Nastavitve piškotkov

Aktivno oglje za čisto in zdravo vodo

Aktivno oglje ima dolgo zgodovino uporabe za adsorpcijo nečistoč in je verjetno najmočnejši človeku znan adsorbent.
En gram aktivnega oglja ima površino približno 3.000 m2, lahko adsorbira dobesedno na tisoče različnih kemikalij. Aktivno oglje je rahlo pozitivno nabit ogljik, zaradi česar je še bolj privlačen za kemikalije in nečistoče. Ko voda teče ob pozitivno nabiti površini ogljika, le-ta pritegne negativne ione kontaminantov na svojo površino.

 

Najpomembnejša dejavnika, ki vplivata na učinkovitost filtriranja aktivnega oglja, sta količina aktivnega oglja v filtru in kontaktni čas med vodo in aktivnim ogljem. Večja, ko je količina aktivnega oglja, večja je učinkovitost in nižja, ko je hitrost pretoka vode, daljši je kontaktni čas med vodo in aktivnim ogljem in s tem večja adsorpcija. Na delež odstranjevanja vpliva tudi velikost delcev aktivnega oglja.

 

Najpogostejše oblike oglja, ki se uporabljajo pri filtriranju vode so bituminozni, lesni in aktivno oglje iz kokosove lupine. Aktivno oglje iz kokosove lupine je za 20 % dražje, hkrati pa velja za najbolj učinkovito. Vsi naši vodni filtri z aktivnim ogljem uporabljajo aktivno oglje iz kokosove lupine.

 

Mehanizem odstranjevanja kontaminantov iz vode
Aktivno oglje odstranjuje kontaminante iz vode po dveh glavnih mehanizmih; adsorpcijo in katalitsko redukcijo, to je proces, ki vključuje atrakcijo negativno nabitih kontaminantov na pozitivno nabiti površini aktivnega oglja. Tako organske spojine odstranimo z adsorpcijo, dezinfekcijska sredstva, kot so klor in kloramini pa s katalitsko redukcijo.

 

Filtri z aktivnim ogljem odstranjujejo/zmanjšujejo številne hlapne organske kemikalije (VOC), pesticide in herbicide, klor, benzen, trihalometane (THM), radon, topila in na stotine drugih kontaminantov, ki jih najdemo v vodovodni vodi. Nekateri filtri z aktivnim ogljem so zmerno učinkoviti celo pri odstranjevanju nekaterih, vendar ne vseh težkih kovin. Katalitski ogljikovi filtri so učinkoviti pri odstranjevanju kloramina in vodikovega sulfida. Filtri iz v blok stisnjenega aktivnega oglja mehansko odstranijo delce do 0,5 mikronov, motnost in ciste Giardia in Cryptosporidium.

 

Filtri z aktivnim ogljem na splošno ne odstranjujejo raztopljenih anorganskih spojin, kot so minerali oz. soli, ki povzročajo trdoto vode, vodni kamen, antimon, arzen, barij, berilij, kadmij, krom, baker, fluorid, živo srebro, nikelj, nitrati, nitriti, selen, sulfat, talij in določeni radioaktivni elementi. Odstranitev teh onesnaževalcev zahteva sistem reverzne osmoze (nekatere od njih odstranijo tudi filtri, ki vsebujejo KDF-55).

 

Ker aktivno oglje, predvsem granulirano, ne odstrani dovolj dobro mehanskih delcev, se običajno pred njim namesti predfilter za filtriranje mehanskih delcev. Predfilter podaljšajo življenjsko dobo vložka z aktivnim ogljem, ker odstrani kontaminante, ki bi sicer zamašili aktivno oglje, s čimer bi zmanjšali površino, ki je na voljo za adsorpcijo.

 

Več informacij na telefonski številki: 041 555 270
www.vodni-filter.si

Ostali članki iz teme BIVANJE

Nov 21, 2017 133

Enostavni triki za vedno čist dom

Verjetno nihče z veseljem ne čisti. Toda tudi to »neprijetno« obveznost si lahko naredite…
Nov 17, 2017 65

Trije triki za topla druženja v hladnih dneh

Večeri so postali že pošteno hladni, zato namesto večernih izhodov prijatelje raje…
Nov 12, 2017 78

Ko začne pritiskati mraz, nas greje "moje sonce"

»Se spomnite, ko sem bila poleti na plaži, ko je bilo tako vroče, da sem razmišljali le o…
Oct 26, 2017 92

Piknik s kostanjem in moštom

Prazniki so odlična priložnost, da pripravite družinski piknik s kostanjem in moštom.Ali…
Oct 06, 2017 129

5 trikov, s katerimi boste na zabavi izpadli kot velik poznavalec vina

Domače intimne zabave ponovno postajajo vedno bolj popularne. Dovršena dekoracija,…