Nastavitve piškotkov

Umovadba za bistre možgane

Prof. dr. Vojko Kavčič že blizu 30 let živi in raziskuje v ZDA. Na podlagi svojih in drugih dognanj stroke o možganih je napisal knjigo Umovadba za bistre možgane v poznih letih, ki vsebuje napotke o tem, kako um v starejših letih ne le vzdržujemo, ampak tudi izboljšamo.

Kdaj naj začnemo skrbeti za čilost možganov?
S krepitvijo telesa in duha se tudi v Sloveniji ukvarja vse več ljudi. Ni potrebno čakati na starost, za možgane lahko začnemo skrbeti že zgodaj. Posamezniki moramo biti aktivni fizično, umsko in socialno kar skozi celo življenje. Z umovadbo pa lahko možgane tudi izboljšamo in krepimo.
Zakaj reševati križanke ni dovolj?
Če redno rešujemo križanke in podobno, vzdržujemo stabilno stanje možganov. Moramo pa jih še dodatno spodbujati, izzivati in angažirati. Redno moramo uvajati novosti. Um vadimo že, če se odrečemo rutini in skušamo početi zmeraj kaj drugega, novega. Že to, da gremo na cilj po drugi poti, da kuhamo po novih receptih, da spoznavamo nove ljudi, da beremo, vse to je za naše možgane dobra vadba.
Kaj pa način življenja, je ta pomemben?
Možgane ne krepimo le z umskimi, pač pa tudi z motoričnimi aktivnostmi. Pravzaprav lahko rečemo, da za možgane skrbimo z aktivnim načinom življenja: s pravilno prehrano, najboljša je mediteranska, z gibanjem, to je s telesno vadbo, in pa s pogostimi socialnimi stiki. Nikakor pa ne smemo pozabiti na meditacijo oziroma čuječnost. Tudi ročne in druge spretnosti (ples, znanje tujih jezikov itd.) pripomorejo.
Kako poteka umovadba?
Moja knjiga v prvi polovici razlaga delovanje možganov in kaj se z njimi dogaja v starosti, v drugi polovici knjige pa sem pripravil kup vaj, ki krepijo določene sposobnosti. Tam najdete vaje za vidno zaznavanje, za spomin in za pozornost, ki se spreminjajo po zahtevnosti. Umovadnica nam je sicer lahko ves svet, a za prve korake je najprimernejša ta knjiga. Z njo boste bolje razumeli svoje možgane in poskrbeli za njihovo čilost.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 11, 2018 129

Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje

Ko pomislimo na sadno kupo, pico ali čokolado, imamo hitro polna usta sline. Zelo podobno…
Sep 10, 2018 1306

Ljudje smo bitja odnosov

Če bi želeli definirati čustvo osamljenosti, bi lahko rekli, da se pojavi, ko posameznik…
Aug 21, 2018 260

Kako najti optimalno ravnovesje v življenju?

Stres, strah in druga čustva nas kot kompas vedno usmerjajo k boljšem delovanju in…
Jun 14, 2018 144

Umovadba za bistre možgane

Prof. dr. Vojko Kavčič že blizu 30 let živi in raziskuje v ZDA. Na podlagi svojih in…
Jun 11, 2018 198

Spodrsljaji so dokaz, da se trudimo

Rado se zgodi, da se zelo hitro ogrejemo za kakšno novo dieto, tek in trening, že po…