Nastavitve piškotkov

Sponzorji

PROJEKT LAHKO PODPRETE Z DONACIJO: TANDEM ZAGORJE, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, Podkraj 3a, 1410 Zagorje,

TRR: SI56 6100 0000 5632 167 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA).HVALEŽNI VAM BOMO ZA VSAK PRISPEVEK.

       

 Organizator:                     Partnerji:

  logotip-Tandem-Zagorje-barvni     RKS-logo

   

     unirec-dinos-log

logotip-BOZ-barvan

Eko-sola-logo

      

Donator glavne nagrade:

eco play-logo

 Projekt je omogočil:

 zavod-rs-za-zaposlovanje-logo

 

 Podporniki projekta:

 ROP-logo      IMSPORT-logo

 

golc-logo    kzs-logo 

 

   

 

 

 in slovenska komunalna podjetja,

 

     

Dajmo stvarem novo življenje


Lea Klemenčič, Dinos d.d.

Predzadnji teden tega meseca, natančneje od 18. do 26. novembra, bo potekal evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letos je namenjen spodbujanju ponovne uporabe izdelkov.
Zbornica komunalnega gospodarstva, ki v Sloveniji koordinira aktivnosti v evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, je na spletni strani zapisala: »V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kilogramov odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko še uporabnih stvari. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta.«

Lea Klemenčič, Dinos d.d.

Cilj teh aktivnosti je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu, s tem pa promovirati dobre prakse trajnostne naravnanosti. Tako nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov.
Spremeniti moramo model potrošnje iz 'kupi–uporabi–zavrzi' v bolj trajnostnega 'popravi–ponovno uporabi'. Ponovna uporaba ni samo enkratno dejanje, temveč je spoštovanje stvari in naravnih virov, trajnostna miselnost in življenjska filozofija odgovornosti.
Ko nečesa ne potrebujemo več, to ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Če zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena.
Kje je problem? Ker kupujemo več, kot potrebujemo, ker ne vemo, kaj storiti s stvarmi, ki so nam odslužile, in ker ne znamo ceniti tega, kar že imamo.

SLEDIMO 3 PREPROSTIM KORAKOM:
PREMISLIMO
Že med nakupovanjem premislimo, ali izdelek resnično potrebujemo in ali lahko kupimo tak izdelek, ki ga bomo lahko večkrat uporabili.
PREDELAJMO
Preden izdelek zavržemo, razmislimo, ali ga lahko kako drugače uporabimo, ga popravimo ali mu z manjšimi posegi spremenimo namembnost.
PONOVNO UPORABIMO
Uporabljajmo izdelke za večkratno uporabo, kupujmo rabljene in predelane izdelke.

S plastenkami pomagajmo novorojenčkom
Kljub odgovorni, trajnostni potrošnji še vedno ustvarjamo odpadke, na primer odpadne plastenke PET. Za njihovo lažjo predelavo z njimi ustrezno ravnajmo: v celoti jih izpraznimo, iztisnimo zrak in jih odvrzimo v rumeni zabojnik.
Še bolje pa bo, če jih zbiramo v rumene vreče in odpeljemo v najbližji vrtec ali šolo, ki sodeluje v humanitarno-ozaveščevalni akciji Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Sredstva od njihove odprodaje bo Unirec DROE, Dinos d.d. namenil za nakup ogrevalne posteljice za novorojenčke v murskosoboški porodnišnici.
Seznam sodelujočih ustanov bo od decembra objavljen na spletni strani www.bogastvozdravja.si/odnosi-in-druzina/jaz-ti-mi-za-slovenijo.

Ostali članki iz teme HUMANITARNA AKCIJA

Oct 16, 2017 61

Znana je glavna nagrada projekta Jaz, Ti, Mi za Slovenijo 2017 / 2018

Tudi letos bo donator glavne nagrade za vseslovenski ozaveščevalno-humanitarni projekt…
Sep 18, 2017 1066

Dražba podpisanega dresa slovenske košarkarske reprezentance

Društvo Tandem Zagorje, v sklopu projekta Jaz, Ti, Mi za Slovenijo – Stara plastenka za…
Jun 14, 2017 335

Zaključek projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo 2017

Ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo…
Jun 07, 2017 386

Publikacija izbranih del ustvarjalnega natečaj Jaz, Ti, Mi za Slovenijo 2017

Znotraj ustvarjalnega natečaja pri projektu Jaz, Ti, Mi za Slovenijo smo letos prejeli…
Jun 06, 2017 213

Zbrali smo 15 ton plastenk za novorojenčke v izolski porodnišnici

Že tretje leto zapored smo skupaj s preko 190 slovenskimi šolami in vrtci izpeljali…