Nastavitve piškotkov

Prednosti menstrualnih skodelic

Majhno menstrualno skodelico iz silikona ali lateksa predstavnice nežnejšega spola dandanes mnogo raje uporabljajo kot klasični vložek ali tampon. Namesto, da bi vpijala tekočino, jo ujame in zbira.

Tia Kemperle

Menstrualna skodelica je tako alternativa ostalim pripomočkom, ki lajšajo ženskam tiste najbolj občutljive dneve v mesecu. Malo pred menstruacijo skodelico prepognite in jo vstavite kot tampon. Če je vstavljena pravilno, je ne boste čutili, ne bo vas motila, hkrati pa bo poskrbela, da se boste počutili udobno, varno in sproščeno. Delovala bo kot nekakšen čep, ki bo preprečil kapljanje in uhanjanje menstrualne tekočine, saj se bo le-ta zbirala v skodelici. Enostavno jo je mogoče tudi odstraniti, izprazniti ter očistiti z vodo in milom ter ponovno uporabiti. Ob koncu menstruacije jo sterilizirajte v vreli vodi in jo s tem pripravite na ponovno uporabo.

Menstrualna skodelica je okolju prijazna, prav tako ekonomična, saj je primerna za večkratno uporabo. Njena prednost je med drugim tudi ta, da nam je ni potrebno odstraniti do 12 ur, medtem ko moramo tampone menjavati na vsakih 8 do 12 ur, poleg tega prva vpija veliko več tekočine.

Menstrualna skodelica zagotavlja ženskam alternativo tradicionalnim izdelkom, ki so namenjeni za lajšanje menstrualnih tegob. Je posebej narejena za to, da jo je mogoče preprosto vstaviti v vagino, kjer zbira menstrualno kri. Uporabljamo jo lahko skozi cel menstrualni ciklus, nekoliko pogosteje jo je potrebno menjati le v dneh, ko je menstruacija najmočnejša. V primerjavi s tamponi in vložki oddaja manj neprijetnega vonja, saj tekočina ni izpostavljena zraku. Vaginalna Ph vrednost in koristne bakterije ostanejo, medtem ko tamponi absorbirajo poleg krvi tudi vaginalno tekočino, kar lahko vpliva na Ph vrednost in ravnovesje bakterij v vagini.
Menstrualna skodelica ne vsebuje nevtralizatorje vonja, dišav ali drugih kemikalij, kar pomeni, da so manj škodljive iz zdravju prijazne. Tega se zavedajo tudi uporabnice, zato se ženske in dekleta zanjo odločajo čedalje pogosteje.

OSTALI ČLANKI IZ TEME HIGIENA

07.09.2017

Soda bikarbona – praktični nasveti za zdravje in dom

Ste opazili, da se soda bikarbona zadnje čase pojavlja povsod? Nič čudnega! Naraščajoča…
07.05.2017

Skrb za lasišče

Lasišče je temeljna osnova s katero začnemo skrb za svoje lase. S tem se strinja tudi…
21.09.2016

Proti prhljaju in srbečemu lasišču

Po oceni dermatologov trpi za prhljajem skoraj 20 odstotkov vsega prebivalstva.…
19.09.2015

Skrb za intimne predele

Običajna mila in geli niso primerni za intimne predele, saj so ustvarjeni da ohranjajo…
16.09.2015

Menstruacija je prijetnejša!

Zaljubila sem se v NATU Ines K., 21 let (aktivna športnica) Priznam, ni bila ljubezen na…