Nastavitve piškotkov

Hvaležna za srebrno medaljo

Ana Kersnik Žvab je pred kratkim odpotovala v Nepal, kjer so se odvijale jogijske olimpijske igre. Že takoj, ko je prišla v Nepal so jo pričakali na letališču. V Nepalu je namreč jogijski učitelj zelo cenjen, zato sta z možem imela osebnega šoferja in tudi turistično vodičko. Sogovornica je v Nepal odšla popolnoma pripravljena, a kljub temu ni gojila velikih pričakovanj, saj je želela ostati mirna in skoncentrirana na čim boljšo izvedbo. Ni si želela ustvariti še dodatne napetosti, ki je pred tekmovanjem vedno prisotna. Očitno je vedela, kako in kaj, saj se je domov vrnila s srebrno medaljo.

Tia Kemperle

V kateri kategoriji oziroma disciplini ste tekmovali?
Tekmovala sem v kategoriji pod 35 let. V mojo skupino se je uvrstilo 10 tekmovalk in le-te so bile predvsem iz Indije, Nepala in Malezije. To me je sprva presenetilo in malce tudi, priznam, prestrašilo, saj ne glede na vse joga prihaja ravno iz teh držav. Na svoj nastop sem čakala sedem ur in pri tem opazovala druge tekmovalce. S tem sem dobila nekaj novih zamisli za svoje vadbe, predvsem pa sem si tudi v glavi ponavljala svoje ideje, kaj lahko dodelam, kako naj kaj izvedem. Prve tri asane – telesne položaje so mi dodelili, druga dva sem izbrala sama.
Konkurenca je bila torej huda ...
Res je, zato sem res presrečna, da sem uspela se povzpeti med najboljše. Moj nastop v Nepalu je bil dodelan in moja izvedba suverena. Lahko rečem, da sem se na tekmovanje dobro pripravila in da se je moje desetletno aktivno poučevanje joge pokazalo tudi na odru. Zelo prav mi na tovrstnih tekmovanjih pridejo izkušnje profesionalnega modela, saj znam v še tako zahtevnih položajih zdržati dalj časa. Pri nastopih pa je pomemben tudi suveren in eleganten nastop, pri čemer mi pomagajo plesne izkušnje, ki mi pridejo zelo prav na tovrstnih tekmovanjih. Za tekmovanje pa je pomembna tudi osredotočenost. Pri tem lahko pohvalim vso pomoč in podporo partnerja, ki mi je stal ob strani pri celotnem tekmovanju. Pri udejstvovanju na jogijskih OI pa sem ostala osredotočena na to, da se čim boljše predstavim jogijski sferi, saj nisem predstavljala le sebe, temveč tudi našo državo. Priznam, da me je malce prevzelo tudi dejstvo, da sem bila edina Evropejka, ki se je povzpela v sam vrh, za kar sem prejela tudi zlato plaketo. Drugače pa verjamem v to, da nikoli ne smeš sotekmovalcev podcenjevati in moraš pristopiti s spoštovanjem. No, saj to velja tudi za vsakdanje življenje.
Kaj vam pomeni srebrno odličje?
Konkurenca je bila težka, saj so bile tudi ostale tekmovalke dobro pripravljene in lahko zagotovo rečem, da je bil boj težak. Že sam prodor na jogijske OI je zame predstavljal velik uspeh, uvrstitev med prvih deset pa še posebej. Ko pa sem dosegla drugo mesto, sem bila vesela, da sem se lahko izkazala in pokazala, da tudi Slovenke zmoremo. Menim, da kljub temu da je naša prelepa Slovenija majhna, premore veliko odličnih športnikov, umetnikov, podjetnikov in lahko potrjeno rečem, tudi jogistov.
Koliko je bilo tekmovalcev?
Na tekmovanju je bilo vse skupaj 200 tekmovalcev iz celotnega sveta. Kot sem že omenila, pa je bilo težko prodreti na OI in tudi za sam nastop si moral pridobiti posebno uradno povabilo svetovne jogijske zveze.
Je razlika, kako tekmujejo moški in kako ženske?
Moški tekmujejo ločeno od ženskih in se tudi njihove položaje ocenjuje kanček drugače od ženskih. Predvsem se morajo v določenih položajih zadržati dlje in bolj je poudarek na moči in malce manj na gibljivosti.
Rada potujete v Azijo, kajne?
Tokratno tekmovanje je bilo predvsem jogijsko obarvano. V Nepalu in Indiji imam kar nekaj prijateljev, zato sva se z možem tudi pri nekaterih oglasila. Ker pa sem mamica dveh še majhnih sinov Jaka in Tjaša, pa sva se morala kar kmalu vrniti. Najtežji del tega potovanja je bilo zame zagotovo slovo od sinov. Vedno potujemo skupaj in še nikoli nisem bila več kot dan stran od njiju. Verjamem pa, da se še vrnem v Nepal in nato nadaljujem s potovanjem v bližnje države, kot so Butan, Tibet in Indijo.
Celotno potovanje je bilo zame izredno zanimivo in izjemno. Kot Miss Yoga 2012 sem bila častna gostja na Miss Yogini South Asia 2018 in del komisije na dogodku Yoga Championship South Asia. Spoznala sem Ministra za šport in jogo Nepala in vse glavne predstavnike v svetu joge.
Kakšni so vaši naslednji podvigi?
Sama sebe smatram za večnega učenca, saj kljub vsem dosežkom in certifikatom še vedno izpopolnjujem svoje znanje v Sloveniji in tujini, saj želim delati najboljše, kar lahko zase in za moje vadeče. Za bližnjo prihodnost imam že kar nekaj načrtov, in sicer kmalu izide moja četrta knjiga Joga za najmlajše. V maju sem postala finalistka Miss Yogini Turkey 2018, a bom zaradi vseh drugih obveznosti in predvsem svojih najdražjih tokratno tekmovanje izpustila. Sedaj je čas za regeneracijo, oddih z družino in prijatelji. Če izpostavim le nekaj izmed mojih naslednjih podvigov, z veseljem napovem, da sem sprejeta na Svetovno prvenstvo v jogi, ki pa bo letos potekalo na Kitajskem. Tako da novim izzivom naproti in komaj čakam, da vidim, kaj mi življenje prinese. Hvaležna sem za uspehe v poklicu, ki ga tako s srcem opravljam in da je moje delo potrjeno tudi v svetovnem merilu.

Ostali članki iz teme rekreacija

Nov 14, 2018 128

Zbirka 5 DVD-jev MAGIČNOST GIBANJA z energijskimi in meditacijskimi tehnikami za delo doma + knjižice z navodili in opisi tehnik

Zbirka DVD-jev Magičnost gibanja z energijskimi in meditacijskimi tehnikami vsebuje…
Nov 05, 2018 211

Skakanje po trampolinu je kot loterija

Skakanje po trampolinu oz. prožni ponjavi je pri nas še dokaj neznan šport, čeprav so…
Nov 05, 2018 240

Psihična in fizična priprava na porod

Beseda joga izhaja iz jezika sanskrt in pomeni združevati oziroma povezovati um in telo.…
Oct 08, 2018 1029

Brca v mednožje onemogoči še tako velikega moškega

Brca v mednožje onemogoči še tako velikega moškegaInštruktor sistema samoobrambe Krav…
Aug 22, 2018 268

Tibor Golob na sprehodu skozi mesto delil znanje mobilne fotografije

Najboljša kamera je tista, ki jo seveda imate z seboj. In to je najbolj pogosto kamera…