Nastavitve piškotkov

Dedki in babice - vzgajajo in razvajajo

Z dr. Polono Fister, univ. dipl. psihologinjo smo se potopili v zanimiv pogovor o tem, kakšno vlogo imajo pri vzgoji otroka stari starši in do katere mere se naj vključujejo v življenje mlade družine. Dobili smo odgovor na vprašanje, zakaj pogosto pretiravajo s sladkarijami in kako naj postavimo meje.
Veronika Bilban

Marsikatera babica je prepričana, da naj bi stari starši otroka razvajali, starši pa vzgajali. Bi se strinjali s tem?
Pravzaprav otroka vzgajajo vsi, ki so z njim v stiku, hote ali nehote. Predvsem z vzgledom, s tem kaj v bližini otroka počnejo, kako se vedejo. Po mojih izkušnjah želi velika večina staršev in starih staršev pozitivno vplivati na otroka, seveda pa je smiselno, da so usklajeni. Večjo težo imajo navadno starši, saj so več časa s svojim otrokom kot stari starši. Iz tega sledi tudi razmišljanje, da si stari starši lažje »privoščijo« razvajanje, ne da bi bilo tako obremenjeni s striktno vzgojo. Izkaže se, da znajo otroci prav dobro ločevati med tem, kaj si lahko privoščijo pri starih starših in kaj doma.
Mnogi so menja, da stari starši ne bi smeli prevzemati vloge staršev, razen ko je to nujno potrebno ...
Smiselno je, da prevzemamo tisto vlogo, ki nam je »naravno« dodeljena, razen v kakšnih ekstremnih situacijah, ko to ni mogoče (npr. smrt staršev). Sicer se pojavi zmedenost na vseh straneh in najmanj, kar otrok potrebuje, so zmedeni odrasli v njegovi bližini.
Verjetno je razlika, ali se otrok s starimi starši vidi le nekajkrat na mesec ali vsakodnevno. Pri slednjem primeru morajo vendarle imeti nek red, rutino ...
Vsekakor, to pa pravzaprav velja tudi za vzgojiteljice v vrtcu, če ga otrok obiskuje. Otroci imajo pravzaprav še kako radi red in rutino. V takem okolju se dobro in varno počutijo. In kot sem že omenila, prav dobro vedo, kaj velja pri starih starših, kaj naj pričakujejo doma pa tudi za vsa druga okolja, v katera zahajajo. Mislim, da se vprašanja razvajanja lotevamo (odrasli, seveda) z napačnega konca. Razvajanje povezujemo z dopuščanjem nekih dobrin in oblik vedenja, ki pa naj bi bila za otroka škodljiva. To torej ni izkazovanje ljubezni in naklonjenosti. In ravno časa in naklonjenosti otrokom predvsem primanjkuje. S tem pa otroke nikakor ne moremo »razvaditi«. Zato naj bi bil fokus predvsem na teh »dobrinah«, ob tem bonbon več ali manj ne pomeni kaj dosti, škodi pa tudi ne pretirano.
Koliko napotkov, če sploh, naj starši pustijo starim staršem otroka, ko ga pripeljejo k njim za daljši čas?
Smiselne so predvsem informacije, ki jih stari starši morebiti ne poznajo, čeprav je to dandanes res že bolj redko, npr. ob kateri uri ima otrok popoldanski počitek itd. Sicer pa naj velja pravilo: če nekomu zaupamo do te mere, da pustimo otroka v njegovem varstvu, ne usmerjajmo posebej njegovega delovanja, ker za to ni potrebe. Seveda smo med seboj različni, vendar izhajajmo iz tega, da zaupanja temelji na vedenju, ki ni škodljivo – to je najbolj pomembno - če pa se razlikuje od našega ravnanja za kakšen odtenek pa naj to ne bo problem. Otrok bo kot odrasel živel v svetu, kjer velja raznolikost vsega, tudi odnosov. S tem, ko mu omogočamo različna okolja, mu lajšamo življenje v prihodnosti.

