Nastavitve piškotkov

Sponzorji

PROJEKT LAHKO PODPRETE Z DONACIJO: TANDEM ZAGORJE, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, Podkraj 3a, 1410 Zagorje,

TRR: SI56 6100 0000 5632 167 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA).HVALEŽNI VAM BOMO ZA VSAK PRISPEVEK.

       

 Organizator:                     Partnerji:

  logotip-Tandem-Zagorje-barvni     RKS-logo

   

     unirec-dinos-log

logotip-BOZ-barvan

Eko-sola-logo

      

Donator glavne nagrade:

eco play-logo

 Projekt je omogočil:

 zavod-rs-za-zaposlovanje-logo

 

 Podporniki projekta:

 ROP-logo      IMSPORT-logo

 

golc-logo    kzs-logo 

 

   

 

 

 in slovenska komunalna podjetja,

 

     

Mladi zbirajo plastenke za pomoč novorojenčkom in naravi

Današnjega dne ne gre prezreti. Ne le, da je 22. marca svetovni dan voda, temveč smo danes pričeli tudi z državnim prvenstvom v zbiranju plastenk, s pomočjo katerega bomo letos sofinancirali nakup ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Projekt Jaz, ti, mi, za Slovenijo in dan vode sta tesno povezana, saj gre za skrb za naravo, okolje in ozaveščenost o tem, koliko lahko vsak posameznik pripomore, da bo življenje na zemlji boljše. Ne le za vse nas, pač pa tudi za naše zanamce. Naša odgovornost je, da poskrbimo za naslednje generacije, naše potomce ter da se poučimo o ogroženosti naravnih vodnih virov. Prav je, da spoznamo problematiko onesnaženosti okolja in spodbujamo in opozarjamo drug drugega tudi o tem, kako pomembno je ločevanje odpadkov. Zapiranje snovnih tokov oz. krožno gospodarstvo je nujen ukrep in eden temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov.

Če plastenke dosledno izpraznimo in jih po uporabi odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo, postanejo koristen vir surovin za novo plastenko. Kar 50 odstotkov reciklata odpadne plastenke je namreč mogoče vdelati v novo plastenko in jo ponovno uporabiti, njen ogljični odtis pa se s predelavo zniža kar za 60 odstotkov. Krog je tako sklenjen, in sicer v prvem slovenskem snovnem krogu odpadnih plastenk Plastenka za plastenko.

Vsako leto več sodelujočih in več zbranih plastenk
Projekti krožnega gospodarstva so odlična priložnost za dobrodelnost. Zato Tandem Zagorje, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, skupaj s partnerji: embalažno shemo Dinos DROE Unirec, programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja ob podpori komunalnih podjetij tudi letos organizira ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje.

V projektu sodeluje preko 140 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki in gospodinjstva. Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo podjetje Dinos, v sklopu katerega deluje embalažna shema Unirec, namenil sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota. V preteklih letih je bilo v akciji zbranih kar 15 oz. 17 ton plastenk.

Sodelovati je mogoče na več načinov

Otroci in mladi lahko sodelujejo:
1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah.
Zbiralni mesec bo v ustanovah skupaj s komunalnimi podjetji potekal od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2018. Zbiranje poteka vse leto v 17 Dinosovih zbirnih centrih po Sloveniji. Ustanova, ki bo zbrala največ odpadnih plastenk na posameznega učenca, bo prejela prehodni pokal in alno poslikavo podjetja Ekoigrala. Lani se je še posebej izkazal Vrtec Mavrica iz Vojnika - enota Nova Cerkev, kjer so otroci letos zbrali največjo količino plastenk na otroka. Kar neverjetnih 24 kilogramov na otroka.
2. Celo šolsko leto mladi lahko sodelujejo v nagradnem ustvarjalnem in raziskovalnem natečaju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET.

Vsi ostali lahko sodelujejo:
1. Podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki lahko odpadne plastenke PET dosledno ločujejo in organizirano zbirajo sami, nato pa jih odpeljejo v enega od Dinosovih zbirnih centrov.
2. S SMS sporočilom
- Uporabniki TELEKOM storitev pošljite ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 in prispevajte 5 evrov,
- uporabniki storitev A1, Telemach in T-2 pa lahko pošljete SMS s ključno besedo INKUBATOR5 ali INKUBATOR na številko 1919 in prispevate 5 oz. 1 evro.
Sredstva se v humanitarni namen zbirajo pri Rdečem križu Slovenije.

Sredstva, zbrana z odprodajo odpadnih plastenk PET in z SMS sporočili, bodo letos namenjena sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Ostali članki iz teme HUMANITARNA AKCIJA

Feb 23, 2018 116

Stare plastenke za novo življenje

Projekt krožnega gospodarstva z dobrodelno noto Natanko čez en mesec, 22. marca, na…
Feb 21, 2018 187

Seznam sodelujočih ustanov pri projektu Jaz, ti, mi za Slovenijo 2017/2018

V kolikor želijo posamezniki pomagati pri zbiranju plastenk naj na spodnjem seznamu…
Feb 20, 2018 133

SMS donacije za novo življenje

Največja sreča, ki jo starši občutimo je, ko se nam rodi čudovito zdravo dete. Vendar so…
Feb 12, 2018 118

Nagradna igra Benko Plastenko zaključena

Teden je okoli in naša nagradna igra, ki je potekala na Facebook strani Jaz, Ti, Mi, za…
Feb 01, 2018 198

Dinosova prevzemna mesta za pravne osebe 2018

Na katerih naslovih lahko tudi letos oddate plastenke za akcijo Jaz, Ti, Mi za Slovenijo?…