Nastavitve piškotkov

Umovadba za bistre možgane

Prof. dr. Vojko Kavčič že blizu 30 let živi in raziskuje v ZDA. Na podlagi svojih in drugih dognanj stroke o možganih je napisal knjigo Umovadba za bistre možgane v poznih letih, ki vsebuje napotke o tem, kako um v starejših letih ne le vzdržujemo, ampak tudi izboljšamo.

Kdaj naj začnemo skrbeti za čilost možganov?
S krepitvijo telesa in duha se tudi v Sloveniji ukvarja vse več ljudi. Ni potrebno čakati na starost, za možgane lahko začnemo skrbeti že zgodaj. Posamezniki moramo biti aktivni fizično, umsko in socialno kar skozi celo življenje. Z umovadbo pa lahko možgane tudi izboljšamo in krepimo.
Zakaj reševati križanke ni dovolj?
Če redno rešujemo križanke in podobno, vzdržujemo stabilno stanje možganov. Moramo pa jih še dodatno spodbujati, izzivati in angažirati. Redno moramo uvajati novosti. Um vadimo že, če se odrečemo rutini in skušamo početi zmeraj kaj drugega, novega. Že to, da gremo na cilj po drugi poti, da kuhamo po novih receptih, da spoznavamo nove ljudi, da beremo, vse to je za naše možgane dobra vadba.
Kaj pa način življenja, je ta pomemben?
Možgane ne krepimo le z umskimi, pač pa tudi z motoričnimi aktivnostmi. Pravzaprav lahko rečemo, da za možgane skrbimo z aktivnim načinom življenja: s pravilno prehrano, najboljša je mediteranska, z gibanjem, to je s telesno vadbo, in pa s pogostimi socialnimi stiki. Nikakor pa ne smemo pozabiti na meditacijo oziroma čuječnost. Tudi ročne in druge spretnosti (ples, znanje tujih jezikov itd.) pripomorejo.
Kako poteka umovadba?
Moja knjiga v prvi polovici razlaga delovanje možganov in kaj se z njimi dogaja v starosti, v drugi polovici knjige pa sem pripravil kup vaj, ki krepijo določene sposobnosti. Tam najdete vaje za vidno zaznavanje, za spomin in za pozornost, ki se spreminjajo po zahtevnosti. Umovadnica nam je sicer lahko ves svet, a za prve korake je najprimernejša ta knjiga. Z njo boste bolje razumeli svoje možgane in poskrbeli za njihovo čilost.

Ostali članki iz teme psihologija

Jun 11, 2018 140

Spodrsljaji so dokaz, da se trudimo

Rado se zgodi, da se zelo hitro ogrejemo za kakšno novo dieto, tek in trening, že po…
Jun 11, 2018 391

Jaz, jaz in samo jaz!

Otto F. Kernberg je bil pionir na področju raziskovanja osebnostnih motenj. Ugotovil je,…
May 14, 2018 241

Terapevtsko kvačkanje

Urška Smole pravi, da jo že od malih nog spremlja veselje do ustvarjanja. Izdelovala je…
May 14, 2018 697

Vzemite si čas zase brez slabe vesti

Iskanje ravnovesja je vedno zahtevna naloga. Še zlasti pa je to pomembno v odnosih. Danes…
Apr 08, 2018 462

Zamere - lahko zaradi njih zbolimo?

Vsak občutek v naše telo sprosti določene hormone in snovi, ki tako ali drugače vplivajo…