Nastavitve piškotkov

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Mnogi otroci so bili danes še posebej veseli jutranjega prihoda v šolo ali vrtec. Namreč, tam jih je čakal tradicionalni slovenski zajtrk. Že sedmo leto zapored se na njihovi mizi na ta dan znajdejo dobrote slovenskih ponudnikov.

Danes se je po besedah ministra za kmetijstvo, Dejana Židana, zajtrka razveselilo kar 260.000 otrok. Zajtrk naj bi, poleg kruha, masla, medu in mleka, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji, sestavljalo jabolko oziroma kakšno drugo sadje slovenskega porekla. Minister je še poudaril, da je cilj tradicionalnega slovenskega zajtrka obuditi kulturo zajtrka, dati poudarek lokalni oskrbi, kar pomeni bolj sveže, bolj kakovostno in bistveno manjše onesnaževanje okolja.

Danes pa obeležujemo tudi Dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS prvič razglasila pred petimi leti z namenom, da bi postavila v ospredje lokalne pridelovalce hrane in širila informacije o tem, kako zelo zdrava je hrana, ki prihaja od blizu, sosednjih kmetij, takšna, ki ne potrebuje dneve in tedne, da prispe do trgovskih polic in nato v naš hladilnik ali na mizo.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da je poleg zdrave hrane in gibanja za celostni razvoj posameznika pomembna tudi nekoliko drugačna »hrana« - hrana za dušo, kar pomeni, da je potrebno prisluhniti sebi in početi stvari, ki nas razveseljujejo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

12.11.2017

Zima prihaja. Ste pripravljeni nanjo?

Sedenje na terasi ali balkonu ni več mogoče brez toplega puloverja, ki nas greje ... Zima…
12.11.2017

Prihodnost slušnih aparatov je tu

Ste se kdaj znašli na železniški postaji in želeli ujeti informacije o prihajajočih ali…
09.11.2017

Zajtrk na poti

Tekom tedna zjutraj marsikomu zmanjka časa za zajtrk, kljub temu pa si lahko tudi na poti…
09.11.2017

Dan, ko se mošt spremeni v vino

Martinovanje je od nekdaj povezano z družino, prijatelji in s tradicijo pokušine mošta,…
08.11.2017

S šampinjoni v roza embalaži za Europo Donno zbrali 5871,30 evrov

Najbolj roza mesec v letu so pri Hoferju aktivno posvetili osveščanju o raku dojk. Cel…