Nastavitve piškotkov

Uteži niso samo za robustneže

O powerliftingu smo se pogovarjali s predsednikom ŠZD Kvihtarnica, Sandijem Golubićem, ki nam je pojasnil osnove tega športa, ki postaja čedalje bolj priljubljen tudi v Sloveniji. In ne boste verjeli - celo med pripadnicami nežnejšega spola.

Powerlifting oz. triatlon moči je šport, pri katerem gre za tekmovanje v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu. Ali mora vsak tekmovelec tekmovati v vseh vajah, ali ni nujno?
Tako je! Powerlifting je šport moči, ki je sestavljen iz treh vaj kjer merimo maksimalno težo: počep, potisk s prsi in mrtvi dvig. Če govoriva o triatlonu moči, potem mora tekmovalec tekmovati v vseh treh disciplinah, je pa seveda možno tekmovati tudi v posamezni vaji (ali dveh), vendar seveda to potem ni več triatlon. Zmagovalec je torej tisti, ki doseže skupno pri 3 dvigih največjo vsoto.

Koliko poskusov ima tekmovalec v posamezni disciplini?
Vsak tekmovalec ima na voljo 3 poskuse pri vsaki vaji, kar na koncu tekme pomeni 9 dvigov (poskusov). V nekaterih zvezah pa tekmovalcem pripada pri vsaki vaji še četrti dvig, če z njim poskusi prevzeti rekord (državni, evropski, balkanski, svetovni...).

V kateri izmed treh disciplin se dviguje največ teže?
V preteklosti je veljal mrtvi dvig za kralja ali kraljico powerliftinga, zadnja leta pa se precej pogosto dogaja, da najmočnejši tekmovalci več počepnejo kot potegnejo iz tal.

Ali so discipline razdeljene tudi znotraj – glede na težo tekmovalcev?
Tako kot v borilnih športih in pri olimpijskem dviganju je tudi v powerliftingu več kategorij, ki se delijo glede na težo in starost tekmovalca. Težko bi si bilo predstavljati, da bi tekmovalec s 74 kilogrami tekmoval v isti kategoriji s 140 kilogramskim tekmovalcem hehe.

Koliko sodnikov ocenjuje tekmovalca in kaj se pravzaprav ocenjuje?
Sodniki so trije; glavni sodnik in dva stranska sodnika. Vsak dvig ima svoja pravila, ki jih mora spoštovati vsak tekmovalec, če želi, da se dvig prizna kot veljaven. Vedno se ocenjuje, ali tekmovalec spoštuje ukaze sodnika, od vsake vaje posebej pa je odvisno, kaj točno se ocenjuje (primer: pri počepu se med drugim ocenjuje tudi globina).

Katera so tista najbolj osnovna pravila?
Tista čisto najbolj osnovna in s katerimi se najprej srečamo so ocenjevanje globine pri počepu, pravilnega zaklepa kolen in ostalih delov telesa pri zaključenem dvigu in pa seveda spoštovanje sodnikovih ukazov. Veliko tekmovalcev popolno in brez posebnih naporov izvede dvig, potem pa na primer ne počaka sodnikovega ukaza in predčasno odloži palico na stojalo. To pomeni, da dvig ni veljaven in se ne šteje v skupen rezultat tekmovalca.

Kje tekmovalci naredijo največ napak?
Če moram izpostaviti le eno stvar, je to definitivno globina pri počepu. V najbolj priljubljenih zvezah mora biti počep izveden pod paralelo glede na medenično kost in koleno, torej če malce posplošim, mora biti kot v kolenu večji od 90 stopinj.

Verjetno se s tem športom še vedno ukvarja več moških kot žensk. Bi rekli, da se ta trend obrača?
Zaenkrat je še tako, vendar tako pri nas kot povsod po svetu vse več žensk opaža, da se s powerliftingom lahko izoblikuje precej lepa postava in počasi umira prepričanje, da so uteži namenjene zgolj robustnežem.
Tudi mi v Kvihtarnici stremimo k temu, da bi ta šport bolj približali ženskam. Zaenkrat nam odlično uspeva in najvrjetneje bomo v naslednjem letu imeli najmanj 10 tekmovalk!

Telo je potrebno dobro fizično pripraviti na dvig tako velike teže. Kako se to postopoma naredi? Tudi tukaj tako kot pri drugih športih velja vaja, vaja, vaja?
Definitivno imajo prednost športniki, ki imajo izkušnje iz športov, povezanih z eksplozivnostjo in močjo. To seveda ne pomeni, da ta šport ne bi bil za osebo, ki se še ni ukvarjala s športom, bi pa bilo potrebno več časa in discipline. Tako kot pri vsakem športu je tudi tukaj potrebno začeti na začetku in ne preskakovati osnov, saj v tem primeru lahko hitro pride do kakšnih poškodb. Torej najprej tehnika potem teža!
Zanimivo je, da začetnik vidi samo surovo moč, v resnici pa ta šport terja tudi precej psihične pirpravljenosti. Kar nas naredi powerlifterje ni le moč pri premikanju železa, ampak tudi sposobnost koncentracije in psihična moč na splošno.

Kako pogosto se trenira in ali se v trening vključijo tudi anaerobne, kondicijske vaje?
Seveda, saj so treningi naporni in brez prave kondicije bi težko premetali tudi po 10 ton dnevno. Če ne prej, pride do kondicijske priprave pred tekmo, ko je potrebno izgubiti nekaj odvečnih kilogramo, če tekmovalci lovijo svojo težnostno kategorijo hehe.

