Nastavitve piškotkov

Pomen folne kisline za rojstvo zdravega otroka

Folati in folna kislina so vodotopne oblike vitamina B9. Folati so oblika, prisotna v naravi. Za njih je značilna nižja kemična stabilnost, to pomeni, da se večina naravne oblike folne kisline zgubi s kuhanjem hrane. Večina ljudi zmotno meni, da lahko dnevno potrebo po tem vitaminu zadostimo z uravnoteženo prehrano. Da bi dobili zadostno količini naravne oblike folne kisline, bi morali dnevno zaužiti 500 g surove ali 900 g kuhane špinače ali 900 g surovega brokolija. Seveda se večina bodočih nosečnic ne prehranjuje tako in zato je še bolj pomembno, da osveščenega odnosa, da je potrebno folno kislino zaužiti v obliki prehranskega preparata, nujno potrebno.

Prim. DARIJA MATEJA STRAH, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Že v 50. letih prejšnjega stoletja so dokazali pomanjkljivo prehrano matere in prirojenimi napakami pri otroku, predvsem nepravilnosti nevralne cevi.

Folna kislina je pomembna pri različnih procesih v organizmu. Izjemno vlogo ima v času prvega trimesečja nosečnosti za pravilno zapiranje plodove nevralne cevi. Iz nje se razvijejo možgani in hrbtenjača. Nevralna cev ploda se zapre od 21. do 28. dneva po zanositvi. Če ostane odprta, se kaže s hudo prizadetostjo novorojenega otroka. Dokazano je, da pravilen in zadosten vnos folne kisline pred in v nosečnosti zmanjša pogostnost prirojenih napak nevralne cevi za več kot 70%, dokazana je tudi manjša pogostnost srčnih nepravilnosti.

Za večjo osveščenost žensk v obdobju rojevanja, ki odlašajo z rojstvom otrok z uporabo kontracepcijskih tabletk, bi lahko naredili z vsakoletnim aktivnim obveščanjem žensk o pomenu folne kisline, ko se pri ginekologu oglasijo po letni recept, na škatlicah vseh kontracepcijskih zdravil in pripomočkov bi lahko priložili obvestilo z vsebino, kako jemati folno kislino v primeru načrtovane ali nenačrtovane nosečnosti. Znano je, da uporaba tabletk zniža raven folatov v krvi. V ZDA so že na voljo tabletke z dodanim presnovkom folne kisline, saj je znano, da kontracepcijska sredstva znižajo nivo folatov v krvi. Samo približno ena petina nosečnic se pred načrtovanjem nosečnosti oglasi pri svojem ginekologu na posvetu pred zanositvijo in ginekologi smo lahko še tako vestni, priporočila ne sežejo do večine, ki bi posvet o folni kislini potrebovale. Večina prvih pregledov v nosečnosti se izvrši v času po 7. tednu, ko je razvoj hrbtenice že končan. Priporočilo o folni kislini torej doseže nosečnico prepozno.

Ženske, ki načrtujejo nosečnost, bi morale zaužiti 400 mikrogramov folne kisline dnevno, vsaj 8 tednov pred zanositvijo, v nosečnosti do 12. tedna, priporočljivo je jemanje tudi v času dojenja. Uživanje folne kisline je torej učinkovito, varno, enostavno. Že več kot 20 let pa se kaže zelo slaba zavzetost za jemanje med ženskami kljub znanju, ki ga medicina širi med ljudi. Vse uspehe dodajanja folne kisline v prehrano izničimo z lastnim brezbrižnim odnosom do dobro dostopnega vitamina, ki ga lahko kupimo v vsaki lekarni. Po zadnjih podatkih nam, strokovnjakom nerazumljivo pravilno jemlje folno kislino manj kot 20% slovenskih nosečnic. In seveda se posledično rojevajo otroci z različno stopnjo nevrološke prizadetosti. Spremenimo torej svoj odnos do folne kisline, zase in za svoje otroke, da bi se rojevali kar najbolj zdravi.

 alkaloid slika

 

 

 

Ostali članki iz teme prehrana

17.09.2018

Potopite se v svet vin

Si predstavljate svet, kjer čas teče počasneje, kjer se lahko umirite in uživate ob…
12.09.2018

Za dobre zgodbe nismo nikoli prestari

Že kmalu po vstopu v osnovno šolo slišimo, da zdaj je pa čas, da se zresnimo. Seveda mora…
07.09.2018

Kostanj, jesenski posladek

Na prvi pogled tega morda ne bi pomislili, a kostanj je pravzaprav orešček. Za razliko od…
21.08.2018

Uporaba izdelkov iz konoplje pri otrocih

Ozaveščeni starši, ki visoko na lestvico vrednot uvrščajo zdravje, pogosto za svoje dobro…
21.08.2018

Kurkuma podpira zdravje celotnega telesa

Uporaba začimb je zelo pogosto spregledan način skrbi za zdravje, saj jih pogosto…