Nastavitve piškotkov

Otrokom podarimo skupen čas


Je sezona praznikov. Na kupu so kar trije dobri možje, ki nosijo darila in predvsem mlajši otroci se tega obdobja veselijo, ker bodo obdarjeni in nagrajeni, če so bili čez leto pridni. No, vsaj tako jim kdaj pa kdaj žugajo starši. Kaj pa nam odraslim pomenijo prazniki in novoletni čas?

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, www.svetovalnica.si

Odrasli zelo radi za novo leto delamo različne zaobljube, ki statistično gledano vzdržijo prvih enajst dni, nato se spet večina nas vrne v staro rutino navad in verjetno nezdravih razvad. Sama pravim, da ni potrebno do sebe biti vedno tako zahteven in perfekcionističen. No, pa vendar bodo danes v ospredju otroci, ki se še ne obremenjujejo s samoobljubami, kaj bodo v prihajajočem letu spremenili. Oni živijo v tem trenutku, tukaj in sedaj. To jim je pomembno.
Kaj vse boste podarili svojim čudovitim otročkom? Ste prebrali njihova pisma Božičku ali Dedku Mrazu? Jim nakupili omenjene želje in jih boste tako osrečili? Vem, tudi sama sem bila srečna, ko sem opazovala žareči in srečni obraz svoje hčerke, ko je odvijala darila in se radostila nad igračami, globusom, ki je imel v sredini žarnico, da je imela tako nočno lučko, različne baby borne in vse ostalo, kar je bilo moderno mnoga leta nazaj, ko je bila še otrok. Sedaj je že tako rekoč odrasla ženska, ki pravi, da so njeno darilo za Božička letalske karte, ki jih za njo kupujem, da lahko prileti iz tujine, kjer študira, domov za praznike.

Tekmovanja
V današnjih modernih, potrošniških časih je postalo nakupovanje različnih igrač tako rekoč nuja in zadovoljevanje otrok z materialnimi dobrinami nekakšna tekma, kdo bo bolj obdaroval svojega otroka, ki bo nato v vrtcu ali šoli razkazoval svoja darila. Poznate takšno tekmovalnost staršev, ki se kaže skozi opremljenost njihovih otrok z najnovejšimi telefoni, oblačili ali igračami? O tem pogosto poslušam pri svojem delu, zlasti tiste starše, ki svojim otrokom ne morejo privoščiti najnovejšega modela mobilnega telefona ali oblekic priznanih blagovnih znamk.
Bom direktno vprašala: koliko časa posvetite svojemu otroku skozi celotno leto? In koliko časa ste z njim čez praznike? Ali pa delate od devetih zjutraj do devetnajstih ali dvajsetih zvečer in otroka vidite komaj v postelji, ko je vznemirjen, ko vas zagleda in potem ne zaspi še dolgo v noč? S tem mislim na res posvečen čas njemu, otroku. Tukaj ni mišljen čas, ko brskate po telefonu ali gledate televizijo ali odgovarjate na elektronska sporočila, pa na vsak deseti stavek otroka bežno odgovorite, ob tem pa ga komaj kaj pogledate. Ni mišljen čas, ko bolj na glas razpravljate s partnerjem ali partnerko in otrok to posluša ter je zmeden, zakaj se oči in mami kregata. Ni mišljen čas, ko se vozite v avtu in poslušate glasbo, namesto da bi otroku pripovedovali bajke in pravljice.