Ali powerlifterji uživajo posebno prehrano? Kaj je tisto, kar je najboljše za moč mišic?
Tukaj se mnenja precej delijo, vendar je definitivno treba vnašati več beljakovin, maščob in ostalih snovi, ki nam pomagajo pri rasti mišic in vzdržljivosti. Če ni zadostnega vnosa beljakovin je tudi vse delo, ki ga opravimo na treningu zastonj. Regeneracija je zelo pomembna! Seveda, ne smemo pozabiti tudi na vitamine in imunsko odpornost.

Pride kdaj do natrganja kit, izpah kolena, morda kile (pruha), skratka, katere so najpogostejše poškodbe in kako se jim je mogoče izogniti, na kaj moramo paziti?
Verjetno vas bo presenetilo, powerliftinga ni med prvih 100 najbolj nevarnih športov, kar se tiče poškodb. Pred njim so celo curling, cheerleading, ples, košarka...Seveda pa tudi pri nas prihaja do takšnih in drugačnih poškodb, ki so ponavadi posledica nepravilne izvedbe ali pa prekomerne obremenitve. Najbolj pogoste so bolečine v križu, pojavljajo pa se tudi hujše poškodbe kot na primer trganje bicepsa na nogi ali roki. Da se možnost poškodb čim bolj zmanjša, je zelo pomemben pravileno sestavljen program treningov, ogrevanje, raztezanje itd.

Kako pomembno je, da imajo mišice zadosti tekočine? Dehidracija verjetno ne bi prinesla dobrih rezultatov ...
O dehidraciji v powerliftingu raje sploh ne razmišljamo, saj bi to definitivno lahko pomenilo konec kariere tekmovalca. V tem športu miselnost »pil bom, ko bom žejene« definitivno odpade! Če že vnašamo dodatke kot so aminokisline, glukoza, kreatin, si želimo, da bi te končale v naših celicah, pri čemer nam bo voda pomagala.
Še ena pomembna stvar, ki bo mogoče tudi koga od bralcev spodbudila, da bo malo več pil: Naše telo ne more kuriti maščob, če je dehidrirano. Voda osvobodi maščobo in tako jo telo lažje izkoristi kot vir energije.

Kako se tekmovalci psihično pripravljajo na tekmovanje? Imajo ob sebi kakšnega psihologa, svetovalca, motivatorja?
Tisti bolj izkušeni tekmovalci oziroma sedaj trenerji smo ponavadi vse našteto in še kaj več. Vsak tekmovalec, pa naj bo svetovni prvak ali začetnik potrebuje nekoga ob sebi. Pred samimi tekmami je treba narediti načrt, kako priti v kategorijo, če je pretežak, kako priti do prizorišča, če je tekmovanje kje v tujini, tekmovalca je potrebno pripeljati do tja, ga spodbujati, ko treningi postanejo težki in zmanjkuje volje ter motivacije. Na tekmi je še toliko bolj pomembno, da imaš ob sebi nekoga, ki se na tekmovanja dobro spozna, saj je treba poskrbeti za pravilno in pravočasno ogrevanje, spremljanje rezultatov v primeru, ko pride do boj za mesta itd.
Večkrat se tudi zgodi, da je zaradi živčnosti ravno prvi dvig na tekmi tisti, ki je izveden neuspešno in v takih primerih je zelo pomembno, da ima tekmovalec ob sebi osebo, ki ve kako se spopasti s tem.
Naj povem, da je to eden redkih športov, kjer si v večini zvez tudi konkurenti med seboj pomagajo in se spodbujajo!

Kako pogosto so tekmovanja in kako številčno so obiskana?
V Sloveniji so tri večje organizacije, ki skrbijo za to, da so tekme vsaj trikrat letno kjer nastopi med 30 in 80 tekmovalcev, kar pomeni, da imamo približno 100 aktivnih tekmovalcev.
Svetovna prvenstva so se razvila do te mere, da tekmovanja trajajo cel teden, kar pomeni, da nastopi tudi do 800 tekmovalcev. Naj še povem, da so slovenski tekmovalci iz leta v leto bolj priznani povsod po svetu, saj iz vsakega svetovnega prvenstva prinesemo najmanj eno medaljo. Močno si prizadevamo, da bo powerlifting še naprej vztrajno rasel in se morda tudi vi nekoč pridružite našim vrstam!

Ostali članki iz teme rekreacija

Jun 07, 2018 58

Ko se Škofja Loka odpravi na 10 km dolg žur

Škofjeloški Tek 4 mostov je v sedmih letih dodobra prerasel lokalne okvirje in…
May 14, 2018 265

Z jogo do boljših tekaških rezultatov

Med tekači velja, da so težko dolgo na enem mestu in se poslužujejo izgovorov, da niso…
May 10, 2018 111

Opornice - rešitev za vsak sklep

Naredite korak k aktivnemu, zdravemu življenju in dobremu počutju! Opornice in bandaže…
May 03, 2018 67

S tremi srci na najbolj srčen maraton

Maraton za nikogar ni mala malica. Poleg telesne pripravljenosti ključno vlogo pri…
Apr 08, 2018 78

Crossfit trening

Športni trener Aljaž Sevčnikar ima že ogromno izkušenj s crossfitom – kombinirano vadbo,…