Nastavitve piškotkov

Umirjeno in sproščeno v novo leto

 

Zimski meseci so čas zabav, druženja in veselja. To je čas, ko malce pozabimo na skrbi in se poveselimo skupaj z družino, sodelavci in prijatelji. Konec decembra pa je obarvan z obljubami, ki si jih zadamo sami sebi in drugim pred vstopom v novo prihajajoče se leto. Ravno zato je potrebno, da se pred iztekom starega leta umirimo, poglobimo vase in ugotovimo, kaj si želimo v naši prihodnosti.

Načrti
Kako si zadati nove cilje in kako izpeljati izrečene zaobljube? Pri tem je pomembno, da dobro razmislimo o našem življenju, o naših prioritetah in o ciljih, ki jih želimo doseči. Problem današnje družbe in vsakega posameznika ni to, da nima ciljev, temveč ravno to, da si vsi zadamo preveč ciljev, ki jih ne moremo izpeljati do konca. Pri tem je pomembno, da dobro razmislimo, se poglobimo v to, kaj želimo doseči in kaj spremeniti, doprinesti v naše življenje in nato izdelati ne le poslovni načrt, temveč tudi osebni načrt za osebno rast, izpolnjevanje osebnih ciljev in za dvig kvalitete življenja, ki ga živimo. Naj vam bodo vodila: sreča, osebno zadovoljstvo, zdravje in seveda ljubezen do sebe in do drugih.

Umirjanje in sproščanje
Umiriti se in sprostiti je pomembno sploh v časih, kot so sedaj, ko pester urnik in nenehno se spreminjajoča rutina ne dopustita veliko manevrskega prostora za počitek in sprostitev. Kljub vsem obveznostim pa je potrebno si vzeti čas zase in se spočiti, ne le fizično, temveč tudi psihično. Vaš um deluje neprestano in to povzroča stres, kar dodatno vpliva na vaše počutje in zdravje. Če oseba ni zdrava, ne more polnostjo delovati in srečno živeti polnostjo. Ravno zato vam predlagam, da si vsakodnevno privoščite meditacijo. Lahko je to vodena meditacija, ki se jo lahko udeležite, ali pa le preprosto sedite na blazini na tleh in o ničemer ne razmišljajte. Na začetku vam bo to izredno težko, ampak kaj kmalu boste ugotovili, kako to izvesti in da to vašemu telesu prija. Učinki meditacije so predvsem to, da se umirita um in telo, kaj omogoča najbolj optimalno sprostitev. S tem boste postali bolj pozitivno naravnani, izboljša se koncentracija in tudi izboljšajo se miselne sposobnosti. Prav tako se fokus na tiste stvari, ki so pomembne izostri in tako boljše opravljate svoje obveznosti v službi in doma.

Mantra miru
Mántra oz. devanagari je mistični zlog ali pesem, ki izhaja iz sanskrta. Koncept in uporaba temeljita na sanskrtski tradiciji, a se med jogijskimi šolami in njihovimi filozofijami močno razlikujeta. Glavni namen manter je, da se z njihovim izgovorom v telesu sproščajo vibracije, ki omogočajo kontrolo uma in s tem sprostitev telesa.
Izvor manter izhaja iz indijskih Ved, ki so se kasneje uveljavile tudi kot prvine predvsem budizma in med drugim tudi hinduizma, sikhizma in džainizma. Mantre se izvajajo tudi pri vadbi joge, kjer so uporabljene kot sredstvo za sproščanje uma in telesa. Pogosto so prisotne na začetku ali koncu vadbe, lahko tudi med samo izvedbo asan in dihalnih tehnik.

Chanting ali mantranje
Predstavlja izgovarjanje ali petje manter, s katerimi se ustvarjajo posebne vibracije, ki sproščajo telo. Najpogosteje se izvaja v sedečem položaju, predvsem v Sukhasanani ali Padmasani.
Doma si izberite udoben prostor ter si pripravite odejo in blazine. Pred začetkom izvajanja joge se udobno namestite v sedeči položaj, zaprite oči, poravnajte hrbet in pričnite z izgovorom manter. Roke naj počivajo na kolenih v čin mudri, kjer sta palec in kazalec skupaj, ostali prsti so dvignjeni navzgor proti stropu. Spodaj predstavljene mantre so izbrane posebej za krepitev srca in za odstranjevanje blokad na področju srčne čakre.

Mantra miru
Oṃ śānti śānti śānti.
Mantra Oṃ śānti śānti śānti ali mantra miru prebuja v telesu občutke pomirjenosti in sproščenosti. Pri izgovoru te mantre se misli umirijo, s čimer lahko dosežete popoln mir.

Novim izzivom naproti
Kot vsako leto, vam tudi letos želim, da bi bilo novo leto srečno, zdravo in uspešno. Predvsem pa vam želim, da bi si ta čas vzeli tudi zase, za svoje bližnje in okrepili družinske ter prijateljske vezi. Prav tako pa ne pozabite nase, saj če ne boste poskrbeli za svojo regeneracijo, sprostitev in si vzeli čas zase, boste težko izpolnjevali svoje cilje in tudi se hitro izčrpali. V mrzlih dneh pa še posebej posrbite za zadosten vnos vode, železa in tudi magnezija. Prevsem pa si privoščite dober in kakovosten spanec.

Srečno, zdravo, zaljubljeno in ljubljeno novo leto polno novih izzivov in uspehov vam želi

Ana Kersnik Žvab (Devayani Yoga & Dance Lifestyle), mednarodno priznana jogistka, plesalka, avtorica knjižnih del Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Joga za najmlajše, Joga in (ne)plodnost, Srčna joga

Več o mantrah, tehnikah sprostitve, dihalnih tehnikah in drugih jogijskih prijemih v knjižni uspešnici in mednarodno nagrajeni knjigi Srčna Joga.
Več o delu Ane Kersnik Žvab in knjigah na spletni strani www.devayaniyogadance.com.

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 29, 2019 197

Nočni tek po ulicah Kranja

V soboto, 11. maja 2019 bo noč v Kranju zopet tekaško obarvana. Nočni tek po ulicah…
Mar 27, 2019 171

Planica je »roza kraljica«

Najboljše smučarske letalce na svetu je v Planici v štirih dneh letos občudovalo in…
Default Image
Mar 17, 2019 208

Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo…
Mar 15, 2019 187

Imamo več kot 100 bodočih skakalcev!

Skoči z nami! je vabilo, ki je združilo kar 133 mladih iz vse Slovenije, ki so se v…
Mar 14, 2019 204

Ameriški vojaki bodo občudovali lipicance, šepetali konjem in barvali lipiške ograje

V soboto, 16. marca, bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske.…