravijo hormon sreče, medtem ko je drugi spalni hormon. Zjutraj potrebujemo naravno svetlobo, da sprožimo serotonin, medtem ko ponoči potrebujemo temo, da se lažje sprosti hormon melatonin in nas umiri, zaradi česar se lažje pogreznemo v spanec. Brez naravne svetlobe v prostoru tudi zlahka izgubimo občutek za čas.
Na splošno velja, da je smiselno izbrati čim večja okna, saj nam le-ta zaradi vpliva svetlobe na naše telo in počutje, izboljšajo vsakdan.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Feb 18, 2018 161

Priročna pomoč v suhih zimskih dneh

Čeprav zima letošnje leto še ni pokazala prave zobe, so nekatere težave, značilne za…
Nov 21, 2017 305

Enostavni triki za vedno čist dom

Verjetno nihče z veseljem ne čisti. Toda tudi to »neprijetno« obveznost si lahko naredite…
Nov 17, 2017 197

Trije triki za topla druženja v hladnih dneh

Večeri so postali že pošteno hladni, zato namesto večernih izhodov prijatelje raje…
Nov 12, 2017 263

Ko začne pritiskati mraz, nas greje "moje sonce"

»Se spomnite, ko sem bila poleti na plaži, ko je bilo tako vroče, da sem razmišljali le o…
Oct 26, 2017 242

Piknik s kostanjem in moštom

Prazniki so odlična priložnost, da pripravite družinski piknik s kostanjem in moštom.Ali…