Nastavitve piškotkov

Ogledni nasad Zeleni dragulji narave je že posejan

V minulih dneh je bil na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni posejan in zasajen edinstven raziskovalno izobraževalni ogledni Zeleni dragulji narave. Na njem si bodo lahko obiskovalci sejma AGRA letos od 25. do 30. avgusta ogledali zanimive sonaravne rešitve za pridelavo hrane v času podnebnih sprememb.

Za mlade kmetovalce, ki jim je sejem letos še posebej posvečen, za vrtičkarje in vse tiste, ki jih zanima sodoben način sobivanja z naravo, bo nadvse zanimivo, kako v samooskrbnem krogu preživetja uspevajo stare, ohranjene sorte slovenskih kmetijskih in vrtnih rastlin, poljščine, stare sorte žit, medovite rastline in travinje. Poligon Zeleni dragulji narave pa daje letos še poseben poudarek in namenom uporabe lanu, 15 sortam industrijske konoplje ter zdravilnim rastlinam.

Podnebne spremembe, uporaba umetnih materialov in s tem povečanje količine odpadkov, vse večja rabe kemije pri pridelavi hrane in ogroženost čebel, so težave, ki krojijo sodoben način življenja. »Zato jih je potrebno pričeti z reševanjem pri temeljih, v materiji, kajti prav vse, kar nas obdaja, izhaja iz zemlje«, meni izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič. Skupaj s strokovnjaki z IHPS Žalec (vodji oglednega nasada sta mag. Nataša Ferant in dr. Barbara Čeh), nevladno organizacijo Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije (predsednica Irena Rotar), ki je tudi pobudnik postavitve oglednega nasada Zeleni dragulji narave ter Društvom za permakulturo Slovenije želijo prikazati čim več uporabnih rešitev mladim kmetom, vrtičkarjem, stroki in zainteresirani javnosti, ki jih skrbi zdravje ljudi, živali in planeta.

«Zasnova gredice v obliki spirale omogoča prikaz sonaravnih rešitev vključno z upoštevanjem permakulturnih načel, vetrnih zaščit, zastiranja, namakanja in naravnega plemenitenja tal z zoolitom. Prikazane so uporaba avtohtonih domačih sort poljščin, stare prakse pridelave, kar ima poseben pomen prav v času podnebnih sprememb«, pravi Irena Rotar iz Ekoci - eko civine iniciative Slovenije.

«V Sloveniji se izvaja veliko projektov na različnih področjih«, meni, mag. Nataša Ferant, vodja Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS, kjer je tudi genska banka 150 sort različnih eko zdravilnih rastlin, «le malo pa jih resnično zaživi v praksi, zato bomo na sejmu predstavili učinkovite rešitve, ki obsegajo medovite, biodinamične in druge rastline, ki so nepogrešljive pri pridelavi hrane in v kulinariki.«

«V oglednem nasadu je prikazanih 15 sort konoplje, ki so od največje do najnižje posajene po velikosti. Njihova namembnost bo predstavljena tudi na strokovnem posvetu, ki bo organiziran v sklopu sejma AGRA 30. avgusta«, pravi dr. Barbara Čeh, vodja projekta Pridelava industrijske konoplje v Sloveniji (več info na povezavi: http://www.ihps.si/rastline-tla-in-okolje/pridelava-industrijske-konoplje-cannabis-sativa-l-v-sloveniji/). V okviru tega projekta sicer raziskujejo, katere sorte konoplje u EU sortne liste se bodo najbolje obnesle za pridelavo v našem okolju. Ogledni posevek imajo posajen tudi na IHPS v Žalcu. Sodelujejo s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru, ki preučuje vzorce stebel v poskusih pridelane konoplje glede uporabnosti za pridelavo vlaken.

«Veseli nas, da ogledni nasad Zeleni dragulji narave nadgrajuje tudi tekmovanje v izdelavi oblačil iz konoplje, lanu in volne Ekoci Green design ki daje navdih in ustvarjalen zagon za nove inovativne tekstilne panoge na znanstveni osnovi,« poudarjata Mateja Jaklič, Pomurski sejem in Irena Rotar, EKOCI. Vabilo za sodelovanje je na povezavi: http://ekoci.si/napovednik-dogodkov/vabilo-za-sodelovanje-v-natecaju-ekoci-green-design/. Natečaj je namenjen iskanju in razvoju novih ustvarjalnih in gospodarskih priložnosti ob podpori stroke, ki zaznava potrebe okolja na lokalnem, državnem in svetovnem nivoju in se zaveda učinkov našega delovanja v globalnem svetu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

10.08.2018

Prvi del operacije Novo rojstvo je za nami

Prvi del operacije Novo rojstvo, s katero smo pričeli v začetku letošnjega leta, je za…
03.08.2018

Huawei je postal drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu

Huawei je postavil nov mejnik v svojem globalnem razvoju. Glede na podatke, ki jih je…
25.07.2018

Naj umetna inteligenca opravi težaško delo

Kaj je fotografija z umetno inteligenco? To je ena bolj opevanih lastnosti pred kratkim…
20.07.2018

Vedno pripravljeni na nenapovedane obiske

Vsakomur se je zagotovo že zgodilo, da je poklicala prijateljica, tašča ali sestra in…
19.07.2018

Priznani slovenski ilustrator poslikal avto za Huawei

Mitja Bokun, nagrajeni ilustrator in svetovno priznani umetnik, je tokrat ustvarjal malo…