Nastavitve piškotkov

Crossfit trening

Športni trener Aljaž Sevčnikar ima že ogromno izkušenj s crossfitom – kombinirano vadbo, ki je iz Amerike že pred časom prišla do nas in je med pristaši zdravega načina življenja vse bolj priljubljena. Sogovornik nam je pojasnil, zakaj je ta vadba tako zelo posebna, kako se izvaja in komu jo priporoča ...

Veronika Bilban

V čem se vadba crossfit razlikuje od običajne fitnes vadbe?
CrossFit se uvršča v kategorijo naprednih funkcionalnih vadb. Zato ne pozna izoliranega treninga določenih mišičnih skupin (v primerjavi s fitnesom), temveč je izjemno raznolika vadba, ki se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka.

Za koga je primerna? Morda bolj za tiste, ki želijo oblikovati telo ali tudi tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme?
Primerna je za vsakogar, ne glede na starost, ambicije ali telesno pripravljenost.

Gre torej za izmenične vaje, ki jih delamo. Ali zajemajo tako kardio vadbo kot tudi tiste za mišice?
Med vadbo CrossFit-a se srečamo s širokim spektrom naprednih vaj iz športov, kot so powerlifting, olimpijsko divganje uteži, kettlebell lifting, atletika, gimnastika, plavanje in mnogo drugih. Sam trening bo tako vključeval kompleksne vaje iz zgoraj naštetih športov.

Ali vadbo (uteži, tekač, počepi, elastika ...) prilagodite vsakemu posamezniku posebej ali vsi delajo enako?
Gre za obliko vodene vadbe, pri kateri trener prilagodi program posamezniku glede na njegove zmožnosti, vaje pa še vedno ohranijo želeni stimulus in se izvajajo v manjši skupini.

Prilagajate osebam tudi intervale oz.ponovitve teh?
V CrossFitu ni vaje, ki ne bi bila prilagodljiva temu, kar zmore posameznik, ki je lahko še tako brez kondicije, gibčnosti, moči ...

Kako določite, koliko je nekdo zmožen narediti? Obstajajo kakšni testi, se potem na podlagi tega naredi individualni načrt vadbe?
Vsak nov član mora čez uvajalne treninge, na katerih se ga oceni, določi njegove cilje in bolje spozna.

Če bi slučajno pretiravali, lahko naredimo več škode kot koristi, kajne? Verjetno en s 150 kg ne zmore tega, kar lahko oseba s 70 kg?
Ravno tukaj je CrossFit naredil ta ''bum''. Vse vaje so prilagojene posamezniku glede na njegove zmožnosti. Kot, da bi delali nekakšen oseben trening v skupini.

Koliko časa traja ena vadba in katere vaje se najpogosteje izvajajo?
Treningi so le redko daljši od 45 minut in vključujejo raznolike vaje, kar pomeni, da se boste s posamezno vajo le redko srečali več kot enkrat.

Katera oprema se uporablja?
Uporablja se oprema za funkcionalno vadbo: olimpijske palice, vselači, kolesa, proste uteži, pilometrična orodja, gimnastična orodja oz. vsa orodja, ki pomagajo pri posnemanju naravnih bremen.

Verjetno svetujete, da se vadba odvija na očeh trenerja, saj je potrebno vaje tudi pravilno izvajati ...
Vsekakor, tako kot pri vsakem športu, je najboljša pot tista, kjer se tehnike učiš, treniraš pod vodstvom dobrega trenerja, ki bo znal prepoznati in korigirati tvoje napake. Še sploh to velja za "hitre" dvige, kot sta olimpijska dviga.

Konec koncev pa trenerji ne le skrbite, da ne pride do poškodb, temveč tudi motivirate. Predstavljam si, da je to včasih težka naloga, še posebej, če delate z nekom, ki pričakuje, da bo na primer zelo hitro izgubil telesno težo ali hitro pridobil mišice. Ker gre vse počasneje kot so si predstavljali, je razočaranje veliko, motivacija upade. Kako jih usmerite spet na pravo pot, ki so si jo zadali?
Trenerji smo oz. bi morali biti vsega po malem. Starši, psihologi, zdravniki, prijatelji in šefi ...To pomeni, da znamo ljudi usmerjati in jih peljati čez vzpone in padce, ki jih na svoji ''fitnes'' poti doživljajo vadeči.

Ko enkrat obvladamo vaje, lahko vsaj del njih opravimo doma? Vseh naprav sicer nimamo, ampak se da kljub vsemu veliko narediti, kajne?
CrossFit v prvi vrsti utilizira lastno telo in vaj, kjer lahko uporabimo lastno težo kot breme, je veliko – njihovih kombinacij pa nešteto! Že kombinacije tekaških intervalov in vaj, kot so počep, sklece, zgibi, trebušnjaki ... so lahko zelo dobre, aktivirajo ogromno mišic in vse tri energetske vire telesa.

Kakšno hrano svetujete pred in po vadbi?
Kar se tiče hrane, bi lahko govorili mesece in mesece. Kaj, kdaj in koliko jesti je odvisno od vsakega posameznika in ne obstaja univerzalnega vzorca. Važno je, da pred treningom jemo to, kar nam bo omogočilo čim bolj učinkovit trening. V mojem primeru pomeni to sadje, ki vsebuje sladkor in se hitro prebavi. Po vadbi pa nekaj, kar bo nahranilo izčrpane mišice in telesu povrnilo izgubljeno energijo. Zato po treningu rad zaužijem meso oz. ribe in zelenjavo.

Koliko pa tekočine?
Tudi o tem koliko piti smo v zadnjem času prišli do novih ugotovitev. Pravilo piti 2 do 2,5 litra vode na dan naj ne bi bilo več idealno. Tukaj zagovarjam, da moramo spet poslušati sebe oz. svoje telo in piti toliko kot nam počutje oz. telo narekuje.

Nedvomno je pomembna tudi regeneracija telesa. Kako dolgo oz. kdaj?
Kot ste že verjetno ugotovili iz prejšnih odgovorov, ima vsak posameznik različne potrebe pri treningu, hrani, kar pa tudi velja za regeneracijo. Predvsem moramo vseskozi poslušati svoje telo. Če smo utrujeni, moramo počivati oz. narediti kaj za regeneracijo, ko smo polni energije, pa moramo to nedvomno izkoristiti.

Kaj svetujete našim bralcem, ki se želijo preizkusiti v crossfitu?
Svetujem jim, da naj poiščejo kvaliteten Box (gym) v svoji bližini in preprosto poskusijo. Vsaka nova izkušnja je dobrodošla in nas kot osebo samo izpopolni.

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 18, 2018 128

Kako se ogreti pred tekom na smučeh

Zimski čas je kot nalašč za aktivnosti na snegu. Med najbolj priljubljene športne…
Mar 08, 2018 159

Skupina avanturistk z odpravo na severni pol nad stereotipe

Družba Kaspersky Lab je obnovila partnerstvo s priznano polarno raziskovalko Felicity…
Feb 26, 2018 146

Lindsey Vonn pripravi se, Ilka Štuhec se vrača!

Ilka Štuhec se vrača na bele strmine pripravljena kot kdajkoli prej. Zaradi poškodbe…
Feb 18, 2018 145

Z dihalnimi vajami do boljšega imunskega sistema

Dihalne vaje lahko pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu tudi…
Feb 11, 2018 1590

Februar je. Še vedno držimo novoletno zaobljubo?

Novoletni cilji, ki si jih zastavimo, so nemalokrat povezani z odločitvijo, da bomo v…