Nastavitve piškotkov

Prazniki

Še malo in začeli bomo odštevati dneve do božiča. Pravočasno poskrbite za adventno dekoracijo in pripravite vse potrebno za prihajajoče praznike.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravaprehranaotrocka.si

Božična zvezda
Je tradicionalno rdeče barve. Obstaja pa več kot sto različic v rdeči, rožnati, oranžni, smetanasti in beli barvi. Nekaj posebnega pa so dvobarvne. Preden jo odnesete iz trgovine, jo zaščitite s papirjem, še posebej, če je zunaj temperatura pod nič, ter jo čim hitreje odnesite domov.

Adventni koledar
Adventnih koledarjev, polnih sladkih presenečenj ali mini igračk, se najbolj razveselijo naši najmlajši, pa tudi malo starejši. Za starejše pa se dodajo različne vrste čaja ali kave, piva, viskija, kozmetičnih zadev, lahko pa dodate le ljubke misli in seveda polepšate vsak dan posebej. Naredite in oblikujte ga kar sami po vaši domišljiji.

Namizna dekoracija
Adventni venček mora po tradiciji vsebovati štiri sveče. Vsako adventno nedeljo se prižge ena. To je tradicija, lahko pa naredite po želji moderni venček z eno samo svečo.

Venček za na vrata
Venček na vhodnih vratih je ena prvih dekoracij, ki nakazuje na to, da do božiča ni več daleč. Adventni venček na vratih je lep božični okras hiše. Okrasimo ga z božičnimi okraski, kot so angeli, storži, lepe vejice.

Pisanje pisem
Ne glede na to, kateri dobri mož v vaši hiši prinese darila, le napišite mu pisemce. Pisanje pisemca za dobre može je za otroka resno delo. Zato ga tudi sami pišite resno in seveda se bo vam tudi uresničila želja, ki si jo potihoma želite.

Ko zadiši po cimetu, vanilji, pečenih jabolkih, medenemu kolaču in začimbah za medenjake, se bliža praznik ljubezni. In adventni čas je namenjen prav temu, da se s prijatelji in sorodniki, malimi in velikimi sladkosnedi skupaj pripravimo nanj. Naj bo zunaj blato ali prve snežinke; ko se pečica segreje, nas vse vleče v kuhinjo. Peka božičnih piškotov je čudovit čas, da se zbližamo in začutimo medsebojno pripadnost, saj je preprosto tako zabavno, ko gnetemo in valjamo testo, izrezujemo piškote, jih zlagamo na pekač.
Kaj je lepšega, kakor razvajati družino z doma pečenimi dobrotami, ki so resnično pripravljene z ljubeznijo in samo iz najboljših sestavin. Skrivnost resnično okusnih in dišečih piškotov ni samo v receptu, temveč v skrbni izbiri sestavin.

RECEPTA

Praznični mousse s kandirano pomarančo in božičnim piškotkom
Sestavine:
- 400 g jedilne čokolade
- 3 jajca
- naribana bio pomarančna lupinica
- 200 ml kokosove smetane
- rum
- mlete božične začimbe po okusu: cimet, ingver, klinčki

Priprava:
Čokolado stopimo nad paro. Medtem ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg in damo na stran. Z mešalnikom zmešamo rumenjake skupaj z božičnimi začimbami, nastrgano bio pomarančo in rumom. K rumenjakom vlijemo še kokosovo smetano. Ko je čokolada stopljena, jo z metlico hitro vmešamo v rumenjakovo maso, da postane homogena. Čisto na koncu pa rahlo vmešamo še beljake. Mousse nalijemo v skodelice in jih pred serviranjem pustimo v hladilniku vsaj 2 uri. Okrasimo s kandirano pomarančno in piškotkom.

Božični piškoti z ljubeznijo

Sestavine:
- 250 g ostre moke
- 150 g masla
- 1 jajce
- 150 g rjavi sladkor
- nastrgana bio pomarančna lupinica
- rum po okusu
- božične začimbe: cimet, ingver, klinčki in muškatni orešček (v prahu)

Priprava:
Vse sestavine zmešamo in z rokami zgnetemo v homogeno maso. Testo damo v hladilnik za 20 minut, da ga potem lažje oblikujemo.
Nato ga razvaljamo in z modelčki ustvarimo različne oblike. Pečemo 15 minut na 200 °C.

Ostali članki iz teme otroci

Apr 08, 2019 128

Z igro do razvoja kognitivnih sposobnosti

Raziskave s področja nevrološkega razvoja možganov se pokazale, da se slednji najbolj…
Feb 25, 2019 182

Kdaj izpade prvi zobek?

Mnogi se dobro spominjamo fotografij iz rane mladosti. Skoraj vsakdo izmed nas ima…
Feb 10, 2019 238

Spletni izziv zaradi katerega otroci umirajo

Slovenka Nina Jelen je sodelovala v kampanji #SaferInternet4EU, v okviru katere je…
Dec 06, 2018 183

Dvojezičnost pri otrocih za boljše sposobnosti reševanja problemov

Vzgajanje otroka v dvojezičnem okolju ne prinaša zgolj komunikacijskih prednosti,…
Dec 05, 2018 252

4 odlična darila za male navihančke in princeske

Nad mestom že visi tisoče čarobnih lučk, na trgu je že postavljena prekrasna ogromna…