Nastavitve piškotkov

Joga: Asane za boljše ravnotežje

Pri jogi je izredno pomembno, da se zavedamo svojega telesa in s tem povežemo duha in telo. Le-to lahko dosežemo z različnimi jogijskimi prijemi. Med pomembne in koristne jogijske prijeme sodijo dihalne tehnike in meditacija, med drugim pa tudi jogijski telesni položaji, med katerimi so za doseganje boljše koncentracije izpostavljeni stoječi položaji - s katerimi se lahko »prizemljimo«. V tem članku pa se boste bolj podrobno spoznali z dvema telesnima položajema, ki omogočata boljše zavedanje telesa in krepita naš center. Z izvedbo teh dveh jogijskih položajev, se ne le izboljša koncentracija, temveč koordinacija in ravnotežje.

Ana Kersnik Žvab, mednarodna inštruktorica joge in pilatesa, vaditeljica aerobike, , avtorica knjig Joga za nosečnice, Srčna joga in Joga mami in dojenček

Hatha joga
Radža jogo uvrščamo tudi zvrst, t.i. Hatha joga. Beseda hatha je sestavljena iz dveh besed, in sicer iz ha, kar pomeni sonce in tha, kar pomeni luna. Hatha joga je tehnika, ki omogoča vadeči uravnotežiti svoje sončne in lunine energije, kar ustvarja harmonično ravnovesje telesa in uma s sončnim in z luninim vidikom. Pri tem pa se harmonizirajo tudi moški in ženski, aktivni in pasivni pogled posameznika, kar poteka preko združevanja dihanja in meditacije s telesnimi položaji telesa.
Hatha joga je tehnika, ki vodi do fizičnega zdravja, umiritve uma in duhovnega razsvetljenja, samorealizacije. Praksa Hatha joge združuje asane – telesni položaji telesa, kriye – čistilne tehnike telesa ter pranayamo – dihalne tehnike, koncentracijo in meditacijo.

Stoječi položaji
Stoječi položaji so odlični za krepitev ravnotežja in koncentracije. Pri izvedbi stoječih položajev se lahko pojavljajo tudi elementi drugih asan, ki popestrijo vadbo, saj še dodatno zahtevajo
sodelovanje celotnega telesa. Stoječi položaji zahtevajo vašo popolno koncentracijo in so v funkciji »prizemljitve«, s katero izžarevaš notranjo energijo, položaji pa poskrbijo za krepitev in prožnost vašega telesa.

Predstavitev dveh stoječih telesnih položajev
Oba položaja lahko izvajate tudi sami doma. Sprva ob opori, kasneje brez. Priporočam vsakodnevno izvajanje obeh vaj.

Položaj I.
IZTEGNJENI POLOVIČNI LOK
Uthita ardha dhanurasana

Položaj je znan tudi pod imenom Lord of the Dance, kar razkriva eleganco in moč giba v enem. Položaj skrbi za prožnost hrbtenice, vitalnost notranjih organov in moč nog. Prav tako je odlična vaja za ravnotežje, koordinacijo in koncentracijo.

Izvedba:
Izhajate iz položaja Gore*, eno nogo nesete nazaj, roke v bokih, pogled naravnost naprej. Nogo dvigujete navzgor in ji sledite z roko. Teža je prenesena, tako da morate izvajati vajo počasi in previdno. Z desno roko primete desno nogo, ki je v kolenu na 90°. Druga roka je stegnjena naravnost naprej.
Opombe:
Roko lahko položite tudi v čin mudro, kjer sta palec in kazalec skupaj, ostali prsti so obrnjeni navzgor proti stropu zaradi boljšega pretoka energije. Izjemna pozornost pri izvedbi.

Položaj II.
POLOVIČNI LOTOS V STOJEČEM POLOŽAJU
Ardha badha padmotanasana

Položaj poskrbi za odpiranje bokov in s tem za spodbudo prebavil; prav tako pripomore k boljši koncentraciji in boljšemu ravnotežju.

Izvedba:
Začnete iz položaja Gore*, prenesete težo na eno stran in dvignete nogo navzgor. Nogo pokrčite in jo nežno položite na medenico, bok. Dvignete tudi roko navzgor. Ponovite tudi na drugo stran.
Opombe: Pazite na stopalo. Delajte počasi in ne pozabite na globoko dihanje.

Izvedba
Telesne položaje je potrebno izvajati redno, natančno in pravilno. Za dobre rezultate priporočam vsakodnevno izvajanje.
Dodatno gradivo je dostopno tudi na spletni strani Devayani Yoga & Dance Lifestyle.

Ostali članki iz teme rekreacija

Jun 07, 2018 61

Ko se Škofja Loka odpravi na 10 km dolg žur

Škofjeloški Tek 4 mostov je v sedmih letih dodobra prerasel lokalne okvirje in…
May 14, 2018 273

Z jogo do boljših tekaških rezultatov

Med tekači velja, da so težko dolgo na enem mestu in se poslužujejo izgovorov, da niso…
May 10, 2018 113

Opornice - rešitev za vsak sklep

Naredite korak k aktivnemu, zdravemu življenju in dobremu počutju! Opornice in bandaže…
May 03, 2018 70

S tremi srci na najbolj srčen maraton

Maraton za nikogar ni mala malica. Poleg telesne pripravljenosti ključno vlogo pri…
Apr 08, 2018 80

Crossfit trening

Športni trener Aljaž Sevčnikar ima že ogromno izkušenj s crossfitom – kombinirano vadbo,…