Nastavitve piškotkov

Tudi pasti je treba znati


Anja Bratec Lesjak iz športne šole Gibitus zna približati šport otroku. Med drugim jih uči tudi rolanja, kar pomeni, da jim preko igre prikaže pravilno gibanje na kolesih, jih nauči osnovnih pravil, jih spozna z opremo, nauči kako pasti in poskrbi, da to aktivnost na prostem tudi vzljubijo.

Tia Kemperle

Katera je tista starost, ki jo priporočate, da otrok začne rolati?
Primerna starost za začetek rolanja je od 4. leta starosti naprej.
Kadar se otrok odloči, da se bo začel rolati, moramo priskrbeti opremo. Sliši se enostavno, ampak je vseeno dobro vedeti, kakšna je najboljša, kajne?
Če najprej pojasnim zadeve glede opreme ... Na tečajih opažamo veliko neprimerne opreme, zato vsem staršem priporočamo , da se pred nakupom posvetujejo o pravilni izbiri in nakupu rolarjev pri učiteljih rolanja (ali šolah rolanja) ali tudi na internetu preko raznih člankov. Pri kupovanju rolarjev naj ne posegajo po najcenejših modelih. Predvsem je zelo pomembno, da so izbrani rolarji prave velikosti, prave širine in imajo dobro oporo v predelu gležnja. Nastavljivi rolarji so danes dobra izbira,saj omogočajo da se rolarji otrokom popolnoma prilegajo glede velikosti. Zavedati se moramo, da rolarji ki so večji od dejanske številke noge več kot 1 cm niso primerni za uporabo, saj se poruši ravnotežje pri otroku in poveča možnost poškodb. Ko rolarje obujemo, moramo v njih stati ravno, kolena in gležnji se ne smejo nagibati navznoter ali navzven. Ravno iz tega razloga priporočamo rolarje iz plastike in ne mehkih materialov. Za zapiranje svetujemo dve zaponki. V primeru, da otrok že na začetku ne stoji pravilno v rolarjih, to pomeni takoj napačen vzorec osnovnega gibanja na rolarjih, ki ga je kasneje težko odpraviti. Pri izberi koleščkov pazite, da so le-ti gumijasti in ne plastični. Najboljše je, da koleščke preizkusite tako, da jih z roko zavrtite in pri tem se morajo koleščki vrteti in ne takoj zaustaviti. Izbirajte rolarje s štirimi koleščki in eno zavoro ter možnostjo montaže zavore iz desne na levo nogo. Pri nakupu rabljenih pa bodite pozorni, da so rolarji tehnično brezhibni. Se pravi, da je zavora izpravna in pravilno nameščena. Predvsem pa mora rolar imeti še vedno prvotno obliko in ne sme biti ˝pošvedran˝.
Kar pa se tiče ustrezne zaščitne opreme pa je tako, da se le-ta sestoji iz čelade, ščitnikov za zapestja, komolce in kolena. Čelada mora biti primerno velika in se mora tesno prilegati glavi, vendar ne sme tiščati. Najboljše so čelade, ki imajo zadaj regulatorje obsega. Ob pomerjanju je potrebno izbrati ustrezen regulator glede na obseg otrokove glave. Pravilno nameščena čelada mora zaščititi čelo in zatilje. Čelada ne sme polzeti na oči oziroma obratno, ne sme pustiti odkrito čelo. Pašček pod brado mora biti pravilno zategnjen, nekje tako da med brado in napetim paščkom postavimo en prst. Pri izberi ščitnikov pazimo na pravilno izbiro velikosti glede na starost otroka in njegov obseg v sklepih. Ščitniki se morajo tesno prilegati , vendar ne smejo tiščati. Priporočamo ščitnike, ki si jih najprej oblečemo (kot nogavičke), nato pa še dodatno fiksiramo z dvema paščkoma (ježki). Ščitniki, ki imajo za fiksiranje samo paščke, so največkrat neustrezni saj lezejo dol. Pri nameščanju dlančnikov naj opozorimo še na to, da je potrebno obvezno odstraniti ure in razne zapestnice. Pravilna izbira in namestitev ščitnikov je tako ključnega pomena. V nasprotnem primeru je lahko zaščitna oprema lažen občutek varnosti, ki lahko pripelje še do hujših poškodb.
