Nastavitve piškotkov

Brca v mednožje onemogoči še tako velikega moškega

Brca v mednožje onemogoči še tako velikega moškega
Inštruktor sistema samoobrambe Krav Maga Global Slovenija, Dušan Kačičnik, nam je pojasnil prednosti, ki jih prinaša vključitev v tečaj Safe&Fit. Prepričan je – saj tako kažejo tudi izkušnje - da se lahko tudi 50 kg ženska s pravilno taktiko in tehniko samoobrambe obrani veliko večjega in težjega moškega od nje. Znanje in vadba omogočita, da se oseba počuti varno, ne glede na to, kdo je njen nasprotnik.

Petra Mauer

Kaj pravzaprav pomeni Krav Maga? Gre za vojaško borilno veščino, kajne? Kakšne so njene specifike?
Krav Maga je praktičen in taktičen sistem, ki uči, kako v prvi meri preprečiti, se spopasti in prevladati v vseh vrstah nasilja in napadov. Krav Maga izobražuje na področju samoobrambe, samozaščite, borilnih in borbenih veščin, kot tudi sposobnosti za obrambo drugih na edinstven in celovit način. Zaradi situacij oz. pogojev se je razvila na podlagi resničnih potreb. Ustanovitelj Krav Maga je bil Imi Lichtenfeld, le to pa razvija naprej njegov tesen učenec Eyal Yanilov, ki z ekipo vrhunskih ištruktorjev Krav Maga Global nadaljuje in razvija sistem realne samoobrambe. Tako ga je k nam v Slovenijo prinesel leta 2011 glavni inštruktor Krav Maga Global Slovenije Matjaž Petan.
Ta učinkovit sistem samoobrambe je enostaven za učenje in ohranjanje, saj se tehnike izvajajo naravno in intuitivno ter so praktično uporabljene pod stresnimi pogoji.

Zakaj dekletom in ženam svetujete, da se vpišejo na tečaj samoobrambe?
Safe & Fit Lady je program samoobrambe za ženske, ki bi rade poskrbele za svojo varnost in hkrati tudi oblikovale svojo postavo. Gre za kombinacijo samoobrambe, rekreacije, oblikovanja telesa in prijetne družbe – vse v enem paketu! Torej, je hkrati uporabna in zabavna. Povratne informacije, ki jih prejmemo, so zelo pozitivne. V prvi meri so udeleženci presenečeni, da se lahko v relativno kratkem času naučijo vsaj osnov našega sistema, saj vse izhaja iz naših naravnih refleksov. Seveda je potrebno naučene tehnike nato nadgraditi oziroma izpopolniti. Pomembno se mi zdi tudi to, da tisti, ki so se že znašli v neprijetni nasilni situaciji, potrdijo, da je naš sistem samoobrambe realen in da deluje. Treningi so jim vseč zato, ker se poleg tehnik samoobrambe, naučijo tudi drugačne miselnosti, naredijo nekaj za svoje telo. Nek tečajnik mi je pred kratkim dejal, da mu je super, ker prejme v treningu neko povezano celoto vsega, kar potrebuje - za um in telo.

Za koga je tečaj primeren?
Vsi treningi so primerni za vse predstavnice nežnejšega spola starejše od 15 let. Treningi samoobrambe Krav Maga so tudi sicer primerni za vse – ne glede na fizično pripravljenost oziroma predznanje.
Ali vaše ure zajemajo poleg prakse tudi kaj teorije?
Delavnice potekajo 4 zaporedne sobote in trajajo po 60 minut. Zajemajo tako teorijo, pretežno pa seveda prakso, tehnike. Ženske se sprostijo, nekatere spregovorijo tudi o svojih strahovih, dvomih, morebitnih slabih izkušnjah.

Česa vse na udeleženke naučijo? Spoznavajo udarce, jih povezujejo, uporabljajo kakšne pripomočke?
Udeleženke se naučijo nekaterih osnov samoobrambe in specifičnih tehnik, ki so primerne za ženske. Naučijo se, kako uporabiti običajne predmete za obrambne namene (npr. torbice, jakne, ključe, mobitel, kemik, na koncu tudi čevlje s petko), kako se obraniti pred udarci, brcami, napadi z noži, orožjem ter se izviti iz vseh vrst davljenja. Delavnica je tako lahko odskočna deska oziroma prehod v mešane skupine, redne treninge.

