Nastavitve piškotkov

Zabava je tu. Ne pretiravajte!

Kljub šolskim obveznostim in dejstvu, da so zahteve in pričakovanja učiteljev, staršem, družbe ... vsako leto večja, moramo otrokom dovoliti, da čim dlje ohranijo v sebi otroško naravo, radovednost, veselje in radoživost. Privoščimo mu sprostitev in skupaj z njim pripravimo zabavo. Se sprašujete, kako začeti? Odgovor smo dobili pri Tanji Pogačnik, organizatorki dogodkov za otroke Rubi in Rudi.

Koliko po vaših izkušnjah pomenijo otrokom na primer rojstnodnevne zabave?
Rojstni dan je za otroka poseben dan. Posebej otroci starejši od 4. let se že bolj zavedajo, da na njihov rojstni dan lahko pričakujejo kakšno pozornost, torto, darilo ali pesem za vse najboljše. Mlajši otroci tega zavedanja še nimajo, tako, da za njih velika zabava nima pravega pomena.

Česa na zabavi ne sme manjkati?
Na zabavi ne sme manjkati prigrizkov, pijače, pribora za hrano, torte ali drugih sladic ob zaključku praznovanja, iger za otroke, otroške glasbe. Zelo priporočljivo je, da je pri otrocih vedno prisoten vsaj eden od staršev ali zanesljiv animator, ki poskrbi za varnost in popestritev zabave.

Koliko naj se v pripravo zabave vključijo starši in koliko otrok?
Če zabavo v celoti načrtujejo starši, naj poskrbijo za stvari kot so: hrana, pijača, torta in program animacije. Otrok se lahko vključi v pripravo, koliko, pa je odvisno od njihove starosti. Predlagam, da se bolj aktivno vključi otroke starejše od 5. let, še posebno pri okrasitvi prostora, sami lahko izdelajo vabilo, pripravijo mizo, izberejo tematiko za torto oz. tematiko praznovanja, npr. gusarska, športna, glasbena zabava ...

Če otrok ni zainteresiran za pomoč pri pripravi vabil, ga moramo v to prepričevati ali enostavno opravimo sami?
Otroka ne potrebujemo prepričevati, če pri pripravi ne želi sodelovati. Naj bodo aktivnosti in pomoč v zabavo, ne v napor. Tako mu bo zabava ostala v lepem spominu.

Katere so najpogostejše napake, ki jih starši delajo pri organiziranju otroške zabave?
Pri svojem delu smo opazili, da je največ slabe volje zaradi sledečih napak:

1. Starši želijo celotno zabavo načrtovati sami. Razumemo, da želijo ustreči svojemu otroku in mu pripraviti nepozabno zabavo, speči najlepšo torto, okrasiti prostor, poslati vabila, itd. Ob vsem svojem delu, pa jim preprosto zmanjka časa za vse aktivnosti. Priporočljivo je razdeliti delo, poiskati pomoč in delo prepustite ljudem, ki so specializirani za določeno storitev. Npr. vabila starši pripravite sami z otrokom, torto naj speče slaščičar ali vaša mama, animacijo pa lahko izvede profesionalni animator za otroke.

2. Starši ne preverijo ali se lahko dovolj otrokovih prijateljev sploh udeleži zabave. Ena od možnosti je, da vabila preprosto pošljete ali razdelite med otroke, ter upate, da se jih bo večina udeležila. Raje po telefonu pri starših, sploh otrokovih najboljših prijateljev, preverite ali nimajo na datum vašega praznovanja že kakšne neodložljive načrte.

3. Otroška zabava se organizira na prostem brez rezervnega načrta. Prestavljanje termina zaradi nepredvidljivega vremena zna biti veliko razočaranje za otroka in povabljene goste. Vse skupaj pa pomeni tudi dvojno delo za starše. Raje si pripravite rezervni načrt za primer slabega vremena, npr.: najem dvorane, najem šotora, možnost praznovanja pod streho, ipd.

