Nastavitve piškotkov

Čudežna stročnica

Kadar je govora o holesterolu, najprej pomislimo na nekaj slabega. Toda holesterol v določeni količini, je nujen za naše življenje, zdravstvene težave pa nastanejo, kadar ga je preveč. Če bi radi preverili, koliko ga imate in ali je vse v mejah normale, lahko to storite s pregledom krvi oz. krvnim testom.

Sara Sočan

Holesterol v krvi se nahaja v vsaki celici, ampak obstajata dve vrsti: tako imenovani dobri HDL holesterol in slabi LDL holesterol. Prvi pomaga odstranjevati holesterol iz arterij v telesu in ga prenaša nazaj v jetra, kjer se izloči, medtem ko je LDL nevaren za naše zdravje, saj se lahko čez čas nakopiči na stenah arterij. Da bi poskrbeli za čim boljše razmerje med slabim in dobrim, je priporočljivo, da se čim več gibamo, se izogibamo stresu, predvsem pa pazimo na uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje čim manj nasičenih maščobnih kislin in soli ter čim več sadja in zelenjave. Med živila, ki pozitivno vplivajo na naš holesterol, sodi med drugih tudi čičerika.

Marjetka Založnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano je pojasnila prednosti, ki jih ima čičerika. »Poleg tega, da Ima nizek glikemični indeks in je odličen vir rastlinskih beljakovin, uravnava raven nevarnega holesterola, znižuje visok tlak in varuje pred srčnimi boleznimi. Kot vse stročnice je polna ogljikovih hidratov, ki jih telo počasi presnavlja, tako ne povzroča hitrih sprememb ravni krvnega sladkorja. Telo z uživanjem čičerike pridobi enakomerno energijo.« Dodala je še, da čičerika ni bogata če z beljakovinami in vlakninami, ampak nam daje občutek sitosti in zmanjša željo po nezdravih prigrizkih, prav tako izboljšuje prebavo.

»Čičerika je osnovna sestavina humusa. Uporabljate jo lahko v solatah, juhah, saj doda poseben, oreščkast okus. Čičerikina moka se uporablja za brezglutenske sladice. Če kuhano čičeriko zmečkamo, ji dodamo kumino, česen, čili in koriander ter iz mase oblikujemo male kroglice, ki jih ocvremo do hrustljavega, nastanejo falafli. Možnosti za pripravo jedi iz čičerike je seveda še veliko več. Lahko jo zapečete, pripravite rižoto s čičeriko, enolončnico, jo dodate v testenine in pripravite iz nje pecivo.«

Ostali članki iz teme prehrana

22.05.2019

Skrb za možgane in srce

O maščobnih kislinah je že veliko napisanega in povedanega, zato se mnogi že dobro…
21.04.2019

Za odpornost na potovanjih

Na potovanjih sta imunski sistem in celotno naše telo na preizkusu. S soprogo ga takrat…
17.04.2019

Kjer je čokolada, tam je Manner

Festival čokolade, ki ga je Radovljica gostila že osmič zapored, je pod streho. Kljub…
08.04.2019

Arganovo olje

Arganovega olja nima vsakdo v gopodinjstvu ali v kozmetični omarici, ampak če bi poznali…
17.03.2019

Čudežna stročnica

Kadar je govora o holesterolu, najprej pomislimo na nekaj slabega. Toda holesterol v…