Nastavitve piškotkov

Marca začenjamo dobrodelni zbiralni mesec

Na svetovni dan voda, ki ga obeležujemo 22. marca, se že četrto leto zapored začenja celomesečni vseslovenski humanitarni in ozaveščevalni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. S sredstvi od prodaje zbranih odpadnih plastenk bomo letos sofinancirali nakup ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Katja Udovič, Dinos d.d.

Kot strokovnjaki za pripravo sekundarnih odpadnih materialov za industrijsko predelavo dobro vemo, da je odpadke mogoče predelati v nove surovine in iz njih izdelati nove izdelke. Zato kot partner sodelujemo v številnih projektih krožnega gospodarstva. A naš cilj ni samo skrb za ohranjanje naravnih virov, temveč tudi skrb za sočloveka.

Odpadne plastenke za pomoč novorojenčkom
Med 22. marcem in 22. aprilom – torej med svetovnim dnevom voda in svetovnim dnevom Zemlje – bomo skupaj s komunalnimi podjetji v okolici več kot 150 sodelujočih vrtcev, šol in fakultet namestili zabojnike in vreče za odpadne plastenke. Vanje bodo učenci, učitelji in celotna lokalna skupnost ves mesec zbirali izpraznjene odpadne plastenke PET, v katerih so bile pijače ali mlečni izdelki.
Otroci in mladi v akciji sodelujejo na dva načina: z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v svojih ustanovah ter s svojimi izdelki v nagradnem ustvarjalno-raziskovalnem natečaju o zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk. Ustanova z največjo količino zbranih plastenk na otroka bo prejela nagrado in prehodni pokal, nagrajeni pa bodo tudi najboljši mladi ustvarjalci.
Vsi drugi lahko sodelujemo z zbiranjem odpadnih plastenk na naših delovnih mestih ali v gospodinjstvih, ki jih nato do vključno 22. aprila pripeljemo v najbližjo sodelujočo ustanovo.

Zvišajmo vrednost donacije
Sodelujemo lahko tudi z SMS sporočilom s ključno besedo INKUBATOR ali INKUBATOR5, ki ga pošljemo na številko 1919 in prispevamo 1 ali 5 evrov. Ta sredstva se zbirajo pri Rdečem križu Slovenije.
Septembra je bil na spletni dražbi za 2.050 evrov prodan tudi podpisan dres zlate slovenske košarkarske reprezentance. Tudi ta znesek je del skupne dobrodelne donacije za murskosoboško porodnišnico.
V akciji vsako leto sodeluje več vzgojno-izobraževalnih ustanov, lani kar 190, pa tudi podjetja in posamezniki. Tako smo v treh letih v akciji skupaj zbrali že neverjetnih 34 ton odpadnih plastenk.
Več o projektu na FB Jaz ti, mi za Slovenijo in na www.unirec.si/aktualno.

Zbiramo samo odpadne plastenke PET
Nujno je vedeti: zbiramo samo dosledno izpraznjene in pravilno ločene plastenke od pijač in mlečnih izdelkov z oznako PET ali številko 01.
Plastenke v drugih variacijah plastike in z dodatki, kot so na primer HDPE, LDPE, PP, PS, PC, niso ustrezne. Oznake najdete na plastični embalaži v obliki trikotnika s številko.
Zakaj samo plastenke od pijač in mlečnih izdelkov? Ker lahko morebitni ostanki druge vsebine v odpadnih plastenkah PET (olje, kis, prašek, mehčalec, šampon ...) otežijo njihovo predelavo.
Zberimo čim več odpadnih plastenk. S tem bo višji tudi znesek, ki ga bo Unirec DROE, Dinos d.d. namenil za sofinanciranje nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo vodi Društvo Tandem Zagorje skupaj s partnerji: družbo Unirec DROE, Dinos d.d., programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Mar 07, 2018 84

O Novem rojstvu tudi v Slovenski kroniki

Kako zagotoviti zaposlitev za osebe pod posebnimi pogoji? Kako s pomočjo ekološko…
Mar 05, 2018 120

Novo rojstvo se je predstavilo medijem

Danes je v poslovnih prostorih Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi potekala…
Mar 01, 2018 66

Predstavitev operacije Novo rojstvo

Januarja je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt. Operacija z naslovom Novo rojstvo…
Feb 28, 2018 50

Operacija Novo rojstvo že izpolnjuje prve cilje

Z veseljem sporočamo, da je zaživela Facebook stran Novo rojstvo – Minka Pločevina, kjer…
Jan 24, 2018 938

Januarja je v Zasavju zaživel nov projekt z naslovom Novo rojstvo

Projekt Novo rojstvo, ki poteka v okviru Programa za razvoj podeželja, in sicer pod…