Nastavitve piškotkov

Dobre črevesne bakterije za manj srčno-žilnih obolenj

 

Raziskave kažejo, da imajo patogeni črevesni mikrobi pomembno vlogo pri nastajanju ateroskleroze. Za osebe, ki imajo glede na svojo starost in življenjski slog malo aterosklerotičnih oblog, je značilna bolj zdrava črevesna biota in v krvi manj oksidantskih presnovnih odpadkov, ki jih proizvajajo škodljive črevesne bakterije.

Dr. Iztok Ostan

Predhodne študije so pokazale, da visoke ravni teh presnovkov v krvi, zlasti pa snov TMAO (trimetilamin N-oksid), poveča tveganje infarktov in kapi, tveganje smrti v naslednjih petih letih pa se poveča kar štirikratno. Če poskrbimo za več dobrih bakterij v črevesju, lahko zagotovimo pomembno zaščito pred srčnim infarktom in možgansko kapjo.
To lahko storimo že s povečanim vnosom vlakninsko bogatih živil, saj so vlaknine hrana za dobre bakterije. Raziskovalci Cleveland Clinic so s preizkusi na miših ugotovili, da z vlakninami bogata prehrana bistveno zniža raven TMAO v krvi.
Koristi seveda tudi uživanje probiotičnih živil. Pregled devetih znanstvenih študij je pokazal, da je za ljudi, ki redno uživajo probiotična živila (na primer probiotične jogurte, kefir ali probiotična dopolnila), značilna nižja raven krvnega tlaka. Najbolj je uživanje probiotikov koristilo osebam s previsokim krvnim tlakom (nad 130/85).
Zanimivi so tudi rezultati eksperimenta, ki ga je opravila skupina raziskovalcev z univerze Emory na miših z visokim krvnim tlakom. Eni skupini so v prehrano dodajali kefir, drugi pa ne. Po devetih tednih je skupina, ki je uživala kefir, imela v primerjavi s kontrolno skupino nižji krvni tlak, bolj uravnoteženo črevesno bioto, manjšo prepustnost črevesne stene, nižjo raven vnetij v centralnem žičnem sistemu.
Kefir sodi med zelo dobra tradicionalna probiotična živila. Toda po naših izkušnjah ga je potrebno užiti vsaj liter na dan, da odpravimo neprijetni vonj blata, ki je kazalec neuravnotežene črevesne biote. Z bio probiotikom EM dosežemo ta cilj v nekaj dneh že 0,2 do 1,0 dl na dan.

Ostali članki iz teme prehrana

19.12.2018

4 stvari, ki jih morate narediti pred novim letom

Novo leto je tik pred vrati in praznična mrzlica je že skoraj na vrhuncu. Tudi če vam…
11.12.2018

Razstrupljanje z ajurvedo

Po ajurvedi je zimski čas kralj vseh letnih časov. Energija, ki jo pridobimo pozimi, je…
11.12.2018

Dobre črevesne bakterije za manj srčno-žilnih obolenj

Raziskave kažejo, da imajo patogeni črevesni mikrobi pomembno vlogo pri nastajanju…
11.12.2018

Naj vas obiski ne ujamejo nepripravljene

December je čas druženj in zabav, več pa je tudi nenapovedanih obiskov, saj marsikateri…
05.12.2018

Tri skrivnosti odličnega golaža

Zima že trka na vrata in to je čas, ko se na naših krožnikih pogosteje znajdejo jedi na…