Nastavitve piškotkov

Naravni zaklad za krepitev imunskega sistema

Najhladnejši dnevi v letu se približujejo, zato je še posebej pomembno, da si okrepimo imunski sistem. Našim obrambnim celicam moramo pomagati, da bodo lažje opravljale svoje delo ter nas varovale pred boleznimi, virusi, bakterijami ... To lahko naredimo na več načinov, kot je sprememba prehrane, dovolj gibanja, izogibanje stresu, skrb za higieno, lahko pa nam pomagajo tudi darovi narave, med katere sodijo čebelji pridelki.

Sara Sočan
Čebele proizvajajo izdelke, ki so nadvse koristni za naše zdravje ter služijo kot pomoč pri krepitvi imunskega sistema. Poleg medu je dobro priznan še cvetni prah, ki je neverjetni vir hranil, vitaminov in mineralov. Redna uporaba cvetnega prahu pomaga ustvariti protitelesa za uničenje različnih virusov, poskrbi za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Cvetni prah naj bi dvignil nivo naše energijo, povečal odpornost, lajšal vnetja in še bi lahko naštevali.
Tudi propolis blagodejno vpliva na naše zdravje. Čebele zbirajo lepljive smole različnih dreves oziroma rastlin in jim dodajajo vosek in izločke svojih žlez, s čimer snov oplemenitijo s posebnimi antibakterijskimi lastnostmi. Ljudje so ga že pred stoletji uporabljali za zdravljenje, z njim so skrbeli za izboljšanje odpornosti, zaviranje rasti bakterij, pospešili so celjenje ran, vnetja v ustni votlini, zelo učinkovit je pri boju proti okužbam in virusom, kot je na primer gripa. Na voljo je v različnih oblikah, od mazil, tinkture, svečk ... Najbolj priporočljiv je tisti, ki je pridobljen v čisti, neokrnjeni naravi ter kupljen od izkušenega čebelarja, ki ga zna pravilno odvzeti.

Varujmo čebele
Najbolj znan in cenjen čebelji izdelek je še vedno med. Obožujejo ga tako otroci kot tudi starejši, saj je zelo okusen, sladek, poleg tega pa še zdrav. Mnogi si ga z veseljem privoščijo za zajtrk, s čimer poskrbijo za dober začetek dneva. Njegove zdravilne učinkovine so poznali že naši predniki in glas o vsebnosti hranil, ki nas varujejo pred bakterijskim, mikrobnim in glivičnim okužbam se z leti le še širi. Pomembno je izbrati kvaliteten med, naraven, predvsem pa ne sme biti segret. Temperatura namreč zmanjša zdravilne lastnosti tega nadvse priljubljenega slastnega izdelka. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da ga jemo v kombinaciji z ostalimi zelišči in začimbami, predvsem koristno za naše telo bo dodatek ingverja, česna, limone, cimeta ...
Vse več povpraševanja in zanimanja je tudi po matičnem mlečku. Ponaša se z izjemno hranljivimi snovmi, ki skrbijo za zdrav duh in zdravo telo. Njegove pozitivne učinke opazijo tako majhni kot veliki, saj vsebuje nenasičene maščobe, vitamine, minerale, aminokisline, ki lajšajo marsikatero zdravstveno tegobo, z njim je mogoče izboljšati koncentracijo, spomin, pomaga urejati nivo krvnega sladkorja, krepi imunski sistem ter deluje protivnetno.
Če pomislimo, bi lahko rekli, da so čebele ne le prinašalke cvetnega prahu, temveč prinašalke našega zdravja. Poskrbimo zanje in naravo, da bodo imele možnost letati od cveta na cvet, iz drevesa na drevo ter nas razveseljevati s svojimi pridelki.

Ostali članki iz teme prehrana

10.02.2019

Danes jemo osiromašeno hrano

Sogovornica Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, nam je pojasnila, kakšna je…
30.01.2019

Odličen trik za ohladitev vina

Zagotovo se vam je že zgodilo, da so k vam prišli nenapovedani gostje, vi pa niste imeli…
25.01.2019

4 zanimiva dejstva o rdečem vinu, ki jih še ne poznate

Rdeče vino za marsikoga ni zgolj pijača, pač pa ponuja ogromno možnosti za učenje,…
17.01.2019

Poskusite sladek recept, ki je navdušil svet!

Notranja oblikovalka in znana svetovna Instagram influencerka Aimee Song, ki se skriva za…
03.01.2019

Uspešno hujšanje zahteva pripravo: kako začeti?

Hujšanje je nekaj kar podarimo telesu, saj mu privoščimo očiščenje in boljši življenjski…