Nastavitve piškotkov

Kako uspešno združiti sir in vino

Lahko rečemo, da sta svetova sirov in vina usodno prepletena. Vino ni pijača za žejne in sir ni hrana za lačne. To so priboljški, ki dajejo življenju več okusa. S pladnjem sirov se običajno postavi pika na i scenosledu bogatih okusov, v naše misli pa vedno privabi nekaj okusnih vin, ki preprosto morajo biti del tiste posebne kulinarične zgodbe. In čeprav sta brez dvoma kakovosten sir in vino okusna že sama po sebi, se prava čarovnija zgodi šele, ko se okusi združijo na pravi način. In prav v tem trenutku se pojavlja vprašanje, kako prepoznati idealen par, ki se bo dopolnjeval v najboljšem možnem smislu?

Spoznajte sire

Tako kot na katerem koli drugem področju morate za dober začetek poznati osnove. Osnovne vrste sirov imajo različne značilnosti. Sveži siri bodo tako večinoma lahkih okusov in mlečnih arom, kremni siri bodo mehki in z rastlinskimi aromami, trdi siri, ki v glavnem stojijo dlje časa, bodo s sabo prinesli bolj slane arome, medtem ko bodo modri siri hkrati aromatični in slani.

Podobnosti se privlačijo

Če ste začetnik, se držite tega načela: najbolj preprost način za osnovno združevanje sira in vina je opazovanje njunih podobnosti. Bodite pozorni na kislost, teksturo in okus: lažja vina gredo z lažjimi siri, težja vina pa se načeloma odlično ujemajo s težjimi siri. Tako lahko na primer združimo mladi kozji sir in sveže arome na primer sauvignona, kot je izvrsten sauvignon Vinske kleti Zlati Grič.

Sauvignon

Teksture so pomembne

Tekstura sira lahko služi kot ultimativni vodnik pri izbiri najboljšega vina. Siri lažjih tekstur, ki imajo sveže in blažje arome, se bodo ujemali z vini lažjega okusa. Po drugi strani pa bodo odležani siri, bolj intenzivnega okusa iskali vina veliko močnejših arom.

Bodite pozorni na slanost

Odstotek soli v siru bo diktiral uspeh ujemanja z vinom. Sadna in bogata vina, bodo ustrezala slanim sirom. Arome v vinih te vrste bodo zmanjšale intenzivnost slanosti sira in na ta način naredile pojedino še bolj okusno.

Na koncu pa ne pozabite, da tudi tu velja – podobno kot pri vseh stvareh, ko govorimo o užitku – da si vsak postavlja taka pravila, ki najbolj ustrezajo njegovemu dojemanju ugodja. Pomembno je samo, da vam bo v slast!

www.zlati-gric.si

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

29.06.2018

Fantastično kosilo v samo nekaj minut: 5 hitrih in okusnih idej

Vemo, kako je v napornem delovnem tednu najlažje naročiti kosilo, vendar pa to poleg…
18.06.2018

Naj pijača letošnjega poletja

Tako kot v modnih trendih, je tudi pri kulinariki – nekateri trendi so stalnica (na…
14.06.2018

Kokosov sladkor in kokosova moka

Kokos se ponaša s celo paleto hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov. Okrepi…
14.06.2018

Pripravljeni na poletje?

Poletje je čas, v katerega si vsi želimo zakorakati s kakšnim kilogramom manj. Hkrati pa…
14.06.2018

Ideje za hitro in okusno malico v službi

Če želite red v prehrani, je najbolje, da obroke načrtujete vnaprej in jih pripravljate…