Nastavitve piškotkov

Arganovo olje

Arganovega olja nima vsakdo v gopodinjstvu ali v kozmetični omarici, ampak če bi poznali vse njegove moči, bi ga zagotovo bolj cenili. Uporabljamo ga lahko za različne namene, saj je zdravo, hranljivo, je odlična sestavina v mnogih kozmetičnih izdelkih, predstavlja pa tudi popestritev v kulinariki.

Arganova drevesa rastejo v jugozahodnem Maroku. Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva arganovo olje, ki mu dandanes pripisujejo velik pomen.

Ponaša se specifičnim vonjem in okusom, zato se ga v kuhinji ne uporablja v velikih količinah. Pri jedeh predstavlja le »češnjico na vru tortice«, saj ga mojstri dodajajo v kapljicah na koncu, za izboljšanje jedi. Z njegovo aromo izboljšajo okus solati, ribi, kuskusu, dodajajo ga omakam in prelivom.

Arganovo olje se ponaša z visoko vsebnostjo vitamina E, F in C, bogat je z omega-6 maščobnimi kislinami, zato lahko kožo z njim dobro nahranimo in jo ohranjamo bolj svežo in mladostno. Izkušnje pravijo, da naj bi zmanjšal opaznost gub, brazgotin in strij ter omilil luskavico. Vseboval naj bi sestavino tokoferol, ki veže proste radikale in skupaj z antioksidativnim fenolom pomaga našemu imunskemu sistemu zgraditi trdnejši obrambni zid pred virusi, bakterijami, mikrobi ...

Za kozmetično uporabo je optimano olje iz nepraženih jedrc. Predstavnice ženskega spola ga rade uporabijo za podlago ličilom, z njegovo pomočjo pa poskrbijo tudi za nohte. Namreč, če v enaki količini zmešamo olje in limonin sok ter z mešanico namažemo nohte, se nam bodo bolj svetili in se ne bodo lomili.
Pozitiven vpliv ima tudi na naše lase. Če imate poškodovane suhe lase brez sijaja, olje nanesite na lase tako, da začnete pri konicah, nato jih zavijte v toplo brisačo in počakajte vsaj pol ure. Potem jih operite in si uredite pričesko kot ponavadi. Če pa imate suho lasišče in prhljaj, olje zmasirajte tudi v korene las, enkrat ali dvakrat na teden. Z redno uporabo in masažo boste upočasnili izpadanje las. Arganovo olje prav tako uspešno odpravlja prhljaj, regenerira poškodovane lasne celice, jih naredi močnejše in preprečuje razcepljene konice.

Ostali članki iz teme prehrana

17.04.2019

Kjer je čokolada, tam je Manner

Festival čokolade, ki ga je Radovljica gostila že osmič zapored, je pod streho. Kljub…
08.04.2019

Arganovo olje

Arganovega olja nima vsakdo v gopodinjstvu ali v kozmetični omarici, ampak če bi poznali…
17.03.2019

Čudežna stročnica

Kadar je govora o holesterolu, najprej pomislimo na nekaj slabega. Toda holesterol v…
17.03.2019

Manjka nam jih več kot si mislite

Glavni vzrok večine bolezni ''moderne'' populacije je premajhen vnos omega-3 maščob in…
12.02.2019

Rosé Vinske kleti Zlati grič znova navdušil

Število penečih vin in število vinarjev, ki imajo v svojem portfelju peneča vina, se v…