Nastavitve piškotkov

Nočna fotografija s telefonom – mit ali realnost?

Če mislite, da se resno fotografiranje s telefoni konča, ko pade mrak se motite. Največje telefonske znamke, med katerimi gotovo prednjači Huawei, so s pomočjo lečnih sistemov in algoritmov, ki pomagajo v ozadju, dosegli učinke nočne fotografije, o katerih smo pred nekaj leti lahko le sanjali. Torej moderna tehnologija, ki v večini domuje v telefonih, omogoča osupljive rezultate predvsem v nočnem načinu fotografiranja. Za dobro nočno fotografija vam ni treba biti profesionalec in ne rabite kupa fotografske opreme. Dovolj je, da izberete pravi telefon.

Trojna kamera Leica, stabilizacija in različni načini fotografiranja

Na področju fotografije in snemanja videov je Huawei pri novem Mate 20 Pro vzel osnovo sistema kamer serije Huawei P20 in jo nadgradil z ultra širokokotnim objektivom premera 16 mm. Ta omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek. Nov sistem kamer prav tako podpira makro fotografijo oziroma fotografijo bližnjih posnetkov, ki omogoča zajemanje ostrih fotografij objektov tudi ko so ti od objektiva oddaljeni zgolj 2,5 centimetra.

Omeniti velja še, da ima Mate 20 Pro optično stabilizacijo. Poleg te Mate 20 Pro uporablja tudi stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence, kjer posledice tresoče roke umetno odpravlja procesor in prav zato se aparat odlično obnese v slabih svetlobnih pogojih.

Telefon se odlično obnese tako podnevi kot ponoči in pozna ogromno različnih načinov fotografiranja. Od portretne fotografije in črno-belih fotografij do profesionalnega načina in nočne fotografije. Posebej pa velja omeniti še funkcionalnost HiVision, ki deluje na podlagi umetne inteligence in služi prepoznavi predmetov, v katere usmerite fotoaparat. Tako zna simultano prevesti besedilo, poiskati določen predmet na spletu, prebrati kodo QR in celo oceniti število kalorij določene jedi. Z aktivno funkcijo HiVision aparat usmerite v jabolko, ta vam bo na zaslonu izpisal, za kateri sadež gre, in podal informacijo, koliko kalorij ima.

Telefon samodejno zazna slabo svetlobo

Fotoaparat že desetletja deluje na enak princip. Med objektivom in tipalom je zaklop, ki se na kratko, odvisno od časa osvetlitve odpre, da svetloba pade na sredstvo zajemanja. Pri telefonih zaklopa ni, zato tudi ne zanj značilnega »škljoca«. Prav tako ne lamel za spremenljivo zaslonko. Sistem enostavno vključi tipalo, kadar ga mora.

Odsotnost zaklopa v kombinaciji z dokaj majhnim tipalom ter veliko računsko močjo telefonu omogoča nekaj, česar pri klasičnih fotoaparatih preprosto še niso izvedli. Že nekaj časa poznamo napredne sisteme, ki v trenutku zajamejo deset ali celo petnajst posnetkov z različnimi osvetlitvami in jih združijo v končno fotografijo s precej boljšim dinamičnim razponom, kot ga sicer omogočata tipalo in objektiv. Razni triki za preračunavanje globine tekmujejo z brisanjem ozadja, ki ga ponuja široko odprta zaslonka pri velikem tipalu.

Kadar pri klasičnem fotoaparatu uporabimo dolg čas, denimo par sekund, ga je treba postaviti na stojalo, zapreti zaslonko in tako naprej. Aparat zajame en sam posnetek. Mate 20 Pro pa ta čas izkoristi drugače. Podobno kot fotoaparat sicer pridobiva dodatno svetlobo, vendar ves čas fotografira in analizira, na koncu pa vse skupaj združi v fotografijo, ki izpade precej svetlejša od tiste v običajnem načinu.

Huawei je svoj poseben nočni način prenesel tudi v Mate 20 Pro. Ko uporabnik v tem načinu pritisne na »sprožilec«, telefon glede na svoje izračune določi čas zbiranja svetlobe. V tem času je treba telefon držati pri miru. Da, prav ste prebrali. Držati. Stojalo ni potrebno, ker, kot smo že prej omenili, stabilizacija zmore izničiti tipične tresljaje rok. Lahko pa uporabnik čas odprtja zaslonke tudi skrajša, če se mu zazdi, da je fotografija že dovolj svetla.

Ostali članki iz teme oprema

May 20, 2019 136

Znani so rezultati ankete: Ali Huawei P30 Lite uteleša zahteve sodobne mladine?

Ljubljana, 17.5.2019 – V četrtek, 16. maja 2019, je bil v čudovitem ambientu Čolnarne…
May 13, 2019 188

Huawei P30 in P30 Pro: Na voljo video način »dveh kamer«

Uporabniki pametnih telefonov Huawei P30 ali P30 Pro lahko sprostijo ustvarjalnost s…
May 08, 2019 150

Huawei raziskuje: Kako mladi izbirajo pametni telefon?

Danes je imeti drag, sofisticiran in tehnološko napreden pametni telefon pomemben…
May 06, 2019 112

Mobilne igre – najpogostejša oblika zabave

Mobilne igre niso več le slabe kopije igric na računalnikih ali igralnih konzolah.…
Apr 25, 2019 129

Huawei x NTF: Kako tehnologija navdihuje mlade modne oblikovalce?

Huawei velja za najbolj prodorno telekomunikacijsko podjetje v tem trenutku. Odprto za…