Nastavitve piškotkov

Z jogo do boljših tekaških rezultatov

Med tekači velja, da so težko dolgo na enem mestu in se poslužujejo izgovorov, da niso dovolj gibčni ali da je joga namenjena le sproščanju. Na prvi vtis joga in tek res nista združljiva, a se dobro dopolnjujeta. Joga ni namenjena le umirjanju miselnih procesov, a je tudi odlična vadba, pri kateri se raztegne celotno telo, pospeši se cirkulacija, kar pospeši regeneracijo in vse skupaj prispeva k boljšemu počutju in boljši kondicijski pripravljenosti. Joga poskrbi za boljšo koncentracijo, koordinacijo in tudi ravnotežje.

Ana Kersnik Žvab, mednarodna inštruktorica joge in pilatesa, vaditeljica aerobike, avtorica knjižnih uspešnic: Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Srčna joga in Joga bejbi in baby handling

1. Fizično boste bolj pripravljeni na nove podvige.
Joga lahko pripomore k boljšim rezultatom, saj izboljša fleksibilnost posameznika, pripomore tudi k preprečevanju nezaželenih tekaških poškodb. Boljša fizična pripravljenost vpliva tudi na vzdržljivost, boljše počutje in zdravje.

2. Umiritev misli in boljša koncentracija.
Tako kot rekreativni tekač, tako tudi profesionalni tekač zagotovo potrebuje počitek. Med počivanjem se telo sprosti in regenerira. Pri tem joga poskrbi za pospešeno regeneracijo telesa in telo se še dodatno spočije. Joga temelji na prisotnosti, in sicer biti v tem trenutku ter na zavedanju svojega telesa, samega sebe, kar pripomore k boljši koncentraciji oz. fokusu med tekom, da lažje premagujemo ovire.

3. Koordinacija in ravnotežje pripomoreta k bolj pravilni tehniki teka.
Z jogijskimi prijemi se izboljša koordinacija, kar prispeva k bolj harmoničnemu gibanju in pravilni tehniki teka. Prav tako dobro vpliva na ravnotežje, kar je pomembno za stopala, hrbtenico oz. za celotno telesno držo. Z dihalnimi tehnikami se tekači lahko priučijo še poglobiti svoj dih, dopolniti svoje dihalne vzorce med tekom in s tem prispevati k daljši vzdržljivosti.

Katera joga je primerna za tekače?
Vsak posameznik ima drugačne potrebe, a na prvem mestu je zagotovo počutje in zdravstveno stanje tekača. Če ima tekač za seboj že kakšne poškodbe, se mora obvezno pred vadbo posvetovati z zdravnikom. Vrst vadbe je več, a pri tem je najboljše, da pričnete z bolj dinamičnimi stili joge, nato to dopolnite z bolj statičnimi stili. Naj bo vaše vodilo to, da se na jogi sprostite, obnovite telo, umirite misli in poglobite svoje dihanje. Če pa radi vadite sami tudi doma, boste na spletnih straneh našli prav posebne vaje namenjene tekačem. Naj vas tudi prelepo povabim na svojo spletno stran www.devayaniyogadance.com, kjer bo kmalu dostopen tudi kvaliteten in izpopolnjen program v obliki e-revije za vse, ki radi vadite doma.

Kako začeti z jogo?
Vadbo joge pričnite z ogrevalnimi vajami, vrtenje zapestij, gležnjev, glave, nato naj sledijo dihalne tehnike. Po dihalnih tehnikah naj sledi pozdrav soncu. Nato si izberete vam ljube in jih potrebujete za vaš napredek pri teku. Na koncu sledi sproščanje v savasani. Vzemite si čas le zase in se umirite, sprostite. Vizualizirajte si, kako se z vsakim vdihom vaše telo napolni z energijo in kako z vsakim izdihom odhaja vsa napetost ven iz telesa.
Naj zaključim članek z mislijo, da vse kar počnete, naredite 100 %. To pomeni, da tecite z glavo, povežite duha in telo, le tako boste pozitivno prispevali k svojemu zdravju. In ne pozabite, da je joga namenjena sproščanju in ne tekmovanju samim s seboj. Spoznajte svoje telo še na drugačen način. Želim vam čim več prelepih tekaških dni, vsem mojim tekačicam in tekačem pa čim bolj zabavno in aktivno preživete pomladne dni. Namaste.

Ostali članki iz teme rekreacija

Aug 22, 2018 202

Skriti kotiček Slovenije idealen za izlet: Slovenske Konjice

Prepogosto se zgodi, da pozabimo, koliko čarobnih skritih kotičkov skriva Slovenija in v…
Aug 02, 2018 793

5 trikov, kako poletne izlete narediti nepozabne

Poletna vročina lahko marsikoga odbije, da se odpravi na poletni izlet. Včasih je lažje…
Jul 12, 2018 308

Pripravite telo na poletje s pilatesom

Telo je tempelj za katerega moramo čim lepše poskrbeti. Ne le pred poletjem in poleti,…
Jul 06, 2018 430

V objemu zelenih gričev

Ob četrtkih in petkih marsikdo razmišlja, kam bi se lahko odpravil na enodnevni izlet med…
Jun 14, 2018 121

Hvaležna za srebrno medaljo

Ana Kersnik Žvab je pred kratkim odpotovala v Nepal, kjer so se odvijale jogijske…