Nastavitve piškotkov

Sponzorji

PROJEKT LAHKO PODPRETE Z DONACIJO: TANDEM ZAGORJE, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, Podkraj 3a, 1410 Zagorje,

TRR: SI56 6100 0000 5632 167 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA).HVALEŽNI VAM BOMO ZA VSAK PRISPEVEK.

       

 Organizator:                     Partnerji:

  logotip-Tandem-Zagorje-barvni           RKS-logo

   

     unirec-dinos-log

 

  logo-BOZ-barvan

Eko-sola-logo

      

 

 

 

 

Podporniki projekta:

 ROP-logo      IMSPORT-logo

logo Modra

 Donator glavne nagrade:

firax

 

ZA PODPISAN DRES SE ZAHVALJUJEMO

PRIMOŽU ROGLIČU 

 NZS-logo

ZA ŠPORTNI REKVIZIT SE ZAHVALJUJEMO

DARKU JORGIĆU

 

Uspešno zaključena akcija Jaz, ti, mi za Slovenijo

Ozaveščevalno-humanitarna akcija Jaz, ti, mi za Slovenijo je letos potekala pod sloganom: Stara plastenka za novo življenje, pridružili pa so se ji učenci iz vse Slovenije, podjetja in tudi posamezniki, ki so prispevali plastenke ali sredstva za nakup ultrazvočne naprave za otroke v murskosoboški bolnišnici. Na zaključnem dogodku so sodelujoči izpostavili pomembnost skrbi za okolje ter pohvalili vse, ki so postali del zgodbe, s katero ne le skrbimo za čistejšo naravo, temveč tudi za zdravje naših najmlajših.

Uvodoma je predsednica društva Tandem Zagorje, Jelena Jerin, idejni vodja projekta Jaz, Ti, MI za Slovenijo, pojasnila kako pomembno je, da skušamo uporabo plastenk dolgoročno čim bolj zmanjšati. »Ker pa se poraba pijač v plastenkah še vedno povečuje, pa je prav, da s projekti kot je Jaz, Ti, Mi za Slovenijo izobražujemo in ozaveščamo javnost o pomembnosti pravilnega ločevanja in odlaganja odpadnih plastenk. S ponovno predelavo plastenk namreč ohranjamo tudi naravne vire in energijo.« Poudarila je še, da je potrebno že otroke spodbujati k odgovornemu ravnanju do okolja in skrbi za naš planet, kajti to je naš edini dom, ki ga imamo.

Prisluhnili smo lahko dejstvom, ki jih ne smemo prezreti. Med drugim smo izvedeli, da traja kar 450 let preden razpada ena plastenka. To je 7-krat toliko, kolikor živi povprečen človek. Z recikliranjem vseh plastičnih odpadkov na svetu bi lahko na leto prihranili 3,5 milijarde sodov nafte na leto. Recikliranje milijona ton plastike ima enak učinek kot umik milijona avtomobilov s cest. Vsako minuto, da, minuto, ljudje po svetu kupimo milijon plastenk. Leta 2021 naj bi to število naraslo še za 20 odstotkov. Presenetil nas je tudi podatek, da lahko iz 25 recikliranih PET plastenk izdelamo eno jakno iz flisa.

Namen recikliranja je zmanjšanje trošenja uporabnih snovi, zmanjšanje porabe surovin in obenem preprečevanje onesnaževanja zraka s sežigom odpadkov, onesnaževanje vode in zemlje z odlaganjem odpadkov na divjih odlagališčih. Recikliranje je tako izredno pomemben del sodobnega ravnanja z odpadki, kjer lahko prav vsakdo izmed nas doda kamenček v mozaik. S tem ne dobimo samo novih izdelkov, temveč na tak način prihranimo naravne vire.
Nacionalni koordinator programa Ekošole za vrtce, g. Katalinič, je podelil nagrade in priznanja zmagovalcem ustvarjalnega natečaja. Tudi letos so bili otroci zelo kreativni, kako domiselni in izvirni so bili, pa si lahko ogledate na FB profilu Jaz, Ti, Mi za Slovenijo.

Nagrajenci ustvarjalnega dela natečaja so:

prva triada: Meta Gabrijelčič iz OŠ Dornberk z izdelkom Mojca Pokrajculja. Njena mentorica je bila Leonida Gregorič.
Kot skupina pa je zmagovalno delo ustvarilo 5 učenk 3. razreda OŠ Ljudski vrt Ptuj, podružnica GRAJEN v oddelku podaljšanega bivanja. Izdelke so uporabili kot del scene za prireditev ob dnevu šole. Njihova mentorica je bila Nada Savšek.