4. Prepustitev otrokom, da delajo kar hočejo brez urnika. Npr. hrano in pijačo je najbolje pripraviti ločeno od ostalega programa praznovanja. Če je hrana ves čas na voljo, bodo otroci pogosto segali po prigrizkih, tudi med samimi aktivnostmi. Neprijetno je, če se kdo od otrok polije s pijačo, če hrana pada po tleh ali če se komu zaleti hrana med aktivnostmi. Postavite vsaj okvirni urnik, da se hrano ponudi ločeno od igre.

5. Načrtovanje v zadnjem hipu. Načrtovanje je zelo pomembno pri organizaciji zabave. Tako boste vedeli in določili kakšen bo program, kaj bo tematika, kdo bo povabljen na praznovanje, kaj bodo otroci jedli, kje naročiti torto, itd. Prej ko začnete z načrtovanjem, več možnosti boste imeli za sproščen dan. V primeru, da boste želeli na zabavi šele v zadnjem hipu naročiti animatorja, čarodeja, klovna, jahanje konj itd. bodo verjetno na vaš željeni datum in uro že zasedeni.

Zakaj je smiselno, da zabavo pripravijo profesionalci – kot ste vi? Kakšna je vaša dodana vrednost?

Doma pripravljena zabava je lahko sproščena in dobro izvedena nekje do 4. leta starosti, ko se otroci prosto igrajo doma ali v najeti igralnici. Ko pa je otrok več in so že starejši, je priporočljivo, da za skupino poskrbi profesionalni animator. Za veliko večino staršev je praznovanje namreč precej stresno, saj morajo poskrbeti tako za otroke, kot tudi starše, ki pridejo na zabavo. Kvalitetno zabavati ali vsaj skrbeti za varnost otrok in hkrati gostiti še odrasle pa je zahtevna naloga.

Za dobri 2 uri razgibane animacije, je potrebno poznati vsaj nekaj iger primernih za določeno starost otrok. Igre, ki so všeč petletnikom, so večini 10 letnikom že dolgočasne. Za popestritev zabave je potreben tudi kreativen material in pa različni rekviziti, ki jih starši nimajo na voljo oz. jih je samo za eno zabavo nesmiselno kupovati. Pri vsem dogajanju, se tudi zgodi, da starši nimajo časa fotografirati tistih najlepših trenutkov, ko se otroci resnično sprostijo. Prav tako poskrbimo za pripravo vabil in celotno organizacijo prostora, tako na lokaciji staršev, kot na lastni kmetiji ali dvorani pozimi.

Npr. na kmetiji, lahko praktično celo leto praznujemo svežem zraku, pa tudi pod streho in imamo veliko prostora za prosto gibanje in celo vodne igre. Vključujemo tudi živali, predvsem konje, ki jih jahamo, negujemo in hranimo.

Staršem torej pomagamo, da je praznovanje lep, sproščen in nepozaben dogodek.

Nekateri menijo, da so organizirane zabave z animatorji uničujejo otroško domišljijo, saj se sčasoma otroci ne bodo več znali sami zamotiti, se igrati, brez vodenja, usmerjenja v igro ... Kaj porečete na to?
Strinjam se, da otroci potrebujejo prosto igro, saj le tako razvijajo svojo domišljijo. Pomembno je, da se sami naučijo igrati, odkrivati različne stvari, spoznavajo, kako stvari delujejo, itd. Naša vloga animatorjev je dejansko ta, da poskrbimo, da je prostor za igro varen, da ne prihaja do prepirov med otroci, da vključimo v igro sramežljivejše, da skrbimo za redoljubnost in predvsem, da zabava poteka sproščeno.

