Nastavitve piškotkov

Kokosov sladkor in kokosova moka

Kokos se ponaša s celo paleto hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov. Okrepi vam imunski sistem, deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. Kokosov sadež je sestavljen iz lupine, v notranjosti je kokosova voda, ki se uporablja kot napitek, in kokosovo meso, ki se uporablja za kokosovo mleko in olje, posušen pa se uživa lahko surov. Na policah ga najdete, kot kokosov sladkor, kokosovo olje, maslo, kokosov čips, nastrgan kokos, v obliki kokosove moke in tudi kokosove kreme.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Priljubljeno naravno sladilo
Kokosov sladkor je naravno sladilo, ki se pridobiva iz svežega nektarja sladkih cvetov z vrha kokosove palme. Trenutno je eno izmed najbolj popularnih naravnih sladil. Naravna sladila so bolj bogata s hranljivimi snovmi, saj niso predelana.
Je prava specialiteta z nežnim karamelnim okusom, ki je malo manj sladek kot običajni sladkor. Je zrnat rjav prah, ki ga uporabljamo namesto običajnega trsnega sladkorja, ki s prijetnim okusom po karameli oplemeniti okus kjer koli ga uporabimo.
Kokosov sladkor je posebna kokosova specialiteta in je odlično sladilo za vse, ki se zavedajo zdrave in uravnotežene prehrane, saj olajša nadzor nad težo. Kokosov sladkor je sestavljen iz saharoze, glukoze, fruktoze in drugih vrst sladkorja. Tudi diabetiki tipa II ga lahko vključijo v svojo prehrano, saj dopolnjuje prehrano z nizkim glikemičnim indeksom.
Kokosov sladkor se uporablja enako kot ostale sladkorje. Sladkate lahko tople in hladne jedi, napitke in sladice.

Alternativa pšenici
Kokosova moka je iz posušenega kokosovega mesa in se uporablja za pripravo priljubljenih sladic, kruha, kot dodatek napitkom in kosmičev in celo pri peki mesa.
Pri kokosovi moki gre dejansko za zmleto posušeno kokosovo meso. Ker ne vsebuje glutena, ki bi dražil črevesje predstavlja alternativo pšenici in se uporablja tudi pri peki kruha.
Imate veliko možnosti za pripravo raznovrstnih okusnih jedi.
Nastrgan kokos pogosto poimenujemo kokosova moka. Obstaja tudi fino mleta kokosova moka. Nastrgan kokos lahko zmešate v musli ali jogurt, pri peki peciv na primer dodajte do 20 % moke z nastrganim kokosom, čudovit okus bodo z dodatkom kokosa dobile tudi juhe, enolončnice, narastki in smutiji. Poskusite!

KOKOSOVO PRESENEČENJE
Sestavine (za 4 osebe):
3 skodelice kokosove moke
1 skodelica stopljenega kokosovega olja
¼ skodelice kokosovega sladkorja
2 skodelici stopljene temne čokolade
V veliko posodo dajte kokosovo moko, skodelico olja in kokosov sladkor ter dobro premešajte. Pripravite modelčke za mafine in dajte v vsak modelček maso. Ne pozabite po vrhu politi stopljene čokolade. Postavite na hladno, da se masa strdi.

Ostali članki iz teme prehrana

16.10.2018

Druženje ob jesenskih dobrotah

Jesen je odličen letni čas za druženje z vašimi najbližjimi in lovljenje zadnjih…
11.10.2018

Histaminska intoleranca

Pogosto slišimo ali se sami soočamo z različnimi alergijami ali drugimi preobčutljivostmi…
11.10.2018

Kako pa vaš imunski sistem?

Da bi v hladno jesen vstopili brez zdravstvenih težav, moramo poskrbeti za svoj imunski…
08.10.2018

Lokalno in sezonsko tudi pozimi

Gospodinje se dandanes rade odločijo za nakup kozarčkov za vlaganje z namenom, da bi si…
08.10.2018

Drobno narezane gobe so lažje prebavljive

Sogovornik Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor nam je med drugim pojasnil,…