Nastavitve piškotkov

Ameriški vojaki bodo občudovali lipicance, šepetali konjem in barvali lipiške ograje

V soboto, 16. marca, bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske. Tako kot ob lanskem skupnem usposabljanju s Slovensko vojsko se bodo pridružili barvanju belih lipiških ograj. Vrhunec njihovega dneva doživetij v Lipici bo ogled predstave z lipicanci, obenem pa se bodo preizkusili v vlogi šepetalcev konjem.

Ameriški vojaki, pripadniki Brigadnega logističnega bataljona 173. zračno desantne brigade Ameriške kopenske vojske v Evropi, bodo v soboto, 16. marca, znova obiskali Kobilarno Lipica. Med več kot 300 belimi lipicanci bodo preživeli tako imenovani kulturni dan, ki bo zelo aktivno obarvan. Pripadniki Ameriške vojske imajo namreč navado, da ob zaključku usposabljanj aktivno preživijo en dan v sodelovanju z lokalnim okoljem.

Ameriska vojska v Lipici 2

Lanski obisk Lipice so zaključili z nepozabnimi vtisi, zato bo več kot 50 pripadnikov Ameriške vojske v soboto, po ogledu kobilarne in najlepših lipicancev, znova zavihalo rokave. Poprijeli bodo za čopiče in pomagali pobeliti značilne bele lipiške ograje ob pašnikih, kjer bodo kmalu odraščala igriva temna lipicanska žrebeta. Pomagali bodo tudi pri urejanju stoletnih drevoredov, dan doživetij v Lipici pa bodo zaključili z ogledom predstave Zgodba o Lipici in doživetjem šepetanja konjem.

V teh dneh se namreč v Postojni in na Osrednjem vadišču Slovenske vojske zaključuje skupno usposabljanje pripadnikov Slovenske in Ameriške vojske, ki se imenuje Lipicanec. To zagotovo ni prva akcija, ki je povezala lipicance in ameriške vojake. Ta zgodovinska lovorika pripada operaciji Kavboj, ki so jo ameriške enote izvedle ob koncu druge svetovne vojne po tem, ko je nemška vojska zbrala lipicance iz Lipice in več kot tisoč plemenitih konj iz vse Evrope v češkem mestecu Hostoun.

Ameriska vojska v Lipici 4

Ameriški oficirji in nemški vojaki, ki so v Hostounu skrbeli za konje, so se bali prihoda Rdeče armade. Zato so ameriški vojaki v tvegani nočni akciji rešili konje in tako ohranili tradicijo reje lipicancev za prihodnje generacije. Akcijo so izvedli 28. aprila 1945, Walt Disney pa je o njej posnel film Čudež belih žrebcev.

Več kot 300 belih lipicancev v Kobilarni Lipica si želi, da bi druženje s pripadniki Ameriške vojske nadaljevali vsako leto.

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 29, 2019 174

Nočni tek po ulicah Kranja

V soboto, 11. maja 2019 bo noč v Kranju zopet tekaško obarvana. Nočni tek po ulicah…
Mar 27, 2019 147

Planica je »roza kraljica«

Najboljše smučarske letalce na svetu je v Planici v štirih dneh letos občudovalo in…
Default Image
Mar 17, 2019 185

Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo…
Mar 15, 2019 166

Imamo več kot 100 bodočih skakalcev!

Skoči z nami! je vabilo, ki je združilo kar 133 mladih iz vse Slovenije, ki so se v…
Mar 14, 2019 188

Ameriški vojaki bodo občudovali lipicance, šepetali konjem in barvali lipiške ograje

V soboto, 16. marca, bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske.…