Nastavitve piškotkov

Priročna pomoč v suhih zimskih dneh

Čeprav zima letošnje leto še ni pokazala prave zobe, so nekatere težave, značilne za hladnejše obdobje leta, kljub temu prisotne. Ena med njimi je suh zrak, zaradi katerega se lahko pojavijo razpokane ustnice, srbeča koža, bolečine v grlu in tudi bolezni.

Veronika Bilban

Da bi omilili posledice suhega zraka na naše telo, si pomagamo z vlažilcem zraka. V zimski sezoni je zrak na splošno bolj suh kot v drugih mesecih. Občasno se zaradi tega pojavijo še krvavitve iz nosu, težave s sinusi, povečajo se posledice astme, težje prenašamo tudi kašelj.

Idealni nivo vlage v prostoru se giblje med 40 in 50 %. Da bi izmerili koliko odstotkov vlage je pri vas doma, kupite elektronski merilec, ki vam kaže, kako se spreminja nivo vlage. Prilagajajte jo do idealne mere in si zagotovite okolje, v katerem boste lahko kakovostno bivali.

Vlažilec zraka izboljša, odpravi oziroma omili poledice suhega zraka. Zelo pogosto ga uporabimo, če se soočamo z vnetjem gornjih dihalnih poti, če začutimo, da imamo suho, dražečo kožo. S pomočjo vlažilca se vlaga sprošča v ozračje, v naš bivanjski prostor.
Z uporabo vlažilca se zmanjša tveganje za nastanek vnetij. Virusi in bakterije ne potujejo po prostoru, če je v zraku več vlage, zato boste s preprečitvijo preveč suhega ozračja preprečili tudi marsikatero bolezen. Tudi vašim sinusom bo dobro delo, prav tako bo zadostna vlažnost poskrbela, da boste hitreje okrevali po prehladu ali gripi, manj boste kihali in kašljali, bolje boste spali.
Pozitivna prednost vlažilca je tudi izboljšanje videza vaše kože, saj bo le-ta bolj mehka, svetleča, zdrava. Hladen, suh zrak koži odvzame vlago, zaradi česa se lahko hitreje pojavijo znaki staranja, madeži na koži, srbenje.

Korist ne boste imeli le vi, temveč tudi vaše rastline in pohištvo. Rastline ne le polepšajo prostor, temveč pomagajo izvleči strupe iz zraka, v zimskem času so lahko videti v slabem stanju – listi so povešeni, zemlja je suha ... Vlažilec zraka jih ohranja zdrave, posledično smo bolj zdravi tudi mi. Zadostna vlažnost skrbi tudi za dobro stanje našega lesenega pohištva, vrat in letev, prepreči pokanje, skratka varuje les.

Nenazadnje boste z uporabo vlažilca tudi privarčevali pri gretju. Stroški se bodo zmanjšali, saj imamo občutek, da je vlažen zrak toplejši od suhega.

Ne glede na to, kateri vlažilec boste uporabili, je pomembno, da zanj dobro skrbite. Potrebno ga je redno čistiti in vzdrževati, saj lahko v nasprotnem primeru privede do dodatnih zdravstvenih tegob, še posebej, če se v njem zaredita plesen in bakterije, ki se nato ob delovanju sprostijo v zrak.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Nov 21, 2017 262

Enostavni triki za vedno čist dom

Verjetno nihče z veseljem ne čisti. Toda tudi to »neprijetno« obveznost si lahko naredite…
Nov 17, 2017 162

Trije triki za topla druženja v hladnih dneh

Večeri so postali že pošteno hladni, zato namesto večernih izhodov prijatelje raje…
Nov 12, 2017 210

Ko začne pritiskati mraz, nas greje "moje sonce"

»Se spomnite, ko sem bila poleti na plaži, ko je bilo tako vroče, da sem razmišljali le o…
Oct 26, 2017 204

Piknik s kostanjem in moštom

Prazniki so odlična priložnost, da pripravite družinski piknik s kostanjem in moštom.Ali…
Oct 06, 2017 232

5 trikov, s katerimi boste na zabavi izpadli kot velik poznavalec vina

Domače intimne zabave ponovno postajajo vedno bolj popularne. Dovršena dekoracija,…