Nastavitve piškotkov

Masaža vratu in ramen

Pomembno odkritje taoističnih mojstrov je bilo spoznanje, da zavestno usmerjanje pozornosti na določen del telesa povzroča zbiranje energije či (življenjske energije ali bioenergije) in da se s tem samodejno sproža proces regeneracije in samozdravljenja.

Mojster Mantak Chia v knjigi Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve razkriva samomasažne vaje in načine, kako se lahko energijski sistem v človeku stimulira in uravnava z usmerjanjem pozornosti in z različnimi oblikami fizičnega dotika (npr. pritiskanje, tapkanje, drgnjenje, itd).

Vrat

Vrat je najprometnejši del telesa. Poleg tega, da se v njem nahaja kanal energije či organov in prehod za zrak in hrano, tu najdemo tudi ščitnico in obščitnico, ki nadzirata presnovo v telesu in druge funkcije.

Skozi vrat teče več meridianov. Na sredini je nadzorni meridian. Na vsaki strani je meridian mehurja, meridian žolčnika, meridian trojnega grelca in meridian debelega črevesa.

Vsak od njih je povezan z določenim čustvom, kot je prikazano:

Čustvo                                 Meridian/Soroden organ

Jeza                                                          jetra/žolčnik
strah                                                      mehur/ledvice
gorje                                              debelo črevo/pljuča
prenagljenost                  srce/tanko črevo/trojni grelec
zaskrbljenost           vranica/želodec/trebušna slinavka

Zato gredo vsa naša čustva preko vratu. Ko smo pod stresom in v čustveno obremenjujočih okoliščinah, se vratne mišice nezavedno napnejo in tako poskušajo zatreti bolečino. To ustvari nekakšen prometni zamašek v vratu. Čustva, ki potujejo po meridianih v njem, pričenjajo zastajati. Ko se napetosti v vratu naberejo, to onemogoči prost pretok energije či do vseh organov in telesnih delov.

Če boste poskrbeli, da bo vrat ostal mehak, bo či lahko tekla v višje središče, ki se nahaja v možganih in skrbi, da delujeta um in telo v sozvočju. Vrat je tudi mesto moči govora, poznano kot mesto poguma. Medtem ko lahko napetost v vratu zavira izražanje samega sebe in nas oropa poguma, pravilen pretok energije či skozi vrat okrepi našo sposobnost, da se primerno izrazimo ob primernem času in kraju.

Vaje za vrat

1. Vaja želvji vrat: Spustite brado navzdol, nato jo potisnite ven in navzgor. Občutite, kako pritisnete navzdol na hrbtenico in jo nato iztegnete. S tem boste sprostili vretenca in medvretenčne ploščice v vratu.

2. Vaja žerjavov vrat: Brado potisnite naprej, z njo zaokrožite navzven, nato dol, nato gor in ponovno ven. Začutite, kako se hrbtenica raztegne in nato pokrči.

Vaje za ramena

Mnogo ljudi je napetih in zaskrbljenih, zato so njihove rame zakrčene in štrlijo pokonci. To napetost je moč sprostiti z naslednjo preprosto vajo.

1. Vdihnite, medtem ko ramena povlečete kvišku, da bi jih pritisnili ob vrat, pri tem pa napnite mišice vratu in ramen.

2. Nekaj časa zadržite, globoko izdihnite in pustite, da se ramena povesijo, ko jih sila težnosti vleče k tlom kot vreča krompirja. Občutite, kako bremena, skrbi in stres padajo k vašim stopalom in se pogrezajo v zemljo. Občutite, kako ste ukoreninjeni.

3. Ponovite tri- do devetkrat, še naprej sproščajte ramena in prsni koš, ko izdihujete, in sprostite napetost. Vsa zakrčenost in skrbi bodo izginile.

Povzeto iz knjige Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve, ki je na voljo tukaj.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

13.05.2019

Stanje globoke sprostitve

Aneta Georgieva Minova, dr. med., spec. druž. med. nam je pojasnila značilnosti…
30.04.2019

Migrene in konoplja

Migrena ni samo hud glavobol, ki se utripajoče širi iz ene točke v možganih. Običajno se…
11.03.2019

Energetski zastoji v našem telesu

Sodoben način življenja, službena preobremenjenost in hitenje jemljejo energijo in človek…
10.09.2018

Kjer se združita vzhodno in zahodno znanje medicine

Predstavljamo vam CHI WELL POINTER (v nadaljevanju CWP), ki odpravi bolečine in veliko…
07.09.2018

Smernice za otrokov razvoj

Numerologija in osebna števila otroka nam pomagajo pri vzgoji na več načinov. Z njimi…