Nastavitve piškotkov

Mit o geniju

A tudi vi včasih opazujete uspešne ljudi okoli sebe in se vam zdi, da so to že rojeni geniji? Menite, da je njihov nivo uspeha navadnim smrtnikom nedosegljiv? Znanost danes pravi, da temu ni tako in da lahko prav vsakdo postane genij!

»Pred leti sem se z družino sprehajal po plaži na slovenski obali in mimo nas je prišla skupina mladih razigranih fantov, ki so imeli razgreto diskusijo o naših športnikih. Med kričanjem je eden od mladeničev omenil Anžeta Kopitarja, ki je ravno v tisti sezoni z Los Angeles Kingsi osvojil svoj drugi Stanleyjev pokal. In potem je drugi fant zavzdihnil: 'Kaj bi dal, da bi imel tak talent kot Anže,' jaz pa sem se v mislih nasmehnil in sam pri sebi rekel: 'Saj ga že imaš,«' je povedal Robert Rolih, bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona.

Rolih namreč pravi, da predpostavka o mitu genija, ki pravi, da so geniji človeštva že rojeni z neverjetnimi talenti in sposobnostmi, ne drži.

Resnica je očem skrita

Ko gledamo Anžeta Kopitarja, Luko Dončiča ali pa Ilko Štuhec, kako žanjejo uspeh za uspehom, vidimo zgolj končni rezultat. Ko gledamo plesalca Sergeja Polunina, kako pleše na pesem 'Take me to church', prav tako vidimo le končni rezultat in enako je, ko opazujemo preporod Postojnske jame pod vodstvom Marjana Batagelja. Vedno vidimo le končni rezultat.

Vse, kar pa se je dogajalo pred tem, pa je očem skrito.

»Znanost je danes že dokazala, da mit genija ne drži. Resnica je popolnoma drugačna. Geniji človeštva se niso že rodili geniji, temveč so to postali skozi leta in leta načrtnega, fokusiranega učenja in dela,« je povedal Rolih. To pomeni leta in leta treninga, učenja, branja knjig, grajenja samozavesti, izpopolnjevanja takšnih in drugačnih znanj, ki lahko posamezniku pridejo prav in izboljšajo njegove rezultate – pa naj gre za športnika, podjetnika ali pa umetnika.

»Medtem, ko drugi gledajo resničnostne šove na TV, ti treniraš. Medtem ko drugi hodijo na pijače in opravljajo svoje znance, ti bereš knjige in se učiš. Bližnjic ni. Delo med vikendi, učenje, prakticiranje, razvoj svojih sposobnosti in tako naprej in tako naprej. Ta cena je visoka, je pa tudi rezultat zato toliko bolj zadovoljujoč in izpopolnjujoč,« je zaključil Rolih.

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme psihologija

Feb 10, 2019 130

Kako zbrati notranjo moč za boj proti raku?

Pred leti je za rakom zbolela 6 letna hči prijatelja; pred dobrimi desetimi leti učitelj,…
Dec 17, 2018 300

Neale Donald Walsch - od človeka, ki je izgubil vse, do človeka, ki ima vse

Neale je človek z izjemno zgodbo. Prehodil je pot "od pekla, do nebes". Imel je normalno…
Dec 11, 2018 157

Od zlomljenega vratu do svetovno znanega pisatelja in učitelja

V modernem svetu se zmeraj več govori o tem, da sta zdravje in dobro počutje, povezana…
Nov 10, 2018 148

Življenje odpira vrata in balkone

Depresiven je že skoraj vsak drugi Zemljan. Le kje smo tako nerodno zašli? Andrej Pešec,…
Oct 16, 2018 205

6 trikov kako določiti prioritete in uspešno organizirati svoj čas

Vsem je dana na razpolago enaka količina časa, sami pa se odločamo kako bomo s svojim…