Nastavitve piškotkov

Skrite pasti in prežeče nevarnosti interneta

 

Uporaba interneta je dandanes že zvezda stalnica. Življenja brez njega si še posebej mladi ne znajo več predstavljati, toda zavedati se je potrebno, da svetovni splet ni le vir informacij oziroma zakladnica znanja in zabave, temveč tudi medij, ki lahko prinese veliko nevarnosti in tudi sramote. O tem nam je nekaj več povedal Marko Puschner iz Centra za varnejši internet Safe.si.

Tia Kemperle

Imate morda podatek, koliko mladih dostopa do interneta in ali Slovenci izstopamo iz evropskega povprečja?

Ažurnih podatkov o tem, koliko mladih dostopa do interneta žal nimamo. Po podatkih Statističnega urada je v prvem četrtletju 2015 uporabljajo internet 73 % oseb starih od 16 do 74 let.

Nimamo podatka, da bi Slovenci pri uporabi interneta bistveno izstopali. Po podatkih Eurobarometra iz leta 2012 smo Slovenci nekoliko odstopali od EU povprečja pri branju novic na spletu, saj je 84 % vprašanih navedlo, da bere novice na internetu, medtem ko je bilo EU povprečje 64 %.

Kdaj naj bi otrokom dovolili, da se naučijo uporabljati internet? Pri kateri starosti?

Starši naj sami presodijo, kdaj so njihovi otroci dovolj zreli za samostojno uporabo interneta. Pri tem je pomembno, da otroke postopoma uvajajo v uporabo interneta in jih sproti učijo ter opozarjajo na morebitne nevarnosti. Otroci se bodo srečevali z vedno novimi težavami in nevarnostmi na internetu in starši jih morajo nanje pravočasno opozarjati. Prav tako je pomembno, da starši vzpostavijo primeren odnos z otrokom glede uporabe interneta. S tem bodo dosegli, da se bo otrok v primeru nevednosti in težav obrnil po pomoč in nasvet nanje. Napačno je ravnanje, če otrok, pa ni pomembno, v kateri starosti, naleti na neprimerne vsebine ali pa naredi nekaj napačnega in je zaradi tega kaznovan. Naslednjič, ko se mu bo zgodilo kaj podobnega, o tem ne bo povedal staršem in starši mu v primeru težav ne bodo mogli pravočasno pomagati.

Do kdaj je potreben nadzor in kako ga lahko starši sploh izvajamo?

Nadzor je potreben toliko časa, dokler otrok ne pride do stopnje, da lahko sam presodi ali določeno dejanje na internetu lahko povzroči škodo ali ne. Pri mlajših otrocih naj starši redno opazujejo kaj otroci počnejo na internetu in jih sproti opozarjajo na nevarnosti in napačna ravnanja. Pri mladostnikih naj vseeno spremljajo, kaj počnejo na internetu, kolikor je to seveda mogoče, predvsem pa naj bodo pozorni na spremembe v vedenju, ki so povezane z uporabo interneta, računalnika, tablic in telefonov. Starši se morajo zavedati, da ko enkrat otroku kupijo pametni mobilni telefon, s katerim lahko sam prosto razpolaga, da so se odrekli nadzoru nad tem, kaj otrok počne preko interneta. Dogajanje na telefonu je zelo težko spremljati, ker se zaslon lahko enostavno zakrije. Podobno velja za tablice.

Internet ne prinaša le vir informacij in zabave, temveč predstavlja tudi nevarnosti, kajne?

Drži. Na internetu je mnogo nevarnosti, ki prežijo na mlade in tudi druge uporabnike interneta.

Kakšne so najpogostejše nevarnosti, ki lahko doletijo otroka?

Med najpogostejše nevarnosti sodijo pogovori z neznanci, ki imajo kriminalne namene (pedofili, vlomilci, tatovi itd.), objavljanje neprimernih vsebin (npr. žaljive slike, razgaljene in gole fotografije), nasedanje spletnim prevaram, nerazumevanje nekaterih neprimernih vsebin (sovražni govor, prikazi nasilja, pornografija ...) in podobno.

Katerim napakam naj bi se mladi izogibali, kadar uporabljajo internet?

Ena izmed največjih napak, ki jih delajo mladi in ima lahko hude posledice je, da prehitro in preveč nekritično zaupajo ljudem, ki jih spoznajo preko interneta. Na internetu, predvsem na družabnih omrežjih, je mnogo ljudi, ki namenoma navezujejo stike z otroki in mladostniki, da jih potem na takšen ali drugačen način izkoristijo. Otroci in mladi zelo pogosto brez razmisleka posredujejo različne osebne podatke preko interneta in zaradi tega postanejo žrtve različnih nasilnih in kaznivih dejanj.

