Nastavitve piškotkov

Joga in (ne)plodnost

Veliko parov se sreča s težavami pri zanositvi. In na žalost nekaterim kljub vsem poskusom ne uspe. Jogijski priročnik in vadba nista namenjeni zbujanju lažnih upov, a sta ustvarjena za pare, ki si želijo imeti otroka ter so za to pripravljeni preizkusiti jogijske tehnike, ki izboljšujejo plodnost. Priročnik in vadba sta ustvarjena s pomočjo zdravstvenih strokovnjakov in je potrjen s strani jogijev iz celega sveta, ki uspešno izvajajo določene programe že leta.

Ana Kersnik Žvab, Devayani Yoga&Dance Lifestyle, avtorica e-knjig in knjižnih uspešnic: Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Joga za najmlajše, Srčna joga, Joga in (ne)plodnost

Definicija neplodnosti je nezmožnost reprodukcije. Pri človeku velja neplodnost kot nezmožnost spočetja po naravni poti po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov. Po zadnjih rezultatih neplodnost prizadene okoli 10–15 % parov. Plodnost je po drugi strani razumljena kot sposobnost reprodukcije.
Včasih so za neplodnost prenesli krivdo le na ženske, dandanes pa to ni več tako. Po raziskavah in preiskavah parov s težavami s plodnostjo se je izkazalo, da je neplodnost posledica težav pri enem ali drugem, včasih celo pri obeh partnerjih. Kljub vsemu je treba reševati težave s plodnostjo s pogledom na široko sliko, kar pomeni, da je vseeno težava ali ovira obeh partnerjev, ko se par odloči imeti otroke in zaradi enega od partnerjev to ni mogoče.

Komu je namenjena tovrstna joga?
✔ Si želite zanositi, pa nikakor ne gre?
✔ Se pripravljate na nosečnost?
✔ Si želite izboljšati plodnost in zanositi po naravni poti?
✔ Ne veste kako bi prišli do rezultatov in nobena vadba, postopek in sprememba ne prinesejo rezultatov?
✔ Ali si želite zanositi in ste preizkusili že vse?

Vsem, ki odgovorite na tovrstna vprašanja pozitivno, ste v kategoriji za izvedbo joge, ki izboljšuje plodnosti. Z jogo se lahko izboljša plodnost, telo očisti in pripravi na zanositev. Vse to pa blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje vsake ženske. Joga za izboljšanje plodnosti izjemno dobro vpliva tudi na moške, ki se prav tako pripravljajo na zanositev.

Kaj lahko storite že danes?
Bistvenega pomena za plodnost sta tudi zdrava prehrana in zdrav življenjski slog. Čeprav danes obstaja veliko različnih načinov in metod za zdravljenje neplodnosti, sta hrana in življenjski slog izredno pomembna dejavnika, ki vplivata na plodnost. Pomembno je, da vaše obroke prilagodite vašim potrebam in zmanjšajte vnos mesa in mlečnih izdelkov in na svoj jedilnik dodate več svežega sadja in zelenjave. Prav tako je dokazano, da so zdrave maščobe pomembne v vaši prehrani, saj povečujejo plodnost pri obeh spolih, pri čemer se poudarja vnos omega-3 maščob. Pri zdravem načinu življenja se svetuje, da najdete načine, da se umirite, dovolj spite, razmišljate pozitivno in tudi da se dovolj gibljete. Več o sproščanju, pravilnem dihanju in ostalih prijemih za umiritev misli in sprostitev telesa in pravilnega gibanja v naslednjih poglavjih.
Če ste podvrženi kajenju ali uživanju alkohola, se temu čim prej odpovejta oba, saj to vpliva na plodnost. Dokazano je, da so semenčice pri kadilcih pogosto poškodovane, medtem ko alkohol vpliva na ejakulacijo. Pri tem bodite tudi pozorni na vnos teina in kofeina: pri vsem sta potrebna zmernost in zdrav odnos do substanc, ki vplivajo na plodnost in na zanositev.

Kraljevski golob
Eka pada radžakapotasana
Položaj blagodejno vpliva na ščitnico, saj spodbuja izločanje hormonov. Izredno dobro razteza hrbtenico in ramena. Pospešeno delovanje ščitnice lahko izboljša plodnost in možnosti zanositve.
Izvedba: Položaj pričnete iz Strešice. Desno koleno nesete naprej in ga položite na tla. Levo nogo iztegnete in roke položite ob sprednje koleno. V hrbtu se nagnete nazaj in pogledate naravnost naprej. Dvignete gor zadnjo, iztegnjeno nogo in pogledate navzgor proti stropu.
Opombe: V položaju potiskate boke proti tlom in hrbet nazaj. Sproščeno in globoko
dihate v položaju.
Pogled: v tretje oko.
Obratni položaj: strešica.
Lažja verzija: noga ostane na tleh in je ne dvigneš navzgor proti glavi.
Učinki: razteg nog, izboljšana prožnost hrbtenice, razteg trebušnih mišic, aktivacija medeničnega obroča.

