Nastavitve piškotkov

Pripravite telo na poletje s pilatesom


Telo je tempelj za katerega moramo čim lepše poskrbeti. Ne le pred poletjem in poleti, temveč celo leto. Poleti pa je posebej izpostavljeno soncu in tudi v kopalkah se vidijo vsi odvečni kilogrami, kar marsikoga močno obremenjuje. Predstavljamo vam sklop vaj, ki vam bodo pomagale do čvrste zadnjice, ravnega trebuha in izoblikovanih nog. Ravno za izoblikovanje celotnega telesa je pilates odlična vadba za vas, saj vam bo le z nekaj rednimi ponovitvami zagotovila izredne rezultate.
Ana Kersnik Žvab, inštruktorica joge in pilatesa, vaditeljica, www.devayaniyogadance.com
Kaj je pilates?
Pilates je revolucionarna vadba, ki je obnorela svet. Zakaj je tako priljubljen po celem svetu? Pilates je vadba, ki zagotavlja učvrstitev telesa, boljši imunski sistem in zmanjšanje telesne maščobe. Vse skupaj pozitivno vpliva na boljše počutje, oblikovanje telesa in zdravje. Pri pilatesu je v ospredju aktivacija mišic trupa, in sicer trebušne mišice, mišice medeničnega dna in hrbta. S pilatesom se izboljša pravilna drža telesa, kar vpliva na boljše delovanje organov in pravilno izoblikovanje mišic. Vaje iz pilatesa pa vplivajo tudi na simetrijo telesa, stabilizacijo hrbtenice, medenice in ramen, gibljivosti sklepov in povezanost uma, duha in telesa.
Kako začeti?
S predstavljenim sklopom pričnite že danes. Velikokrat si radi zadamo cilje, ki ostanejo zgolj le želja. Ravno zato ne odlašajte in pričnite že ta trenutek. Poletje je tu in ne zamudite poletnih radosti zaradi nelagodja v svojem telesu. Prvo, kar je zelo pomembno, je to, da se zavedate, da se bodo rezultati pokazali ob redni vadbi in ob kombinaciji vadbe z zdravo prehrano. Za vas posebej izbrani sklop vaj je primeren, da ga lahko izvajate tudi doma ali kar na plaži. Vaje so primerne tako za začetnike, kot za napredne vadeče in so tudi podrobno opisane, kar vam bo omogočalo čim boljšo vadbo in tudi doprineslo pozitivne rezultate. Najbolj optimalno je, da vadite vsak dan ali vsaj trikrat na teden.
Principi pilatesa
Pilates principi so: koncentracija, dihanje, kontrola, natančnost, osrediščenje, izolacija, tekoče gibanje in seveda tudi rednost. Principi pilatesa pripomorejo k temu, da dosežemo čim bolje željene rezultate. Pomembna je doslednost pri izvedbi, natančna izvedba, povezava gibanja in dihanja, pravilna aktivacija centra (t.i. power house), osredotočenje na izvedene gibe, kontrola nad telesom in izoliranje mišičnih skupin, da res krepimo tiste, ki jih želimo. Predvsem pa tudi pomemben princip je rednost, kar pomeni, da moramo izvajati vaje redno in dosledno, če želimo doseči naše zadane cilje.

Sklop vaj za izoblikovano telo.
Predstavljene pilates vaje bodo poskrbele za čvrsto zadnjico, ozek pas in izoblikovane noge.
Škarjice
Pozitivni učinki:
Z vajo Škarijce povečamo moč trebušnih mišic, mišic upogibalk kolka, stabiliziramo medenico in dobro aktiviramo noge. Vaja doprinese lepo podolgovate noge in raven trebuh.
Izvedba:
Ležite na hrbtu na tleh. Glava je dvignjena, ena noga je iztegnjena navpično navzgor, druga pa se nahaja tik nad tlemi. Roke so na zgornji nogi. V tem položaju vdihnete za pripravo in nato dvakrat izdihnete na nogo, ki jo pritegnete k sebi. Nato sledi vdih in menjate nogo.
Diamant
Pozitivni učinki:
Krepitev zadnjičnih mišic in aktivacija zadnjih stegenskih mišic.
Izvedba:
Ležite na trebuhu na tleh. Roke položite dlan na dlan in čelo na dlani. Komolci počivajo na tleh. Noge pokrčite navzgor proti stropu ali če vajo izvajate zunaj, proti nebu navzgor. Vdih za pripravo in z izdihom dvignite kolena navzgor. Vdih je, ko potujete nazaj na blazino.

Križ-kraž
Pozitivni učinki:
V ospredju vaje je krepitev trebušnih mišic, s poudarkom na stranskih trebušnih mišicah. Prav tako se medenica stabilizira in aktivira hrbtenica.
Izvedba:
Položaj pričnete tako, da ležite na hrbtu s pokrčenimi nogami, stopala so plosko na tleh. Roke položite za glavo, lopatice so odmaknjene stran od tal. V začetnem položaju naredite globok vdih in nato z izdihom se dvignete v trupu in zasučete na desno stran. Vdih ponovno sredina in z izdihom potujete na drugo stran. Pri tej vaji lahko dodate noge, tako da pokrčeno koleno z izdihom pritegnete h komolcu nasprotne roke.

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 15, 2019 85

Imamo več kot 100 bodočih skakalcev!

Skoči z nami! je vabilo, ki je združilo kar 133 mladih iz vse Slovenije, ki so se v…
Mar 14, 2019 114

Ameriški vojaki bodo občudovali lipicance, šepetali konjem in barvali lipiške ograje

V soboto, 16. marca, bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske.…
Mar 11, 2019 84

Joga in (ne)plodnost

Veliko parov se sreča s težavami pri zanositvi. In na žalost nekaterim kljub vsem…
Feb 19, 2019 88

Izpolnjujemo sanje mladih skakalcev

Bližje kot je Planica, dan skakalnega športa za vso Slovenijo, večje je navdušenje nad…
Feb 11, 2019 112

Smučarski skoki: bi skočil z nami?

Sanje vsakega Slovenca so, da bi kot največji slovenski smučarski skakalci, poletel nad…