Med mladostniki je precej razširjeno razpošiljanje razgaljenih in golih fotografij. Tako nekateri fantje in dekleta pošljejo razgaljene in gole fotografije svoji simpatiji ali prijateljem, pri tem pa se ne zavedajo, da lahko prejemniki to fotografijo delijo naprej z drugimi ali javno objavijo na internetu. Lahko pride tudi do izsiljevanja. Posledice tega so lahko zelo hude, saj otroka takšna slika na internetu lahko spremlja celo življenje.

Pogosta napaka, ki jo počnejo mladostniki na internetu, pa tudi odrasli, je da se vključijo v komentiranje in svoje mnenje izražajo na neprimeren način, kar se pogosto sprevrže v splošno žaljenje, ki se lahko v skrajnem primer z interneta preseli tudi v realno življenje.

Napaka, ki jo mladi pogosto naredijo, je da na družbenih omrežjih ne poskrbijo za pravilne nastavitve zasebnosti in potem lahko njihove objave vidijo prav vsi.

Mladi tudi pozabljajo, da kadar nekaj objavijo na internetu, da lahko gre dejansko za javno objavo. To pomeni, da nek posnetek, sliko ali zapis ne bodo videli le prijatelji, ki jim je to namenjeno, temveč kdorkoli: starši, dedek, babica, sošolci, sosedje in drugi.

Kako naj starši otroka pri prvih stikih z računalniki že začnejo vzgajati, kako varno in odgovorno uporabljati ta medij?

Pomembno je, da starši od prvega srečanja otroka z računalnikom in internetom dalje neprestano opozarjajo otroka, na nevarnosti, s katerimi se bo srečeval in na napake, ki jih stori. Otroku naj razložijo kaj je naredil narobe in kako naj ravna v prihodnje.

Težava je, če starši ne poznajo nevarnosti interneta. Zato je smiselno, da se informirajo o teh nevarnostih, najbolje kar na internetu. Na naši spletni strani www.safe.si imamo številne nasvete za otroke, mladostnike in njihove starše, na kaj morajo biti previdni pri uporabi interneta in kako ukrepati v primeru težav.

Kot ste že dejali, internet ni zgolj dostopen na klasičnih računalnikih, temveč tudi na prenosnih računalnikih, tabličnih računalnikih, mobilnih telefonih ali drugih ročnih mobilnih napravah (MP3 predvajalnik, e-bralnik ...). Mladi namreč pogosto obvladajo internet bolj kot odrasli, še posebej starejše generacije ...

Starši pogosto pozabljajo, da za dostop do interneta ne potrebujemo računalnika. Danes ima vsak, ki ima pametni mobilni telefon, dostop do interneta tako rekoč v žepu. Tudi otroci in mladostniki, ki jim starši kupijo takšne telefone. Mladi tehnično pogosto res zelo dobro obvladajo naprave, vendar nimajo znanja o vsebinski uporabi teh naprav. In ravno to jim starši lahko dajo, čeprav morda niso tehnično podkovani. Spraševanje o posledicah določenih dejanj na internetu je način, kako mlade spodbuditi k razmišljanju o internetu in posledicah njihovih dejanj. Skozi pogovor pa jih je mogoče opozoriti na pasti.

Bi rekli, da je dandanes internet nujno zlo?

Internet je postal sestavni del našega življenje. Če se starejši tega do neke mere branijo, pa so mladi internet povsem sprejeli in je dejansko del njihovega življenja.

Ostali članki iz teme otroci

Apr 08, 2019 131

Z igro do razvoja kognitivnih sposobnosti

Raziskave s področja nevrološkega razvoja možganov se pokazale, da se slednji najbolj…
Feb 25, 2019 184

Kdaj izpade prvi zobek?

Mnogi se dobro spominjamo fotografij iz rane mladosti. Skoraj vsakdo izmed nas ima…
Feb 10, 2019 239

Spletni izziv zaradi katerega otroci umirajo

Slovenka Nina Jelen je sodelovala v kampanji #SaferInternet4EU, v okviru katere je…
Dec 06, 2018 184

Dvojezičnost pri otrocih za boljše sposobnosti reševanja problemov

Vzgajanje otroka v dvojezičnem okolju ne prinaša zgolj komunikacijskih prednosti,…
Dec 05, 2018 253

4 odlična darila za male navihančke in princeske

Nad mestom že visi tisoče čarobnih lučk, na trgu je že postavljena prekrasna ogromna…