Mnenje mamice
»Leta 2013 sva s partnerjem začela poizkušati zanositi. Spomnim se prvih mesecev, ko sem čakala, kdaj mi bo moja menstruacija izostala in bom lahko z upanjem na plus naredila nosečnostni test. Na žalost se to kaj kmalu ni zgodilo. Minili so meseci in na koncu je bilo naokrog že celo leto. Po enem letu neuspeha me je ginekologinja poslala na Kliniko za neplodnost v Ljubljani. Oba s partnerjem sva šla na prvi posvet in tam so naju takoj napotili na razne preiskave. Odkrili so, da je težava pri partnerju, saj ima premalo spermijev, ki so povrhu še premalo aktivni. Pri meni pa naj bi bilo vse v redu.
V začetku leta 2015 sva prišla na vrsto za prvi postopek umetne oploditve t. i. ivf/icsi. Seveda sem bila prepričana, da nama bo uspelo, saj sem mislila, da je z mano vse v redu in da se bo plod pri meni seveda obdržal. Žal pa ni bilo tako. Po dveh prenosih zarodkov ni bilo uspeha.
Poleti 2016 sem spoznala Ano in njeno vadbo joge. Po vseh najinih neuspehih sem bila takrat odločena, da nekaj spremenim in se posvetim sama sebi. Tako sem začela obiskovati Anine vaje in sem se jih vedno zelo veselila. Počasi sem se začela poglabljati vase in bila sem odločena, da grem v naslednji prenos z novim upanjem.
Jeseni 2016 sva šla s partnerjem v drugi postopek ivf/icsi in tudi tukaj je bil prvi prenos žal neuspešen. Po skupaj treh neuspelih prenosih so tudi mene poslali še na eno preiskavo. Tam so ugotovili, da imam pregrado maternice in da se verjetno zarodek zaradi tega ne ugnezdi in ne obdrži.
Po odstranitvi pregrade sem bila prepričana, da mi bo naslednjič uspelo. Z Ano sva se pogovarjali tudi o težavi, da s partnerjem nikakor ne moreva zanositi. Takoj mi je ponudila pomoč. Njeno znanje sem zgrabila z obema rokama in januarja 2017 sem začela izvajati tibetanske vaje, jogo in afirmacije, ki naj bi pripomogle k zanositvi. V Anin program sem verjela od samega začetka in nekako sem se začela umirjati. Vaje so mi vlile novo upanje. Pomagale so mi, da sem se povezala sama s sabo in da sem verjela v uspeh. Name je vse skupaj zelo dobro vplivalo, čeprav mi je včasih primanjkovalo časa. Bolečine v vratu so s pomočjo joge popustile; popustila je tudi napetost.
V februarju 2017 sva šla s partnerjem polna upanja po nov lep zarodek, ki pa žal ni preživel odmrzovanja. Seveda je sledila žalost, ampak ta žalost se je spremenila v odločnost, da nama naslednjič res uspe. Še naprej sem izvajala program tibetanskih vaj, joge in afirmacij in spomladi 2017 sva šla s partnerjem pozitivno v boj za nov zarodek.
Ravno en mesec pred postopkom se mi je v službi nekaj zalomilo, a ker sem sledila Aninim vajam, sem bila dovolj močna, da to ni preveč vplivalo name in da sem kljub temu pozitivno zrla v prihodnost.
Konec maja 2017 sem končno zagledala težko pričakovan pozitiven nosečnostni test in takoj sem vedela, da je k takšnemu rezultatu pripomoglo tudi moje psihično stanje, ki je bilo, zahvaljujoč Ani, res trdno in mirno.
Nosečnost preživljam umirjeno, opazujem svoje telo in se posvečam sebi. Tudi v nosečnosti občasno izvajam jogo po vajah iz Anine knjige Joga za nosečnice. Uživam v naravi in se ukvarjam s stvarmi, ki me veselijo. K takšnemu načinu me je pripravila tudi Ana. Sama 100 % verjamem, da nama je med drugim tudi Anin program pomagal k najini sreči. Za zanositev so se morali poklopiti vsi fizični in psihični pogoji. Zdaj pa lahko samo z veseljem čakava na najin mali čudež.
Marija«

Avtorica svetuje:
Drage moje! Ne čakajte več! Več o tematiki joga in plodnost si lahko preberete na blogu Yogalishes Mami Blog, ki ga najdete na spletni strani www.devayaniyogadance.com. Prav tako si lahko pridobite poseben popust na knjižno delo Joga in (ne)plodnost, ki je na voljo v predprodaji že sedaj na istem naslovu. Na voljo tudi e-knjiga Izboljšajte plodnost – Moč jogijskih asan.
Upam, da vam dela pomagajo pri izboljšanju plodnosti in zanositvi. Namaste.

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 29, 2019 174

Nočni tek po ulicah Kranja

V soboto, 11. maja 2019 bo noč v Kranju zopet tekaško obarvana. Nočni tek po ulicah…
Mar 27, 2019 147

Planica je »roza kraljica«

Najboljše smučarske letalce na svetu je v Planici v štirih dneh letos občudovalo in…
Default Image
Mar 17, 2019 186

Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo…
Mar 15, 2019 167

Imamo več kot 100 bodočih skakalcev!

Skoči z nami! je vabilo, ki je združilo kar 133 mladih iz vse Slovenije, ki so se v…
Mar 14, 2019 188

Ameriški vojaki bodo občudovali lipicance, šepetali konjem in barvali lipiške ograje

V soboto, 16. marca, bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske.…