Nastavitve piškotkov

Kako lažje preživeti poletne gneče na cestah?

V času dopustov so na cestah pogosto gneče in včasih kljub preverjanju prometnih informacij pristanemo v dolgi koloni vozil. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako se pripraviti na takšne nevšečnosti, da bo čim manj slabe volje.


Imate dovolj goriva?
Nič ni bolj nerodno, kot obstati v koloni s praznim rezervoarjem za gorivo. Vedno poskrbite, da boste imeli dovolj goriva tudi za takšne primere, da boste lahko varno pripeljali do naslednje bencinske črpalke.


Voda in prigrizki
Na pot vzemite dovolj vode za vse potnike v avtomobilu. Zelo priročno je, če imate avtomobil, ki ima dovolj prostora za shranjevanje – takšna je na primer Škoda Fabia, v kateri je veliko prostora za odlaganje, predalov in žepkov, kamor boste lahko dali vodo in prigrizke, ki vam bodo prišli prav na daljši poti in v koloni vozil.


Igre za otroke
Za otroke imejte v avtu različne igre in knjigice, s katerimi se bodo zamotili. Dolgo stanje v koloni je naporno tako za vas kot za njih, zato poskrbite, da malčkom takšne neprijetne situacije, ki jih morebiti niti še ne razumejo, kar se le da olajšate.


Glasba
Če ste naveličani vedno iste glasbe na radijskih postajah in imate v svojem avtomobilu USB priključek, si na ključek naložite priljubljeno glasbo, ki vam bo krajšala čas v koloni in vas najbrž hkrati tudi pomirila. S Škodinim SmartLink sistemom pa lahko avtomobil povežete s telefonom in glasbo predvajate kar preko telefona na zelo varen način.


Asistenčni sistemi
V primeru naletov je vsekakor odlično, če imate avtomobil z asistenčnimi sistemi, ki vam pomagajo pri vožnji. V Škodi Fabii imate lahko elektronski nadzor stabilnosti (ESC), katerega del je tudi sistem kontroliranega zaviranja pri trku (MKB), ki preprečuje nekontrolirano drsenje v primeru sproženja ene od prednjih varnostnih blazin. Zelo priročen pa je tudi radarski tempomat, ki lahko v koloni zavira in speljuje namesto vas in hkrati ohranja varno razdaljo od spredaj vozečih vozil.

 

Foto: Kristijan Žontar

Ostali članki iz teme BIVANJE

Feb 18, 2018 158

Priročna pomoč v suhih zimskih dneh

Čeprav zima letošnje leto še ni pokazala prave zobe, so nekatere težave, značilne za…
Nov 21, 2017 303

Enostavni triki za vedno čist dom

Verjetno nihče z veseljem ne čisti. Toda tudi to »neprijetno« obveznost si lahko naredite…
Nov 17, 2017 195

Trije triki za topla druženja v hladnih dneh

Večeri so postali že pošteno hladni, zato namesto večernih izhodov prijatelje raje…
Nov 12, 2017 261

Ko začne pritiskati mraz, nas greje "moje sonce"

»Se spomnite, ko sem bila poleti na plaži, ko je bilo tako vroče, da sem razmišljali le o…
Oct 26, 2017 241

Piknik s kostanjem in moštom

Prazniki so odlična priložnost, da pripravite družinski piknik s kostanjem in moštom.Ali…