Čas – dragocena vrednota
Danes je najbolj dragocena vrednota naš, odrasli čas. Ker odrasli pogosto živimo v preteklih razočaranjih, zamerah ali očitkih, iz katerih se težko izkopljemo ter jih ob vsakem prepiru vlečemo na plan. Živimo pogosto tudi v skrbeh za prihodnost, kako bomo privarčevali za dopust čez pol leta, kako bomo odplačali kredit, kje bomo našli denar za nakup zimskih pnevmatik in kar je še polno skrbi na zalogo, torej vnaprej. Kot rečeno, pa naši otroci živijo tukaj in sedaj, v točno temle trenutku. Ne obremenjujejo se s tem, kaj je bilo zjutraj ali kaj bo zvečer, temveč živijo, se igrajo, nagajajo, lulajo v kahlico in packajo z očetom piškote sedaj. In zato tako nujno in krvavo potrebujejo čas nas odraslih, točno sedaj! Čas je tista dobrina, ki jo podarite svojim otrokom, ne glede na starost. Pustite vse ob strani in se posvetite z vsem bitjem, z vso energijo, pogledi in objemi ter poljubi svoji čudoviti mulariji, dajte jim vedeti, da so najpomembnejše bitje na tem svetu in da nič drugega ta trenutek in točno tukaj ni toliko pomembno kot njihova prisotnost.
Veste, sama iz prve roke vem, kako hitro čas odraščanja otroka mine. Je bila majhna in zvedava deklica, ki je sicer vedno bila višja od vseh vrstnikov za celo glavo, bila jezična in spretna, jokava in razdražena, zahtevna in mulasta, a vedno je izražala potrebo po času, ki sem ji ga zavestno posvetila, ker sem venomer imela v glavi svarilo, da res ne bi želela, da mi kdaj kasneje v puberteti izreče grozljiv stavek »Kje si pa bila mami, ko sem te potrebovala«? Zato sem bila vedno tam ob njej prisotna in s posvečenim časom. Kot nagrado sem v njenem najstniškem obdobju dobila stavek »Hvala mami, da si bila ob meni vedno, ko sem te potrebovala«.
Naši otroci res prehitro odrastejo. Sedaj je odrasla ženska, ki je odgovorna za svoje življenje, študij in s tem si kroji lastno prihodnost. Za praznike pride domov in vem, da kar si bo ona vzela časa za mene, bom povsem osredotočena na njo, jo razvajala z drobnimi pozornostmi in mojim časom, ki nam vsem polzi skozi prste vse prehitro.

Veselje ob drobnih pozornostih
Menite, da so vaši otroci razvajeni? Malokateri starš to ne prizna oziroma mu niti na misel ne pride, da s tem, ko otroku dostavi materialne dobrine, ki postanejo za otroka samoumevne, da ga s tem razvaja in otrok sčasoma odrašča v osebo, ki meni, da mu vse pripada in da se mu za to ni potrebno kaj dosti potruditi. Se vam ne zdi, da to ni namen zdrave vzgoje? Seveda ljubimo svoje otroke, a to še ne pomeni, da jim kar vnaprej vse prinesemo na pladnju, ker s tem otroku ne omogočimo, da razvije svojo zdravo osebnost. Razvajeni otroci niso srečni otroci!
Poudarjam, da bodite starši tisti, ki si prizadevate obdarovati otroke s svojim časom, ljubeznijo, pozornostjo in zgledom. Bodite prijazni in ljubeči, tako boste dali najboljšo možno popotnico otrokom, da bodo tudi oni strpni, ljubeči in pozorni do sebe, vas staršev in ostalih ljudi. Tudi tako lahko delamo svet lepši in ljudi bolj srečne. Navsezadnje je to namen praznikov, da se v družinskem krogu veselimo drobnih pozornosti in daril ter si posvečamo - čas.

 

Ostali članki iz teme otroci

May 17, 2019 157

Kam z otroki v nedeljo, 2. junija?

Na Čarobni dan v Tivoliju, Ljubljana! Prestolnico bo v nedeljo, 2. junija 2019, zopet…
Apr 08, 2019 157

Z igro do razvoja kognitivnih sposobnosti

Raziskave s področja nevrološkega razvoja možganov se pokazale, da se slednji najbolj…
Feb 25, 2019 204

Kdaj izpade prvi zobek?

Mnogi se dobro spominjamo fotografij iz rane mladosti. Skoraj vsakdo izmed nas ima…
Feb 10, 2019 255

Spletni izziv zaradi katerega otroci umirajo

Slovenka Nina Jelen je sodelovala v kampanji #SaferInternet4EU, v okviru katere je…
Dec 06, 2018 207

Dvojezičnost pri otrocih za boljše sposobnosti reševanja problemov

Vzgajanje otroka v dvojezičnem okolju ne prinaša zgolj komunikacijskih prednosti,…