Nastavitve piškotkov

Zima prihaja. Pripravite robčke!

 

Zima prinaša veliko radosti, razveseljuje nas s snežno idilo, prazničnim slavjem, žal pa je to obdobje tudi značilno za nastanek prehladov. Njim so še posebej podvrženi otroci v predšolskem obdobju, ki še niso prekuženi in še ne znajo pihniti iz noska. O težavah s smrkanjem in kihanjem smo se pogovarjali s strokovnjakom Gregorjem Casermanom dr. med., specialistom pediatom iz zasebne Pediatrične ambulante.

Sara Sočan

Kako zelo nevarni so prehladi za otrokovo zdravje?
Prehladi so večinoma nenevarni. Dejstvo je, da je treba intenzivno očistiti nos, še preden se težava poslabša. Težava je, ker starši pogosto ne opazijo začetnih sprememb, ki nakazujejo prehlad - suhe in razpokane ustnice, slab zadah iz ust, še posebej zjutraj. Nos se namreč začne mašiti v zadnjem delu praviloma že dva ali tri dni preden pride smekelj iz sprednje strani ven. Že takrat bi morali čistili nos s fiziološko raztopino.
Starši nemalokrat za glavno težavo navajajo kašelj, ampak ta je le simptom, ni bolezen. Vzrok je zamašen nos, dihanje skozi usta in kapljanje smrklja v žrelo, kar sproža refleks kašljanja.

Še enkrat poudarjam, da je najbolj pomembno opazovati otroka ali na primer ponoči namesto skozi nos diha skozi usta, saj to pomeni, da je nos zamašen in da ga je treba odmašiti.

Kako naj vemo, če gre za resnejšo težavo? Običajno zdravniki svetujejo, da naj otroka pripeljemo na pregled šele po tem, ko ima otrok povišano temperaturo tri dni zapored ...
Večina viroz dela težave približno tri dni, tretji dan pa kar v 70 % vročina popusti in stanje se izboljša. Če počutje ni boljše in če vročina vztraja, potem je potrebno otroka pregledati in preveriti ali obstaja še kak drug vzrok težavam.

Kakšni so na primer znaki pljučnice?
Otrok bo stokal, bo apatičen, prav tako bo odklanal hrano, drugačen bo ... Ker gre pri pljučnici za slabšo izmenjavo kisika, bo veliko miroval, ne bo kazal interesa za igro in takega je potrebno nujno pregledat. Če bo le prehlajen, če bo kašljal in smrkal, bo še vedno skakal okoli in mu ne bo hudega.
Prehlad je namreč obolenje nosne sluznice, žrelne sluznice, lahko se pojavi povišana temperatura, kihanje, slabo počutje ... Simptomi so lokalni, medtem ko so pri gripi splošni. Gripa je okužba z virosom influence A ali B, soočamo se z zelo slabim počutjem, mišičnimi bolečinami, visoko vročino, glavobolom, apatičnostjo ...Ampak gripi se lahko izognemo, saj obstaja cepivo.

Priporočljivo je, otroke čimprej naučimo izpihati nos, kajne?
Problem je, ker se v zgornjem delu žrela in zadnjem delu nosu nabira smrkelj, zadnji del nosu pa je zelo težko dostopen in ga ne moremo očistiti. Tudi če se še tako zelo trudimo, bo verjetno težava ostala, le kakšna žilica po počila v nosu in bo prišlo do manjše krvavitve. Odlično bi bilo, če bi znali hrkniti. Potegniti smrkelj nazaj in ga nato izpljunit. Že zjutraj, nato bi bilo smiselno pogrgrati mlačno vodo in spet pljunit. Težava je ta, da majhni otroci še ne znajo pljunit, zato se še posebej vrtčevski otroci do tretjega leta starosti soočajo z največ prehladi. Po četrtem letu so že prekuženi, zato v ordinacijo v tej starosti prihajajo v večini zaradi poškodb, ne zaradi prehladov, virusov ...

Kaj lahko storimo za preventivo?

Predvsem je potrebno opazovati otroka ali ima suhe in razpokane ustnice in prisluhniti ali se morda pri dihanju skozi nos v njem sliši hreščanje. Če to opazimo, vsako uro nakapljajmo v vsako nosnico 5 kapljic fiziološke raztopine. Pomembno je, da se smrkelj utekočini, da se premakne in da ga lažje izločimo, izpihamo. Če se bo strdil, se bo prilepil v nos kot silokon in povzročal probleme. Smiselno je tudi, da imamo v avtu ali torbici razkužilo in jim vsakič, ko se na primer vračamo iz trgovskih centrov, kjer so otroci prijemali ročke vozičkov, roke očistimo.

Ostali članki iz teme otroci

Oct 19, 2018 271

Znanost pravi, da so najuspešnejši otroci tistih staršev, ki počnejo teh 7 stvari

Veliko je bilo napisanega o atributih odraslih, ki so dosegli visoko vrednost in zakaj so…
Oct 11, 2018 193

Unikatna izobraževalna izkušnja

Mednarodni vrtec in šola IES Ljubljana International School že na zunaj ne izgleda kot…
Oct 11, 2018 260

Zakaj petletne deklice ne verjamejo več vase?

Od petega leta naprej dekleta začenjajo razvijati omejeno samopodobo. Prenehajo verjeti,…
Oct 11, 2018 489

Ključni mejniki otrokovega razvoja do treh let

Se še spomnite vaših prvih mesecev z novorojenčkom? Ko mali dojenček vsak dan osvoji…
Oct 08, 2018 144

(Pre)težka šolska torba

Marsikateri starš se sprašuje, kaj je pomembno pri nakupu šolske torbe in kakšne težave…