Kako naj otroku predstavimo rolarje? Kako naj poteka prvi stik z njimi?
Učenje rolanja in prvi koraki se naj vedno začnejo na travi ali kakšni drugi nedrseči podlagi, ki naj bo suha in čimbolj ravna. Tako otroka zaščitimo pred prvimi padci, ki znajo biti na trdi podlagi boleči in s tem preprečimo, da otrok že ob prvem stiku z rolarji izgubi voljo do učenja. Tako kot pri vseh ostalih športih je tudi pri rolanju najprej pomembno, da se otrok spozna in navadi na opremo. Moramo vedeti, da so rolarji težji od navadnih čevljev in imajo zelo majhno in ozko podlago, ki jo tvorijo koleščki in je zato lovljenje ravnotežja vse prej kot lahko. Vse to je za otroke novo in jim je potrebno pustiti čas, da se na to navadijo. Na travi izberite razne elementarne igre in zgodbice, kot so skrivalnice, lovljenje, oponašanje živali, gusarje, ki prenašajo svoj zaklad ... in jih preko igre počasi navadite na rolarsko opremo, lovljenje ravnotežja in prenašanja teže iz ene na drugo nogo.
Verjetno je pomembno, da otroka naučite pasti ...? Kako pomembno je osvojiti to spretnost?
Ena izmed prvih spretnostih, ki jih v šoli rolanja naučimo je pravilno padanje. Na ta način se izognemo nepotrebnim odrgninam ali celo poškodbam, do katerih lahko pride pri nepravilnem padcu. Pravilna izvedba pomeni pravilno zaporedje postavljanja ščitnikov na podlago. Najprej pademo na kolena, nato na komolce in nazadnje se dotaknejo tal dlani. Na ta način razporedimo sile in ublažimo padec. Najpogostejša napaka je, da se ujamemo in upremo samo na zapestja (komolce pozabimo postaviti na podlago) in si pri tem poškodujemo roko. Druga najpogostejša napaka pa je padec na zadnjo plat in možnost poškodbe trtice. V izogib vsem poškodbam je priporočljivo vaditi pravilno padanje preko igre najprej na nedrseči podlagi (najboljše travi) in nato še na trdi drseči podlagi.
Kako spodbuditi otroka, da se po padcu pobere in gre dalje? Kako ga motivirate?
Če začnemo z metodičnim učenjem rolanja kot sem že opisala zgoraj, spodbude in motivacije ne bodo potrebne v tolikšni meri, kot če otroka takoj postavimo na trdo podlago. Pomembno je, da se otroku predstavi padanje kot sestavni del učenja rolanja. V primeru, da se učimo padanja preko igre bo to za otroke zanimivo in neboloče ter z motiviranjem po padcu ne bo težav.
Koliko časa otroci porebujejo v povprečju, da se naučijo rolati?
Nekje v 10 urah se popolni začetnik nauči osnovnega rolarskega koraka, pravilnega padanja in vstajanja, pravilnega zaustavljanja in osnovnega razkoračnega zavoja.
Zakaj priporočate, da je bolje, če starši vpišejo malčka v tečaj rolanja, kot da ga učijo sami doma?
Moramo se zavedati, da so prvi koraki in učenje rolanja vsekakor bolj zanimivi v družbi sovrstnikov kot če učimo samo enega. Tudi motivacija in spodbuda je v skupini veliko lažja, saj otroci opazujejo en drugega in se že tako medsebojno spodbujajo in ženejo dalje. Najbolj pomembno pa je seveda znanje in metodika, ki jo imamo učitelji rolanja. Dve najpogostejši napaki strašev sta:
- da jih takoj na začetku postavijo na trdo podlago in rečejo naj ponavljajo za njimi. To seveda ne gre, otroci ne morejo takoj začeti rolati kot odrasli, ki to že zna. Potrebno mu je na njemu primeren način obrazložiti kako postaviti noge in roke, da bo rolanje varno in potem kako se pravilno premikati.
