Nastavitve piškotkov

Dobre črevesne bakterije za manj srčno-žilnih obolenj

 

Raziskave kažejo, da imajo patogeni črevesni mikrobi pomembno vlogo pri nastajanju ateroskleroze. Za osebe, ki imajo glede na svojo starost in življenjski slog malo aterosklerotičnih oblog, je značilna bolj zdrava črevesna biota in v krvi manj oksidantskih presnovnih odpadkov, ki jih proizvajajo škodljive črevesne bakterije.

Dr. Iztok Ostan

Predhodne študije so pokazale, da visoke ravni teh presnovkov v krvi, zlasti pa snov TMAO (trimetilamin N-oksid), poveča tveganje infarktov in kapi, tveganje smrti v naslednjih petih letih pa se poveča kar štirikratno. Če poskrbimo za več dobrih bakterij v črevesju, lahko zagotovimo pomembno zaščito pred srčnim infarktom in možgansko kapjo.
To lahko storimo že s povečanim vnosom vlakninsko bogatih živil, saj so vlaknine hrana za dobre bakterije. Raziskovalci Cleveland Clinic so s preizkusi na miših ugotovili, da z vlakninami bogata prehrana bistveno zniža raven TMAO v krvi.
Koristi seveda tudi uživanje probiotičnih živil. Pregled devetih znanstvenih študij je pokazal, da je za ljudi, ki redno uživajo probiotična živila (na primer probiotične jogurte, kefir ali probiotična dopolnila), značilna nižja raven krvnega tlaka. Najbolj je uživanje probiotikov koristilo osebam s previsokim krvnim tlakom (nad 130/85).
Zanimivi so tudi rezultati eksperimenta, ki ga je opravila skupina raziskovalcev z univerze Emory na miših z visokim krvnim tlakom. Eni skupini so v prehrano dodajali kefir, drugi pa ne. Po devetih tednih je skupina, ki je uživala kefir, imela v primerjavi s kontrolno skupino nižji krvni tlak, bolj uravnoteženo črevesno bioto, manjšo prepustnost črevesne stene, nižjo raven vnetij v centralnem žičnem sistemu.
Kefir sodi med zelo dobra tradicionalna probiotična živila. Toda po naših izkušnjah ga je potrebno užiti vsaj liter na dan, da odpravimo neprijetni vonj blata, ki je kazalec neuravnotežene črevesne biote. Z bio probiotikom EM dosežemo ta cilj v nekaj dneh že 0,2 do 1,0 dl na dan.

Ostali članki iz teme prehrana

12.02.2019

Rosé Vinske kleti Zlati grič znova navdušil

Število penečih vin in število vinarjev, ki imajo v svojem portfelju peneča vina, se v…
10.02.2019

Danes jemo osiromašeno hrano

Sogovornica Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, nam je pojasnila, kakšna je…
30.01.2019

Odličen trik za ohladitev vina

Zagotovo se vam je že zgodilo, da so k vam prišli nenapovedani gostje, vi pa niste imeli…
25.01.2019

4 zanimiva dejstva o rdečem vinu, ki jih še ne poznate

Rdeče vino za marsikoga ni zgolj pijača, pač pa ponuja ogromno možnosti za učenje,…
17.01.2019

Poskusite sladek recept, ki je navdušil svet!

Notranja oblikovalka in znana svetovna Instagram influencerka Aimee Song, ki se skriva za…