Nastavitve piškotkov

Naravno pobarvani pirhi

Želite letos jajčka pobarvati na drugačen način? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako z naravnimi barvili doseči lepe pisane pirhe. (In če vam jajce med kuhanjem poči, vam ni treba skrbeti, da so barvaste "črte" strupene ;))

 

PIRHI V TERANU
Jajca najprej previdno operemo in obrišemo. Za pol ure jih namočimo v z vodo razredčenem kisu, ki bo naredil še najbolj trdno lupino dovolj mehko, da bo vsrkala barvo.
Jajca previdno vzamemo iz kisa in položimo v posodo. Prelijemo jih s hladnim teranom, ki ga mora biti toliko, da so jajca povsem prekrita. Kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, nato posodo odstavimo. Jajca pustimo v vinu več ur; priporočljivo je, da se v vinu namakajo čez noč.
Pirhe previdno poberemo iz posode in jih posušimo na zraku.

BARVANJE S ČEBULO

Za naravno obravane velikonočne pirhe položimo čebulne olupke v lonec in prelijemo s hladno vodo.
Na vsako jajce položimo list, vejico ali travo ter ovijemo s kosom najlona. Na zadnji strani dobro zavežemo z vrvico.
Jajca položimo v posodo in po potrebi dodamo še hladne vode. Vodo zavremo in kuhamo približno 15 minut.
Za bolj intenzivno barvo lahko velikonočne pirhe kuhamo tudi malo dlje. Jajca bodo dobila lepo rjavkasto barvo.
Nasvet:
Če želimo velikonočne pirhe samo obravane in brez vzorcev, potem jajca enostavno položimo v posodo s čebulnimi lupinami in vodo ter kuhamo ca. 15 minut.

PIRHI DRUGIH BARV

Če želite, da so vaši pirhi obarvani še v druge barve, potem vodi, v kateri boste kuhali jajca dodajte barvilo:

Modra: kompot iz borovnic ali zamrznjene borovnice; listi rdečega zelja 


Zelena: listi špinače 


Rumena: limonini ali pomarančni olupki, kumina, kamilični čaj, zeleni čaj


Zlatorjava: semena koprca


Rdeča: velika količina olupkov rdeče čebule 

 

Nasvet: pirhi se bodo lepo svetili, če jih podrgnemo s koščkom slanine ali zdrgnemo s papirnato brisačko na katero smo dali nekaj kapljic olja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME BABIČIN KOTIČEK

15.11.2016

Čudežni recept za metabolizem in hujšanje

Včasih je pametno pokukati v stare kuharske zapiske naših babic. Lahko se zgodi, da…
26.10.2016

Zakaj bi si privoščili skodelico želodove kave?

Jesen je čas želoda in toplih napitkov. Želodova kava je pražen mleti želod, ki je kavni…
16.01.2015

Ognjičevo mazilo

Potrebujemo: - suhe ognjičeve liste - olivno olje - čebelji vosek - stekleni kozarci…
02.11.2014

Sirup proti kašlju

V teh dneh smo tudi pri nas staknili prehlad, ki ga je spremljal zoprn suh kašelj, ki…
08.07.2014

Oljni izvlečki zelišč

V naravi je nešteto cvetočih zdravilnih rastlin. V veliki večini jih shranjujemo…