- da starši otroka pri začetnih korakih držijo. Pri tem otrok prenese težo na starša in pade oz. ima onemogočeno možnost, da vzpostavi pravilno ravnotežje na rolarjih.
Vsi te poskusi, se nato kar kmalu zaključijo z izgubo motivacije pri otroku in nejevoljo pri starših. Zato v izogib temu, vseeno priporočamo da otroka vpišejo v šolo rolanja v njihovem kraju.
Ali naj otroka silimo, če po prvi učni uri noče več na rolarje? Naj vztraja ali ga je bolje pustiti, da strah mine, pa četudi je to čez leto dni?
To je težko reči, saj so otroci zelo različni. Starši smo tisti, ki svoje otroke najbolj poznamo in moramo vedeti ali otroci potrebujejo samo dalj časa, da se navadijo na nekaj novega, ali je to začetni strah, ki kasneje mine. Vsekakor je priporočljivo, da se otroke ne sili, če nimajo želje in je bolje da se z učenjem počaka nekaj časa.
Kakšna so osnovna pravila pri rolanju, ki bi jih morali poznati tako najmlajši kot najstarejši?
Najbolj pomembna pravila, ki bi jih morali poznati vsi, so:
- vedno imej na sebi zaščitno opremo: čelado, ščitnike za kolena, komolce in zapestja,
- dobro obvladaj osnove rolanja (odrivanje, ustavljanje in zavijanje),
- redno vzdržuj opremo,
- prilagodi hitrost svojemu znanju,
- upoštevaj vse cestnoprometne predpise,
- ves čas rolaj nadzirano in spremljaj promet okoli sebe,
- bodi pozoren in se izogibaj vodi, olju, pesku in raznim drugim predmetom,
- rolaj po desni in prehitevaj po levi strani,
- vedno se umikaj pešcem.
Kakšna podlaga je najbolj primern a oz. kje so kakšne dobre rolarske poti?
Posebnih rolarskih poti ne poznamo. Največkrat izbiramo obstoječe kolesarske ali pešpoti. Najbolj primerna podlaga je čimbolj gladka podlaga oz. igrišča, pločniki ...
Rolanje se zdi precej nevaren šport. Bi rekli, da je veliko poškodb in katere so najbolj pogoste?
Možnost poškodb ni nič večja ali manjša kot pri vseh ostalih dejavnosti. Največ poškodb je na začetku učenja rolanja. Pri vestni in pravilni uporabi zaščitne opreme so to največkrat kakšne manjše odrgnine, modrice, v manjši meri pa tudi težje poškodbe zvin ali zlom rok pri padanju. Vendar pa se največ poškodb pri rolanju še vedno zgodi zaradi neuporabe zaščitne opreme.
Še kakšen nasvet za starše, ki želijo svoje otroke vpisati v tečaj rolanja?
Predvsem, da naj poskrbijo za pravilno izbiro rolarjev in zaščitne opreme. V primeru, da ne vedo kaj kupiti in so v dilemi, naj pokličejo šolo rolanja in jim bomo o tem tudi svetovali. Žal je na tržišču veliko izbire rolarjev in zaščitne opreme, ampak si upam trditi da več kot polovica tudi neprimernih. Na naših tečajih še vedno 40 % staršev povemo, da so njihovi rolarji kljub temu da so novi, slabi in neprimerni za otroka in učenje rolanja.

Ostali članki iz teme rekreacija

Jun 07, 2018 58

Ko se Škofja Loka odpravi na 10 km dolg žur

Škofjeloški Tek 4 mostov je v sedmih letih dodobra prerasel lokalne okvirje in…
May 14, 2018 265

Z jogo do boljših tekaških rezultatov

Med tekači velja, da so težko dolgo na enem mestu in se poslužujejo izgovorov, da niso…
May 10, 2018 111

Opornice - rešitev za vsak sklep

Naredite korak k aktivnemu, zdravemu življenju in dobremu počutju! Opornice in bandaže…
May 03, 2018 67

S tremi srci na najbolj srčen maraton

Maraton za nikogar ni mala malica. Poleg telesne pripravljenosti ključno vlogo pri…
Apr 08, 2018 78

Crossfit trening

Športni trener Aljaž Sevčnikar ima že ogromno izkušenj s crossfitom – kombinirano vadbo,…