Nastavitve piškotkov

Dan odprtih vrat v Žički Kartuziji

V sredo, 27. septembra, na Svetovni dan turizma bo TIC Slovenske Konjice široko odprl vrata v nekdanji kartuzijanski samostan, Žičko kartuzijo, ki ga je okoli 1160 ustanovil štajerski mejni grof Otokar III. Štajerski.

Prva poslopja, ki so jih zgradili menihi, so bila lesena, kasneje zidana, v 15. stoletju pa je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača, postala je tudi zelo priljubljena poročna destinacija.

Območje Slovenskih Konjic je znano po dobrih vinih, malokdo pa ve, da so že kartuzijanski menihi v kleteh Žičke kartuzije pridelovali vino, o čemer pričajo zapisi iz druge polovice 15. stoletja. Danes v obokanih kleteh bivšega samostana zori kar 60.000 steklenic penin bele in rosé iz Vinske kleti Zlati grič, urejene pa imajo tudi prostore za pokušino vrhunskih vin iz te prestižne vinske kleti.

Naslednji teden boste imeli odlično priložnost, da si brezplačno ogledate ta zgodovinski zaklad, organizirani pa bodo tudi brezplačni vodeni ogledi ob 10., 12., 14. in 16. uri. Imeli boste tudi priložnost, da kupite kakšno steklenico vrhunske in nagrajene penine Zlati grič, ki vas bo zagotovo navdušila.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

22.09.2017

Deseti dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije

V soboto, 23. septembra, bo v organizaciji RTV Slovenija in Rdečega križa Slovenije…
20.09.2017

Amway je naredil 10.000 korakov za dobro delo

Amway Slovenija in več kot 200 Amwayevih nosilcev dejavnosti se je zbralo v parku Tivoli…
19.09.2017

Zagotovite si trajen navdih. Oblecite majico št.1 v Evropi!

Poteka dražba dresa zlate slovenske košarkarske reprezentance. Društvo Tandem Zagorje, v…
19.09.2017

16. Ekopraznik v Ljubljani

Kljub manjšim vremenskim motnjam, je bil letošnji Ekopraznik prava paša za oči, nos in…
18.09.2017

Čestitke našim športnikom!

Tudi ekipa, ki ustvarja revijo Bogastvo zdravja je zahripana. A ne zaradi bolezni, temveč…