Nastavitve piškotkov

Z gibanjem proti sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen se pojavi pri težavah s hormonom inzulinom. Običajno trebušna slinavka sprosti insulin, da pomaga telesu shraniti in uporabiti sladkor in maščobe iz hrane, ki jo zaužijemo. Sladkorna bolezen se lahko pojavi, kadar trebušna slinavka proizvaja zelo malo ali nič inzulina ali če telo na inzulin ne reagira ustrezno. Zanjo še vedno ni zdravila, lahko pa marsikaj naredimo, da jo preprečimo ali omilimo. Strokovnjaki poleg prilagojene prehrane svetujejo tudi vsakodnevno rekreacijo.
Tia Kemperle

Marsikdo večino časa v službi preživi v sedečem položaju, ob pisalni mizi in računalniku. Zaradi nenehnega hitenja in pospešenega tempa življenja nam pogosto zmanjka časa za rekreacijo. Pozabimo, da je potrebno razgibati telo, krepiti mišice, globoko zadihati in se sprostiti. Na žalost nas včasih šele bolezen pripravi do tega, da se prisilimo v vadbo in da končno naredimo nekaj zase.

S fizično aktivnostjo se je mogoče dobro spopasti z diabetesom. Vadba izboljša nadzor glukoze v krvi, zmanjšuje tveganje za nastanek težav s srcem in ožiljem, prispeva k izgubi odvečnih kilogramov, prav tako pripomore k boljšemu počutju, izboljšamo mišično moč, občutljivost na inzulin ... Vsekakor ne moremo posploševati, saj mora biti fizična aktivnost prilagojena vsakemu posamezniku posebej, tipu diabetesa, vrsti vadbe in podobno.

Izbirati je mogoče med več vrstami vadbe. Pri aerobni vadbi, med katere sodijo hoja, tek, plavanje, veslanje, kolesarjenje ... izboljšujemo zmogljivost srca in pljuč, občutljivost na inzulin, izboljšamo nivo lipidov. Z anaerobnimi vajami za moč, ki vključujejo vaje s prostimi utežmi, lastno telesno težo ali elastičnimi trakovi prav tako lahko poskrbimo za očutljivost na inzulin, krepitev mišic in kosti, izgubo maščob in pospešitev metabolizma, medtem ko na primer z jogo izboljšujemo prožnost in ravnotežje, spodbujamo izboljšanje glikemičnega nadzora, ravnen lipidov itd.

Veliko bomo naredili zase že s tem, da se bomo izogibali pretiranemu sedenju. Kadar se mu ne moremo, si vsake pol urce vzemimo vsaj nekaj trenutkov, da se razgibamo, pretegnemo noge in naredimo vsaj nekaj vaj. Kadar imamo možnost, poskrbimo za organizirano vadbo na vsaka dva dni, hkrati pa ne smemo pozabiti na pravilno prehrano.

Ostali članki iz teme rekreacija

Dec 06, 2017 167

Najpomembnejša sta učenje in vzgoja, šele nato kolajne

Sensei Mitja Stisovič iz športnega društva Karate Dinamik Celje pravi, da je karate že…
Nov 12, 2017 332

Z gibanjem proti sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen se pojavi pri težavah s hormonom inzulinom. Običajno trebušna slinavka…
Nov 12, 2017 198

Joga: Asane za boljše ravnotežje

Pri jogi je izredno pomembno, da se zavedamo svojega telesa in s tem povežemo duha in…
Oct 19, 2017 386

Idila v slovenskih vinogradih

Razmišljate o krajšem romantičnem vikend pobegu na lepše, ali družinskem izletu, kjer se…
Oct 17, 2017 150

11 enostavnih trikov za vzdrževanje telesne forme

Iščete prehranski načrt, ki ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu? V tem primeru…