Verjetno tudi pretirano vmešavanje starih staršev ni najboljše?
Seveda ni, tako kot to velja za vsa področja in vse odnose. To je pravzaprav odraz odnosa med starimi starši in njihovimi odraslimi otroki. Zato je tudi prav, če obstaja kakršnakoli problematika, da se rešuje med njimi, odraslimi in v to ne vključujmo otrok. Starši naj presodijo, kaj je dobro za otroka. Ob tem pa naj opozorim na to, da se starši včasih ob svojih starših, torej starih starših, še vedno vedejo kot otroci, saj imajo nerazrešene konflikte. In takrat se ne morejo dobro odločati.
Zakaj je pogosta navada, da stari starši otroka razvajajo z nepotrebnimi sladkarijami?
Najbrž predvsem za to, ker sladkarij včasih ni bilo na pretek in je to nekaj, kar so si sami želeli kot otroci. Z dobrimi nameni navadno projiciramo svoje potrebe. Če je tega res preveč, bi moral biti dovolj pogovor s starši, kjer bi se skupaj dogovorili o »količinah«. Gotovo je skrb za zdravo prehrano tudi na mestu. Predvsem bodimo pozorni na vsakodnevne vzorce. Dodatna čokolada od babice na mesec pa najbrž ni tako problematična, če je otrok sicer zdrav.
Kljub temu da starši prosijo dedke in babice, naj s sladkarijami ne pretiravajo, jih večinoma ne poslušajo. Kaj storiti v takem primeru?
Kot v vsakem odnosu je tudi v tem prav, da postavimo zase sprejemljive meje in predlagamo dogovore. Kadar postavljamo neke meje, moramo upoštevati tudi to, da jih jasno predstavimo. Ne računajmo, da so namigi dovolj, vsak si jih po svoje razlaga in slaba volja ali pa že kar zamera je tu. Včasih se zgodi, da nas nekdo ne upošteva. Kot že rečeno v pogovoru, je to odraz odnosa, ki ga imamo. Rešitvi sta vsaj dve: izboljšati odnos ali pa iz odnosa izstopiti. Če govorimo o primarni družini, je v veliki večini boljša izbira seveda prva.
Kadar pride do konflikta med starši in starimi starši, kako ga rešujemo? Otroka v to ne vpletamo ali mu vendarle pojasnimo, kaj so se pogovorili in kaj so sklenili?
Otrok v konflikte odraslih ne vpletajmo in jih ne uporabljajmo za »orožje« oz. predmet izsiljevanja. Pokazatelj odraslosti oz. bolje rečeno zrelosti je tudi ta, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, odločitve in smo sposobni nositi posledice. Otroku bomo pa seveda sporočili določene informacije, ki so ključne za njegovo bivanje. Vendar to ni vsebina konflikta ter morebitna obtoževanja.
Dandanes se zdi, da predvsem mladi starši pričakujejo od svojih staršev pomoč pri vzgoji, čuvanju, hranjenju otroka, da jih že kar malo izkoriščajo. Verjetno je prav, da tudi dedki in babice postavijo neko mejo, da se zaradi vnukov ne odrečejo svojim željam, hobijem ...
Prav imate, vsi bi morali znati oz. biti sposobni zastaviti polje, v katerem dobro funkcionirajo in upošteva njihovo lastno dobrobit. Tudi sami moramo biti pozorni na to ali se prekoračijo neke naše meje, ne pa tiho trpeti do trenutka, ko ne zmoremo več – takrat je konflikt skoraj neobhoden. Preveliko pričakovanje, ali pa že kar izkoriščanje, se navadno izkaže v tistih družinah, kjer so bili odraščajoči starši obravnavani kot otroci, ki se jim je vedno pomagalo, tudi na področjih, kjer bi bili že zmožni samostojnosti. In to navado oz. pričakovanja so oboji, tako starši kot stari starši prenesli v odraslo dobo otroka-starša.
Zagotovo je malček popestritev monotonega življenja in vir neprecenljive ljubezni, s čimer bogati življenja starih staršev. Otrok pa prejme od starih staršev ljubezen, igro ... Odnos je torej v obojestransko korist, kajne?
Včasih so rekli, da je potrebna vsa vas, da vzgoji otroka. Odnos s starimi starši, pa tudi tetami, strici, bratranci, poleg staršev in sorojencev, je neprecenljiv. Raznolikost odnosov, perspektiv, izkazovanja naklonjenosti, sprejemanja, učenja tudi v negativnih situacijah, in še bi lahko naštevali. S tem ravnajmo kot bi ravnali z neko veliko vrednostjo – skrbno in ne samoumevno. Seveda ta raznolikost za seboj potegne kar nekaj prilagajanja – vendar se to ob vzajemnem sprejemanju in upoštevanju izkaže za še eno veliko učenje življenja.
Če povzamemo ... Kakšna je dejansko vloga starih staršev?
Vloga starih staršev je velika, ob obstoječi primarni družini pa ni ključna temveč podporna. Do tiste mere, ki ustreza tako staršem kot starim staršem, seveda pa ne pozabimo tudi na otroke. Predvsem je dobro, da se stari starši zavedajo, da so njihovi otroci že odrasli in tako sposobni samostojnih odločitev. Na drugi strani pa naj se starši zavedajo, da imajo vso moč in vire, da lahko s svojim življenjem upravljajo in naj se ne čutijo ogrožene ob morebitnih predlogih babic/dedkov ali poskusih take ali drugačne pomoči. Vedno imajo možnost, da jo mirno zavrnejo.

Ostali članki iz teme otroci

Dec 05, 2018 139

4 odlična darila za male navihančke in princeske

Nad mestom že visi tisoče čarobnih lučk, na trgu je že postavljena prekrasna ogromna…
Dec 03, 2018 224

Prazniki

Še malo in začeli bomo odštevati dneve do božiča. Pravočasno poskrbite za adventno…
Dec 03, 2018 112

Otrokom podarimo skupen čas

Je sezona praznikov. Na kupu so kar trije dobri možje, ki nosijo darila in predvsem…
Nov 28, 2018 176

Zaupata jim Jernej in Taya Damjan

Slovenski smučarski skakalec Jernej Damjan je že v polnem skakalnem pogonu, od doma pa ga…
Nov 15, 2018 94

Nostalgija za otroštvom: 5 stvari, ki nas takoj vrnejo v najlepši čas

Vsi imamo tiste posebne stvari, ki nas takoj vrnejo v srečne dni otroštva, ko občutimo…