Nastavitve piškotkov

Pomen folne kisline za rojstvo zdravega otroka

Folati in folna kislina so vodotopne oblike vitamina B9. Folati so oblika, prisotna v naravi. Za njih je značilna nižja kemična stabilnost, to pomeni, da se večina naravne oblike folne kisline zgubi s kuhanjem hrane. Večina ljudi zmotno meni, da lahko dnevno potrebo po tem vitaminu zadostimo z uravnoteženo prehrano. Da bi dobili zadostno količini naravne oblike folne kisline, bi morali dnevno zaužiti 500 g surove ali 900 g kuhane špinače ali 900 g surovega brokolija. Seveda se večina bodočih nosečnic ne prehranjuje tako in zato je še bolj pomembno, da osveščenega odnosa, da je potrebno folno kislino zaužiti v obliki prehranskega preparata, nujno potrebno.

Prim. DARIJA MATEJA STRAH, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Že v 50. letih prejšnjega stoletja so dokazali pomanjkljivo prehrano matere in prirojenimi napakami pri otroku, predvsem nepravilnosti nevralne cevi.

Folna kislina je pomembna pri različnih procesih v organizmu. Izjemno vlogo ima v času prvega trimesečja nosečnosti za pravilno zapiranje plodove nevralne cevi. Iz nje se razvijejo možgani in hrbtenjača. Nevralna cev ploda se zapre od 21. do 28. dneva po zanositvi. Če ostane odprta, se kaže s hudo prizadetostjo novorojenega otroka. Dokazano je, da pravilen in zadosten vnos folne kisline pred in v nosečnosti zmanjša pogostnost prirojenih napak nevralne cevi za več kot 70%, dokazana je tudi manjša pogostnost srčnih nepravilnosti.

Za večjo osveščenost žensk v obdobju rojevanja, ki odlašajo z rojstvom otrok z uporabo kontracepcijskih tabletk, bi lahko naredili z vsakoletnim aktivnim obveščanjem žensk o pomenu folne kisline, ko se pri ginekologu oglasijo po letni recept, na škatlicah vseh kontracepcijskih zdravil in pripomočkov bi lahko priložili obvestilo z vsebino, kako jemati folno kislino v primeru načrtovane ali nenačrtovane nosečnosti. Znano je, da uporaba tabletk zniža raven folatov v krvi. V ZDA so že na voljo tabletke z dodanim presnovkom folne kisline, saj je znano, da kontracepcijska sredstva znižajo nivo folatov v krvi. Samo približno ena petina nosečnic se pred načrtovanjem nosečnosti oglasi pri svojem ginekologu na posvetu pred zanositvijo in ginekologi smo lahko še tako vestni, priporočila ne sežejo do večine, ki bi posvet o folni kislini potrebovale. Večina prvih pregledov v nosečnosti se izvrši v času po 7. tednu, ko je razvoj hrbtenice že končan. Priporočilo o folni kislini torej doseže nosečnico prepozno.

Ženske, ki načrtujejo nosečnost, bi morale zaužiti 400 mikrogramov folne kisline dnevno, vsaj 8 tednov pred zanositvijo, v nosečnosti do 12. tedna, priporočljivo je jemanje tudi v času dojenja. Uživanje folne kisline je torej učinkovito, varno, enostavno. Že več kot 20 let pa se kaže zelo slaba zavzetost za jemanje med ženskami kljub znanju, ki ga medicina širi med ljudi. Vse uspehe dodajanja folne kisline v prehrano izničimo z lastnim brezbrižnim odnosom do dobro dostopnega vitamina, ki ga lahko kupimo v vsaki lekarni. Po zadnjih podatkih nam, strokovnjakom nerazumljivo pravilno jemlje folno kislino manj kot 20% slovenskih nosečnic. In seveda se posledično rojevajo otroci z različno stopnjo nevrološke prizadetosti. Spremenimo torej svoj odnos do folne kisline, zase in za svoje otroke, da bi se rojevali kar najbolj zdravi.

 alkaloid slika

 

 

 

Ostali članki iz teme prehrana

06.12.2017

Včasih hrana siromakov, danes super živilo

O rožiču se ne govori pogosto, a se mu dela krivica. Vsebuje namreč zdravilna hranila, in…
06.12.2017

Dobre surovine so garancija za uspeh

Že ob vstopu v simpatično prodajalnico Polonine sladke skrivnosti v središču knežjega…
06.12.2017

Nosečnica ne sme hujšati, niti pretiravati s hrano

Za dober začetek nosečnosti je pomembna zdrava prehrana. Poleg tega da zdrava prehrana…
06.12.2017

Jejmo zaradi lakote, ne zaradi navade

Praznični december se pozna tudi po polnih mizah dobrot. V zadnjem mesecu leta je veliko…
06.12.2017

Hrana – zdravilo, krepčilo, hranilo

Biljana Dušić, zdravnica in svetovalka ajurvedske medicine, predsednica Slovenskega…