Nastavitve piškotkov

Svetovni dan boja proti raku

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti raku. 4. februarja se namreč svetovna javnost, strokovnjaki od blizu in daleč, izobraževnale in svetovalne službe, pozamezniki in drugi združijo z mislijo o tem, kako prepoznati, kako se soočiti in kako pozdraviti to hudo bolezen, ki prizadene vsako leto več oseb.

Svetovni dan boja proti raku so določili v Franciji, natančneje v Parizu, leta 2000. Želeli so informirati ter spodbuditi promocijo za raziskave, ki bi ponudile možnosti za zdravljenje te bolezni, prav tako je bil cilj izbranega dne izboljšati življenje obolelim, ponuditi pomoč tudi svojcem obolelih in globalno javnost seznaniti z rakom ter posledicami, ki jih prinaša.

Mednarodna zveza proti raku je tudi letos odločila, da bo svetovni dan potekal pod sloganom: Mi zmoremo. Jaz zmorem. S tem želimo poudariti, da lahko tako kolektivno kot tudi kot posamezniki, dodamo delček v mozaik informiranja o raku. Zatorej lahko prispevajo prav vsi, starejši in mlajši, dekleta in fantje, organizacije, vlade, šole, bolnišnice, društva in še bi lahko naštevali ...

Statistika napoveduje, da naj bi do leta 2030 na novo zbolelo 21,7 milijona ljudi, 13 milijonov pa jih bo zaradi raka umrlo. Prihodnost torej ni obetajoča, zato moramo še toliko bolj paziti nase, opravljati preventivne preglede, živeti zdravo in čim manj stresno.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

31.01.2018

Limonin sok čisti vaše telo

Živimo v svetu kemije. Povsod so z nami različne kemikalije, ki spreminjajo naše naravno…
29.01.2018

16. obletnica Term Snovik

Danes so v Termah Snovik obeležili 16. Obletnico delovanja. Kot je povedala direktorica…
17.01.2018

Tri ideje za sproščujoč vikend

Tudi vam pogosto zmanjka idej, kaj početi ob vikendih? Morda ste malenkost bolj lenobne…
12.01.2018

Zakaj upravljati z osebnimi financami in kako?

Kako lahko rešite svoje osebne finančne težave? Finančno pismen človek se zaveda pomena…
19.12.2017

Srečno in zdravo 2018

Staro leto se poslavlja in pred vrati je pričakovanje novega. Seveda pa so tu tudi…