Druga triada: Gaja Lozej, 9. let, iz OŠ Dornberg je je za izdelavo prikupne lutke, Mišek Šim uporabila plastiko, papir, glino, gips, glinamol, tempera barve, volna, blago. Mentorirca: Leonida Gregorič.

SLIKA TRAVNIKA je zmagovalno delo v kategoriji skupinsko delo. Rože so izdelali učenci v Posebnem programu vzgoje in izobraževanja Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan pod vodstvom mentorjev Samire Šabič Pečar, Fatime Peček, Neve Schoner in Jurija Jermančiča.

Tretja triada: Učenci Centa za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna so pri likovnem ustvarjanju uporabili stare plastenke, milnico, vodo in barvne tuše ter stare nogavice brez parov. Te so dali na tulce plastenk in s pomočjo njih ustvarjali barvno peno in balončke – ki so ustvarili zanimive barvne podlage oz. slike. Tako je tudi nastalo zmagovalno delo, akvarij. Pri ustvarjanju so sodelovali Maja Hriberšek, Jernej Jakopič, Sandi Jakopič, Kristjan Sansoni in Katarina Zabukovnik pod budnim očesom mentoric Cirile Rozman, Jerneje Borovnik, Neže Benedik in Helene Maček.

V literarnem delu natečaja pa je v drugi triadi nagrajena pesem Plastenka, ki je nastala izpod peresa Loti Jaklič, učenke osnovne šole Luisa Adamiča, Grosuplje.

Odlična udeležba
Sodelovalo je prek 160 šol in vrtcev, priznanja pa je prejelo deset najbolj uspešnih zbirateljev plastenk, in sicer (od desetega do drugega mesta): OŠ Fokovci, OŠ Polzela (PŠ Andraž), OŠ 27. Julija, Vrtec Čebelica Šentjernej (enota Živ Žav), Vrtec Čebelica Šentjernej (enota Gradiček), Vrtec Čebelica Šentjernej (enota Muca Copatarica), OŠ Luisa Adamiča Grosuplje, OŠ Kobilje in OŠ Fara.

Letos so se najbolj izkazali otroci iz OŠ Dolenjske Toplice, ki so zbrali kar 10,63 kg plastenk/učenca. Jelena Jerin je z generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije Renato Brunskole nagrado in pokal predala Liljani Klobučar iz omenjene zmagovalne šole. Vrednostni bon za 1.320 EUR za talne poslikave Decomark, je prispevalo podjetje Eko igrala d.o.o.
Prisotne je nagovoril tudi predstavnik UNIREC-a, g. Goran Ambrož ter doktor Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki se je vsem iskreno zahvalil ob prejetju čeka v vrednosti 3.686 EUR za nakup ultrazvočne naprave.

Ostali članki iz teme HUMANITARNA AKCIJA

OŠ Gustava Šiliha Velenje POŠ Šentilj 3 blebetanje
Apr 19, 2019 99

Z »lajki« do nagrajenca Nagradnega ustvarjalno – raziskovalnega natečaja Jaz, ti, mi za Slovenijo

Prvi izdelki v okviru Nagradnega ustvarjalno – raziskovalnega natečaja Jaz, ti, mi za…
Apr 16, 2019 197

Nagradni ustvarjalni in raziskovalni natečaj Jaz, ti mi za Slovenijo

Otroška domišljija ne pozna meja. Otroci se prav lahko vživijo v vsako stvar ali…
Apr 16, 2019 337

Dražba dresov s podpisi nekaterih najuspešnejših slovenskih športnikov

Zagorje ob Savi, 15. april 2019, Društvo Tandem Zagorje v sklopu projekta Jaz, ti, mi za…
Nov 13, 2018 420

Pravila za sodelovanje v nagradnem ustvarjalnem in raziskovalnem natečaju 2018/2019

Mladi v nagradnem ustvarjalnem in raziskovalnem natečaju sodelujejo v treh starostnih…
Oct 11, 2018 261

S plastenkami pomagamo novomeški porodnišnici

Katja Udovič, Dinos d.d. Oktobra se je že peto šolsko leto zapored v slovenskih vrtcih in…