Nastavitve piškotkov

Otroci zbrali 10 ton plastenk za prekmurske novorojenčke

Preko 170 sodelujočih slovenskih šol in vrtcev ter več kot deset ton zbranih odpadnih plastenk – to je bilanca letošnjega ozaveščevalno-humanitarnega projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje, ki se je uspešno zaključil že četrto leto zapored.

Katja Udovič, Dinos d.d.

Z odprodajo zbranih plastenk, z dobrodelno dražbo podpisanega košarkarskega reprezentančnega dresa in z SMS sporočili preko Rdečega križa Slovenije se je letos nabralo kar 3.686 evrov, donacijo pa je v imenu Splošne bolnišnice Murska Sobota na slovesnem dogodku prevzel njen direktor dr. Bojan Korošec. Namenjena je sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke.

Priznanja in nagrade so prejeli tudi mladi ustvarjalci, ki so sodelovali v ustvarjalno-raziskovalnem natečaju, ter ustanova, ki je zbrala največjo količino plastenk na otroka. Letos je zmaga odšla v OŠ Dolenjske Toplice, ki je konkurenco premagala z več kot 10 kilogrami zbranih odpadnih plastenk na učenca. Glavno nagrado, vredno 1.320 evrov, je tudi letos prispevalo podjetje Ekoigrala.

Uporabljene plastenke so vir surovine za nove izdelke
»S tem projektom mlade prvenstveno spodbujamo k dobrodelnosti. Vendar pa jih ob tem tudi ozaveščamo, da je izpraznjene in ustrezno ločene odpadne plastenke mogoče reciklirati. Tako imenovano krožno gospodarstvo ali zapiranje snovnih tokov je eden temeljnih in nujnih načinov ohranjanja naravnih virov,« je v svojem uvodnem nagovoru poudarila predsednica društva Tandem Zagorje, Jelena Jerin.
Z doslednim ločevanjem in namenskim zbiranjem snovem v odpadnih plastenkah PET omogočamo, da se predelajo in iz njih nastanejo nove plastenke. Tako ohranjamo naravne vire in zagotovimo, da plastenke ne pristanejo na deponijah odpadkov ali celo v naravi, poudarja vodja Dinosovega programa nekovin in embalažne sheme Unirec Goran Ambrož.

Pomagajmo naravi in ljudem ter ohranjajmo naravne vire. To je moto vseh partnerjev, ki uresničujemo zgodbo Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje: društva Tandem Zagorje, embalažne sheme Unirec DROE, Dinos d.d., programa Ekošola, Rdečega križa Slovenije in revije Bogastvo zdravja, ne smemo pa pozabiti na slovenska komunalna podjetja, brez katerih izvedba akcije ne bi bila mogoča. V štirih letih smo zbrali že preko 45 ton plastenk in v dobrodelne namene štirim slovenskim porodnišnicam donirali skupaj več kot 13 tisoč evrov.

Ločujte vedno in povsod
Plastenke in drugo embalažo moramo dosledno ločevati skozi vse leto. Ne pozabimo – v krožnem gospodarstvu šteje vsak aktiven in odgovoren posameznik.

4 KORAKI PRAVILNEGA RAVNANJA Z ODPADNO PLASTENKO
1. Plastenko popolnoma izpraznimo.
2. Iz plastenke iztisnemo zrak.
3. Plastenko zapremo, da ostane stisnjena in pri transportu zavzame manj prostora.
4. Plastenko odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo za odpadno embalažo.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

May 24, 2018 104

Stare škatle v novi preobleki

Hitro tečejo dnevi in meseci, poletje že trka na vrata in ni več daleč čas, ko bo naš…
May 21, 2018 89

Novo rojstvo smo predstavili na Paradi učenja – dnevu učečih se skupnosti 2018

Letos smo se v društvu Tandem udeležili prireditve, poimenovane Parada učenja – dan…
May 21, 2018 71

Odgovorni do ljudi in narave za prihodnje rodove

Od svetovnega dneva voda, 22. marca, pa do svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila, je v…
May 14, 2018 69

Priprave na musical Minka Pločevinaka v polnem teku!

»Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu…
Apr 28, 2018 417

Medgeneracijski pogovor Kako do družbe brez odpadkov

V okviru eko projekta Novo rojstvo je v sredo, 25. Aprila, v prostorih Srednje šole…