Nastavitve piškotkov

Skrb za možgane in srce

O maščobnih kislinah je že veliko napisanega in povedanega, zato se mnogi že dobro zavedajo, kako pomembne so za naše zdravje in dobro počutje. Nekoliko manj pa vemo o DHA – tipu omega-3 maščobnih kisline, ki pozitivno vpliva na naše možgane in imajo še vrsto drugih koristih lastnosti.

Tia Kemprele

Naše telo jih težko proizvede dovolj, zato strokovnjaki priporočajo, da ga dodatno vnašamo v naš organizem. To lahko naredimo s pravilno izbiro hrane (veliko ga vsebujejo ribe, še posebej losos) in z jemanjem prehranskih dopolnil. Le-ta so lahko pripravljena iz mikroalg in ne samo iz rib, kar je nedvomno dobra novica za alergike, vegetarijance in vegane.

Prednosti DHA

DHA pomaga ohranjati zdravje našega srca, saj zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni, deluje protivnetno, poskrbi za obnovo mišic po vadbi, uravnavanje krvnega pritiska in še bi lahko naštevali. Prav tako je mogoče z njim poskrbeti za povišanje t. im. dobrega holesterola. Raziskave so pokazale, da blagodejno vplivajo tudi na nosečnice, saj preprečuje prezgodnji porod. Analiza dveh velikih študij je pokazala, da so ženske, ki so vsak dan med nosečnostjo zaužile 600–800 mg DHA, zmanjšale tveganje za zgodnje prezgodnje rojstvo tudi za več kot 40 %. Prehranska priporočila so torej, da nosečnice tedensko vnašajo v telo 226 gramov omega-3 maščob – bodisi s pomočjo ribe z nizko vsebnostjo živega srebra ali prehranskih dopolnil. V zadnjem trimesečju nosečnosti in v prvih letih rojstva, DHA pomaga otroku pri pravilnem razvoju možganov in oči.

Tudi pri motnji pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), ki se najpogosteje pojavlja v otroških letih, a se nemalokrat prenese tudi v odraslo dobo, si lahko pomagamo z uživanjem DHA. Kot glavna omega-3 maščoba v možganih DHA pomaga pri povečanju pretoka krvi med mentalnimi nalogami. Raziskave so pokazale, da imajo otroci in odrasli z ADHD običajno nižjo koncentracijo DHA v krvi, kar torej vpliva na delovanje možganov – izboljša se vedenje in pozornost.

Ostali članki iz teme prehrana

16.06.2019

Kaj so aminokisline in kakšna je njihova korist?

Aminokisline so pomemben dodatek jedilniku številnih športnikov in rekreativcev, saj se…
16.06.2019

Zelišče, ki razstruplja

Timijan je močno zelišče, ki ga uporabljamo pri razstrupljanju. Je podpora imunskega…
16.06.2019

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki spadajo v skupino…
10.06.2019

Pretiran strah pred ogljikovimi hidrati

V današnjih časih so mesto glavnega krivca za sodobne bolezni, predvsem debelost prevzeli…
23.05.2019

Vinska klet Zlati grič ponovno nagrajena!

Štajerska vinska klet Zlati grič vsako leto za svoja vrhunska vina prejme nekaj laskavih…