Ker imajo starši veliko dela z gosti in s pogostitvijo, težko varujejo in animirajo tudi večjo skupino otrok, ki hitro kakšno »ušpiči«, če ni pod varstvom odrasle osebe. Posledično je zato dobro, da za otroke poskrbi animator, ki jih obenem vodi in seveda pusti prosto igro.

Kakšna so najbolj primerna darila? Pretiravati verjetno ni dobro, kajne?
Pri darilih opažamo, da se sledi »trendom«, torej kar je trenutno moderno. Največkrat so to izdelki raznih risanih junakov, Lego kocke in sladkarije. Pri darilih res ni potrebno pretiravati, naj bo to nekaj uporabnega, pozornost do otroka, ali pa mogoče kaj doma narejenega.

Česa se po vašem mnenju otroci najbolj razveselijo?
Pri dekletih je že nekaj časa zelo popularna risanka Ledeno kraljestvo, tako, da so vesele, če dobijo kakšno pobarvanko, nalepko ali nakit s to tematiko. Fantje se večinoma najbolj razveselijo Lego kock, trenutno tudi »spinnerjev«, kakšnih »sluzkotov«, poleti pa vodnih balonov.

Kako poskrbimo za varnost otrok?
Ne glede na to, ali praznujete sami doma, ali v najeti igralnici je varnost na prvem mestu. Posebej, če je prisotnih več otrok svetujemo, da je vsaj ena odrasla oseba vedno zadolžena, da je prisotna pri otrocih. Tudi, če se prosto igrajo moramo biti pozorni na otroke. Paziti moramo npr., da je na igralih toliko otrok, kot jih samo igralo dovoljuje (npr. trampolin), da so igrala primerna za starost otrok, da so skupaj otroci čim bolj podobne starosti (ne pustimo 2 in 8 letnike skupaj na istem igralu) itd.

Za igro izbirajte primerne površine, idealno travnate, saj na pesku ali asfaltu hitreje pride do raznih odrgnin. Glede na število otrok, naj bo na voljo zadostno število odraslih oseb, vsaj eden na deset otrok naj bo vedno z njimi.

Še kakšen nasvet za dobro rojstnodnevno zabavo?
Naj bo sproščena zabava otrok glavno vodilo. Program naj bo pripravljen starosti primerno, saj triletnik, npr. ne potrebuje več animatorjev, prostor poln balonov, čarodeja in še kaj. Povabite toliko otrok, da bo zabava ostala pod nadzorom, da bo varna in da se slavljenec počuti dobro v družbi vseh otrok.

Ne pretiravajte, ne s hrano, pijačo, okrasitvijo, ne s prezahtevnim večurnim programom. Otroci si dejansko želijo le prijetnega druženja s prijatelji in ne velike glasne zabave. Če vam kakšna stvar ne gre od rok ali nimate časa, pa raje poiščite nekoga, ki to lahko postori namesto vas, npr. speče torto in poskrbi za varnost in animacijo otrok. Več koristnih nasvetov najdete tudi na naši spletni strani www.rubirudi.si.

Ostali članki iz teme otroci

Jun 19, 2018 28

Otroka naučijo živeti zdravo

Ideja za "drugačne" počitnice: prvi in edini inkluzivni poletni tabor pri nas Bliža se…
Jun 19, 2018 32

Zakaj ni treba, da je vaš otrok vedno ZMAGOVALEC

V času, ko pričakujemo otroka in v prvih nekaj letih, starši radi postavljamo visoke…
Jun 15, 2018 286

5 ritualov, ki bodo navdušili vašega otroka

Mnogi starši imajo nenehno slabo vest ali se počutijo krive, ker menijo, da z otroki ne…
Jun 08, 2018 32

S čim se igrajo vaši otroci?

Igra je del otroštva in odraščanja. Od proste igre, raziskovanja, animacije, do tistih…
Jun 08, 2018 35

5 nasvetov za nepozaben piknik z otroki

Eden izmed lepih načinov, kako preživeti več kakovostnega časa s svojimi otroki, je…