Nastavitve piškotkov

Neplodnost: sem jaz kriva?

Neplodnost je vse pogostejša težava sodobnega sveta in tudi v Sloveniji že vsak šesti par poišče zdravniško pomoč zaradi neuspešnih poskusov zanositve. Ena večjih zmot je prepričanje, da je v večini primerov za neplodnost odgovorna ženska. Statistika kaže, da so vzroki enakomerno porazdeljeni med oba partneja.


Pri ženskah so pogosto vzrok težave v menstrualnem ciklusu, motnje v ovulaciji, slaba prehodnost jajcevodov, prebolele spolno prenosljive bolezni ter bolezen rodil, kot npr. endometrioza. Pri moških gre v večini primerov za slabo kakovost ali odsotnost semena. Raziskovalci opozarjajo, da se je vsebnost semenčic v semenu moških v razvitem svetu v zadnjih 40 letih več kot prepolovila. Kot možne vzroke strokovnjaki navajajo onesnaževanje, nekatere razvade kot so kajenje in droge, sedeče poklice in nekatera zdravila.

Kako poteka zdravljenje?

Še pred kratkim je bila neplodnost skoraj nepremagljiva težava. Danes pa je sodobna medicina v prepoznavanju in zdravljenju vzrokov že zelo napredovala. Če torej po letu še vedno ne boste zanosili, se obrnite na ginekologa, ki vam bo znal svetovati, kako naprej.

Kaj lahko storite sami?
Zelo pomembno je poznavanje lastnega telesa. Natančno si beležite menstrualni ciklus ter poskusite določiti dneve ovulacije. Ob nakupu ovulacijskih testov pomislite tudi na kakovost semena. Na voljo so novi, zanesljivi testi, o katerih povprašajta v lekarni ob nakupu ovulacijskega testa. Oboje vama bo pomagalo pri načrtovanju nosečnosti, pozneje pa bodo te informacije pomagale vašemu ginekologu pri odkrivanju vzroka neplodnosti.
Seveda je pomembno življenje z manj stresa. Ne le ve, oba se izogibajta alkoholu, cigaretam, drogam in onesnaževalcem iz okolja in hrane. Skrbita za gibanje oz. ustrezno telesno težo. Raziskave kažejo, da izguba telesne teže in zdrav življenski slog povečajo možnost urejenega menstruacijskega ciklusa pri ženskah in pri moških povečajo vrednosti testosterona, ki je nujno potreben za tvorbo semenčic. Poučita se o zdravem prehranjevanju in vlogi antioksidantov pri moški plodnosti. In seveda v primeru jemanja dopolnil uporabljajte preverjene izdelke, ki jih dobite v lekarnah.

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

May 15, 2018 37

Sanjska ona-on.com poroka 2018 ~ Mateja & Brane dahnila »da«

5. maja 2018 sta svojo ljubezensko zgodbo, ki se je pričela pred 13. leti na največjem…
May 09, 2018 69

Neplodnost: sem jaz kriva?

Neplodnost je vse pogostejša težava sodobnega sveta in tudi v Sloveniji že vsak šesti par…
Apr 24, 2018 306

Vseslovenska spletna raziskava o spolnosti. "Kje vse seksamo Slovenci?

Največji spoznavno-erotični portal pri nas Urgenca.com je Slovenke in Slovence (4.751…
Apr 24, 2018 84

Na že četrti Sanjski ona-on.com poroki bosta »da« dahnila Mateja & Brane!

Mateja in Brane sta se našla na ona-on.com, zdaj pa bosta s pomočjo največjega…
Mar 29, 2018 122

Tudi vroči zmenki se selijo na mobilne telefone

Ker se svetovni splet vse bolj seli na mobilne naprave, se je tja preselil tudi največji…