Nastavitve piškotkov

Škodljive vrečke in bleščice


Od 17. do 25. novembra 2018 je potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Vsako leto se akcija osredotoča na drugačno tematiko; v preteklih dveh letih je poudarek temeljil na ponovni uporabi ter zmanjševanju odpadne embalaže, medtem ko je letos v ospredju preprečevanje nastajanja nevarnih odpadkov.

V Evropski uniji letno proizvedemo več kot 2,5 milijarde ton odpadkov. Ponovno uporabili ali reciklirali bi jih lahko več kot 600 milijonov ton, a jih, žal, ne. Kar tretjina dragocenih virov pristane med odpadki.
Zdravju nevarne bleščice
Veseli december je čas daril, luči in bleščic ... Bleščice lahko najdemo v ličilih, na okraskih, kozmetičnih izdelkih in oblačilih. Navadno so narejene iz plastike ali aluminija in so polne rakotvornih toksinov.
Ste vedeli, da so bleščice škodljive za okolje, saj spadajo pod mikroplastiko? Celo znanstveniki so zahtevali prepoved uporabe bleščic, saj so škodljive za živali, ljudi in okolje. Znanstveniki so ugotovili, da je v oceanih že približno 51 trilijonov kosov te mikroplastike, ki ogroža ribe in druge živali, saj jo pogosto nevede zaužijejo in je zanje škodljiva. Ker se v njihovih telesih ne razgradi, pa v primeru, če se znajdejo na naših krožnikih, preidejo tudi v naš organizem.
Seveda pa ne smemo vseh bleščic metati v isti koš. Nekatera večja podjetja so se že zavezala k uporabi okolju prijaznih bleščic iz razgradljivih materialov.
Prepoved plastičnih vrečk
Že s 1. januarjem 2019 bodo na vseh prodajnih mestih v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene. Iz uredbe so izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.
Vlada RS je v juliju 2018 sprejela uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero je v naš pravni red prenesla evropsko direktivo glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Cilji ukrepa so: odpraviti smetenje, spremeniti vedenjske vzorce potrošnikov in preprečiti odlaganje odpadkov.
Uredba predvideva do konca leta 2019 zmanjšanje letne ravni potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo in pod 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do konca leta 2025.

Slovenski in evropski trendi so vse bolj usmerjeni v varovanje okolja, s čimer skrbimo ne le za naravo, temveč tudi naše zdravje. Zavedanje o težavah, ki jih v naš vsakdan prinaša onesnaževanje, je čedalje večje, zaradi česar lahko bolj optimistično zremo v prihodnost.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Mar 17, 2019 65

Zaključek operacije Novo rojstvo

Januarja lani je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt Novo rojstvo, ki je simbol nečesa…
Mar 17, 2019 64

Plastična embalaža v zameno za vozovnico

Lepi spomini na toplo Indonezijo so še posebej dobrodošli v teh hladnih dneh, ko so…
Feb 25, 2019 74

Zbiralne akcije pločevink: da ali ne?

V sklopu operacije Novo rojstvo poteka tudi akcija zbiranja pločevink in plastenk.…
Feb 25, 2019 80

Majhne, a pomembne odločitve

Tudi samo za eno drobceno malenkost, ki jo naredimo za ohranjanje čistega okolja, nam bo…
Dec 11, 2018 104

Škodljive vrečke in bleščice

Od 17. do 25. novembra 2018 je potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Vsako leto…