Nastavitve piškotkov

Kako se znebiti neprijetnih vonjav v kuhinji

1. Vonj po kuhani jedi

Neprijeten vonj po peki rib, neprijeten vonj, ki lahko v stanovanju vztraja še nekaj dni. V manjšo skodelico zmešamo 3 žlice kisa in dodamo nekaj vode, to zavremo za približno 5 - 15 min. Kislina, ki se nahaja v kisu nevtralizira vonjave, ki so bazične in po nekaj minutah bo vaša kuhinja brez sledi okusnega kosila.

2. Redno odnašanje odpadkov

Predvsem so v kuhinji problematični biološki odpadki. To vrsto smeti je najbolje odnašati vsak dan. Velikokrat neprijeten vonj povzročijo tudi konzerve (npr. tuna), kjer ostane še vedno nekaj vsebine. Zato je najboljše, da notranjost konzerve pobrišemo z papirnato brisačo. Ko izpraznimo smeti splaknemo kanto, ter v njo postavimo vrečko za smeti (če gre za biološke odpadke je najbolje, da je vrečka razgradljiva). Priporočljivo je, da se kanta umije vsaj enkrat tedenski in tako se bomo izognili neprijetnemu vonju gnilih odpadkov.

3. Umazanija v pomivalnem stroju

Vsi vemo, da pri ročnem predpranju porabimo veliko količino vode. Po drugi strani nam predpranje omogoči odstraniti ostanke hrane, ki zelo hitro začnejo zaudarjati. Če se ne poslužujemo ročnega predpranja in posodo umivamo zgolj v pomivalnem stroju, se nam lahko zgodi, da v filtrih ostanejo koščki ostankov hrane. Zato moramo filter pregledati in očistiti ter po potrebi tudi zamenjati. V njem se lahko nabere ogromno bakteriji in posledično tudi smrad, ki se ga težko znebimo.

4. Hladilnik in zmrzovalnik

V hladilniku puščamo vse vrste hrane, ostanki kosila in večerje, ki jih najbrž nikoli ne bomo pojedli, zelenjava, sadje,... Ko se nam vse to kopiči v hladilniku dobijo vse sestavine neprijeten vonj. Kaj je hujšega, ko si prihranimo polovičko čebule in jo postavimo zraven lubenice? Lubenica je samo še za v smeti.

V zmrzovalniku gre za podobno zgodbo; naredimo ledene kocke, ki imajo priokus rib, gob in še česa drugega.

Za nevtraliziranje vonjav uporabimo sodo bikarbono, natrosimo jo v majhne plitve posodice in jih prekrijemo s preluknjano folijo. Tako pripravljene posodice postavimo na poličke hladilnika in zmrzovalnika, ko bo zrak krožil bo soda bikarbona nevtralizirala neprijetne vonjave. Tako lahko pustimo tudi do 3 mesece nato pa dodamo svežo sodo bikarbono.

 

Ostali članki iz teme BIVANJE

Dec 11, 2018 145

Škodljive posledice suhega zraka

Primerna vlažnost v prostoru je pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Če jo izmerimo…
Oct 16, 2018

Huawei zasedel 68. mesto na lestvici najboljših blagovnih znamk 2018

Huawei je bil imenovan kot 68. najbolj dragocena blagovna znamka v kategoriji Best Global…
Sep 10, 2018 143

Imate ustrezno mehansko prezračevanje?

Energetski svetovalec, mag. Aleš Glavnik, univ. dipl. inž. str., vodja pri energetski…
Aug 09, 2018 241

En posnetek, ki lahko premaga 27.000 fotografij in požanje veliko zmago

Huawei je pred kratkim predstavil tekmovanje Next Image, ki je že pritegnilo tisoče…
Aug 07, 2018 364

Kako se znebiti neprijetnih vonjav v kuhinji

1. Vonj po kuhani jedi Neprijeten vonj po peki rib, neprijeten vonj, ki lahko v…