V čem se na primer razlikuje začetni in nadaljevalni tečaj samoobrambe?
Pri programu Safe&Fit Lady imamo samo eno stopnjo delavnice. Kasneje se pridružijo mešanim skupinam, kjer trenirajo tako z ženskami kot tudi moškimi. Namreč, priporočljivo je, da so skupine mešane, kajti le tako je lahko situacija napada bolj realna. V resničnosti je večja možnost, da žensko napade moški kot ženska in slednje lahko na treningih bolje uprizorimo, zato so priporočljive mešane skupine.

Ali je tudi pri učenju samoobrambe pomembno ogrevanje pred pričetkom oz. v uvodu?
Treningi so strokovno vodeni in zajemajo vse pomembne elemente vadbe – tudi ogrevanje ter sproščanje. Pri ženskah pa damo poudarek tudi na iskanje agresije, ker jo ponavadi potlačijo.
Kakšno opremo potrebujejo udeleženke? Primerno obutev, obleko, morda blazino , rokavice ...
Udeleženke za 4-tedensko delavnico potrebujejo le udobna športna oblačila, čisto obutev, plastenko vode in dobro voljo.

Pred fizično obrambo je verjetno priporočljivo konflikt obvladati verbalno. Ali bi lahko rekli, da se lahko naučimo tudi verbalno samoobrambo?
Vsekakor. Prvo pravilo je, da se naučimo, je, kako se izogniti nevarni situaciji. Vedno poskusimo najprej rešiti s pogovorom, saj je naš namen, da se nasilju izognemo.
Naš sistem samoobrambe zato v prvi meri uči preprečitev napada. Če nismo pri tem uspešni, pa je potrebno poznati tudi tehnike obrambe.

Ali lahko ženska z znanjem samoobrambe premaga/obvlada tudi precej močnejšega in večjega napadalca?
Vsekakor. Marsikatera ženska se ustraši že samo , če je na drugi strani moški, da ne govorimo o velikemu, mišičastemu. Takoj se pojavi dvom. To je tudi eden izmed razlogov zakaj povabiti ženske v našo družbo. Da razblinimo dvom. Tudi 50 kg ženska se lahko s pravilno taktiko in tehniko samoobrambe obrani veliko večjega in težjega moškega od nje. Zagotovo z brco v mednožje, ki onemogoči še tako velikega moškega. A ne smemo pozabiti, da se na treningih Krav Maga Global Slovenije natančno naučimo, kdaj je v določeni situaciji trenutek za takšno obrambo in kako jo izvesti. Takšen način samoobrambe je prišel prav že mnogim.

Še kakšen nasvet za naše bralke?
Nasvet nasplošno - če te nekaj zanima, samo pogumno! Preveri ponudbo in poskusi. Treningi morajo slediti postopnosti in inštruktor mora le te tudi prilagoditi posamezniku. Morda je na tem mestu smiselno poudariti na kvalificiranost inštruktorjev. Po dveh letih treningov nekdo brez dodatnega izobraževanja težko postane dober inštruktor/trener, saj mu manjka znanje iz metodike, didaktike ...


Ste vedeli?

Krav maga je praktičen in taktičen sistem, ki uči, kako v prvi meri preprečiti, se spopasti in prevladati v vseh vrstah nasilja in napadov. Je skupek razmišljanja, predvidevanja, samozaščite, borbenih veščin. Človek lahko na celovit način prepozna situacijo, se izogne nevarnosti ali pa se v njej učinkovito obrani. Dovoljeni so udarci, ki v športnih borilnih veščinah niso. Zakaj? Ker torej krav maga uči, kako se obraniti
v resničnosti. Na ulici, doma, v lokalu in v vseh okoljih, kjer se ljudje znajdejo. Na podlagi tehnik se tako lahko oseba med drugim nauči, kako uporabiti tudi običajne predmete za obrambne namene, kako se obraniti pred udarci, brcami ali napadi z noži, ostrimi predmeti in orožjem ter kako se osvoboditi iz vseh vrst grabljenja in davljenja.

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 29, 2019 174

Nočni tek po ulicah Kranja

V soboto, 11. maja 2019 bo noč v Kranju zopet tekaško obarvana. Nočni tek po ulicah…
Mar 27, 2019 147

Planica je »roza kraljica«

Najboljše smučarske letalce na svetu je v Planici v štirih dneh letos občudovalo in…
Default Image
Mar 17, 2019 186

Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo…
Mar 15, 2019 167

Imamo več kot 100 bodočih skakalcev!

Skoči z nami! je vabilo, ki je združilo kar 133 mladih iz vse Slovenije, ki so se v…
Mar 14, 2019 188

Ameriški vojaki bodo občudovali lipicance, šepetali konjem in barvali lipiške ograje

V soboto, 16. marca, bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske.…