Nastavitve piškotkov

6 obveznih pripomočkov, ko se odločite za odvajanje od plenic

Velika prelomnica v življenju naših otrok je gotovo odvajanje od pleničk. Vsak starš o tem prebere nekaj člankov, blogov in objav – na koncu pa je še vedno dejstvo, da je vsak otrok svojstven in prehodi samosvojo pot iz pleničke do kahlice. Zato ni smiselno primerjati otrok med seboj – ne po starosti, ne po sposobnosti in ne po načinu odvajanja. Največ kar lahko naredite je, da se pripravite na različne možne scenarije in zadihate. Da pa vam bo lažje, smo pripravili seznam šestih izdelkov, ki jih je smiselno imeti doma, ko se odločite, da malčku vzamete pleničko.

1. Kahlica ali nastavek za stranišče
Nekateri otroci se hitreje navadijo na kahlico, drugi pa na nastavek. Veliko staršev otrokom ponudi obe možnosti. Če imate nastavek, je smiselno kupiti tudi otroško nedrsečo pručko, ki bo otroku omogočila tudi samostojno umivanje rok pri umivalniku.

2. Hlačne pleničke Pampers
O tem, katere pleničke uporabljati, ima vsak svojo izkušnjo in mnenje. V času odvajanja (pa že malo prej), pa je smotrno otrokom ponuditi kakovostno izbiro, ki bo otrokom pomagala na poti k samostojnosti. Hlačne pleničke si lahko otrok obleče sam in si jih tudi brez težav odstrani. Ker se nameščajo tako kot spodnje perilo, otroku ne povzročajo zmede. Če torej otroku čez dan oblečete spodnje perilo, potem imate zvečer odlično alternativo v obliki hlačnih pleničk Pampers.

3. Vlažilni robčki, ki jih lahko odvržete tudi v stranišče
Ko otrok nima več pleničk, se pojavi izziv, kam s klasičnimi vlažilnimi robčki. Takšna izbira je odlična pot do toaletnega papirja.

4. Nepremočljiva zaščita za vzmetnico
Slej ko prej bo prišel čas, ko boste otroku tudi za nočni čas vzeli pleničko. Takrat je smiselno zaščiti vzmetnico.

5. Dodatna oprema
Ko boste otroku vzeli pleničko, še ne boste prenehali s seboj nositi velike previjalne torbe. Še vedno morate spakirati dodatna oblačila, da lahko otroka preoblečete tudi na poti. V prvih dneh bo spodnjih delov oblačil še nekaj več kot prej. Ne pozabite tudi na vrečko za mokra oblačila, dodane vlažilne robčke in kakšno krpo, da lahko pobrišete »nesrečo«.

6. Potrpežljivost
Ne glede na to, ali se bo vaš otrok odvadil pleničk v enem dnevu ali nekaj mesecih, boste potrebovali potrpežljivost. Tolažite se s tem, da so zmogli vsi otroci (in vse mame). Morda si skuhate veliko skodelico kave in pogumno v nov dan.

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme otroci

Apr 09, 2018 68

6 obveznih pripomočkov, ko se odločite za odvajanje od plenic

Velika prelomnica v življenju naših otrok je gotovo odvajanje od pleničk. Vsak starš o…
Apr 08, 2018 336

Dedki in babice - vzgajajo in razvajajo

Z dr. Polono Fister, univ. dipl. psihologinjo smo se potopili v zanimiv pogovor o tem,…
Mar 18, 2018 118

Pripravljeni na novorojenčka?

Pravkar ste izvedeli, da ste noseči in da bo vaš vsakdan čez nekaj mesecev postal…
Mar 13, 2018 150

Vodič po korakih: kako uporabljati hlačne pleničke

Ste že med tistimi starši, ki raje posegajo po hlačnih pleničkah? Te so vse bolj v…
Mar 07, 2018 110

5 nasvetov, ki bodo v hipu poenostavili previjanje

Menjava pleničk je lahko izziv: otrok ni vedno za, da se mora uleči – mirno ležanje za…