Nastavitve piškotkov

Ko se Škofja Loka odpravi na 10 km dolg žur

Škofjeloški Tek 4 mostov je v sedmih letih dodobra prerasel lokalne okvirje in predstavlja največjo športno-turistično prireditev v tem delu Gorenjske. V dveh dneh se v srednjeveški lepotici zvrsti skoraj 10.000 udeležencev, tekačev, spremljevalcev, navijačev, turistov, radovednežev, večina pa je Ločanov, ki so popularni T4M vzeli za svojega.

Dokaz, da Loka živi s to prireditvijo, je skoraj 150 prostovoljcev v majicah T4M, ki vsako leto nesebično namenijo uro, dve, en dan ali celo več dni, da organizatorji iz Društva Tek 4 mostov in Športne zveze Škofja Loka dogodek sploh lahko izpeljejo.

Sodelujejo tudi številni domačini ob trasi teka, saj kar sami od sebe pripravijo okrepčevalnice, tekačem nudijo hrano in pijačo, prirejajo piknike in spodbujajo vse udeležence, nemalokrat pa pomagajo tudi kot reditelji in zaprejo dovoze na traso. Vsepovsod je slišati glasbo, prav posebej pa je treba omeniti Mestni pihalni orkester Škofja Loka, ki vsako leto s svojim nastopom spodbuja tekače ob Turistično-informacijskem centru na vhodu v Škofjo Loko.

Gostilničarje na Mestnem trgu, kjer je startno-ciljni prostor, organizatorji oblečejo v enotne majice z logotipom teka, trgovci pa v svoje izložbe dodajo različne artikle z logotipom T4M, tako da se staro mestno središče preobleče v tekaške barve.

Na Teku 4 mostov se zvrstijo vse generacije – od najmlajših do najstarejših. Srednjeveški Mestni trg oziroma »Plac«, kot mu rečejo domačini, je poln že v soboto dopoldne. Vrtčevski otroci od enega do šest let skupaj z vzgojiteljicami tečejo, skačejo, hodijo, se prekopicujejo, jočejo, se smejejo in uživajo ... skupaj z njimi pa očetje, mamice, dedki, babice, starejši bratje in sestrice pa seveda cela množica gledalcev.

Popoldanski šolski teki se začnejo s pravim olimpijskim sprevodom vseh šolarjev. Vsaka šola ima na začetku nosilca table z imenom šole in krajem, od koder prihaja. Povorka, v kateri je več sto otrok in športnih pedagogov, gre čez celotni Mestni trg ob ovacijah gledalcev, potem pa se začnejo teki najmlajših in tako vse do najstarejših, ki morajo preteči več kot 1.600 metrov. Najuspešnejša šola prejme prehodni pokal štirih županov (Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane) in ček za 500 evrov za nakup športne opreme.

Start 2017

Glavni dogodek je seveda nočni 10km tek po ulicah in trgih Škofje Loke, ki ga spremlja večtisočglava množica ob celotni trasi. »V Škofji Loki na Teku 4 mostov so najboljši navijači,« v en glas zatrjujejo udeleženci. Pa še odličen žur s koncertom do zgodnjih jutranjih ur je na cilju. Tudi letos bo tako. Vabljeni, da se jim pridružite tudi vi – kot udeleženci ali navijači. 10 KM dolg žur čaka na vas. Prijavite se lahko na www.t4m.si, saj je še vedno nekaj prostih mest.

Ostali članki iz teme rekreacija

Aug 22, 2018 203

Tibor Golob na sprehodu skozi mesto delil znanje mobilne fotografije

Najboljša kamera je tista, ki jo seveda imate z seboj. In to je najbolj pogosto kamera…
Aug 22, 2018 245

Skriti kotiček Slovenije idealen za izlet: Slovenske Konjice

Prepogosto se zgodi, da pozabimo, koliko čarobnih skritih kotičkov skriva Slovenija in v…
Aug 02, 2018 828

5 trikov, kako poletne izlete narediti nepozabne

Poletna vročina lahko marsikoga odbije, da se odpravi na poletni izlet. Včasih je lažje…
Jul 12, 2018 330

Pripravite telo na poletje s pilatesom

Telo je tempelj za katerega moramo čim lepše poskrbeti. Ne le pred poletjem in poleti,…
Jul 06, 2018 455

V objemu zelenih gričev

Ob četrtkih in petkih marsikdo razmišlja, kam bi se lahko odpravil na enodnevni izlet med…