Nastavitve piškotkov

Hormonsko ravnovesje in celulit

Poleg neustrezne hrane in premalo gibanja so plastenke, zdravila proti bolečinam in meso konvencionalne reje lahko dodatni krivci za nastanek celulita.
Nastanek celulita povzroča motena presnova hranil in hormonov. Strupi iz prehrane in zdravil se ne odstranijo optimalno. Odpadne kisline in strupi se nalagajo v krvi in zadržujejo v limfnem sistemu, kar na zunaj vidimo kot značilne izbokline in pomarančasto kožo - celulit.


Plastika, kot hormonski motilec:
Vse kar je zapakirano v plastiko pospešuje nastanek celulita. Različne plastenke, folije, shranjevalne posodice, škatlice, pločevinke, tetrapaki. Problematična sestavina je BPA ( bisfenolna kislina), ki spada med okoljske estrogene. To so sestavine, ki oponašajo hormon estrogen in zasedajo receptorje v celicah, ter na tako povzročajo estrogensko dominanco, ki pospeši nastanek celulita , na način da telo zadržuje vodo v maščobnih celicah in medceličnih tkivih. Izogibati se moramo vseh plastičnih izdelkov v prehrani in pijači in jih zamenjajmo za steklo , ter shranjujmo hrano v steklenih posodicah.
Okoljske estrogene lahko sčistimo iz telesa tako, da reorganiziramo svoj prehranski režim in povečamo vnos zelenjave, ki vsebuje diindolmetan ki pomaga odstraniti odvečen škodljivi agresiven estrogen tako pri ženskah kot pri moških. Z ustrezno prehrano lahko uravnavamo nivo estrogena v našem telesu in poskrbimo za nemoten ciklus ter ustrezen metabolizem estrogena, ter tako preprečimo odvečno nabiranje škodljivega estrogena v telesu, ki ne povzroča samo celulit ampak tudi ostale ženske bolezni.


Zdravila proti bolečinam povzročajo edeme
Redno jemanje protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo sestavine kot so: ibuprofen, paracetamol, naproksen, diclofenac, lahko prispevajo k nastanku celulita. Te sestavine obremenjujejo delovanje jeter, ter tako motijo cikluse razstrupljanja telesa in optimalno pretvorbo hormonov. Strupi se v telesu nabirajo zaradi preobremenjenosti jeter, ter se shranjujejo v telesnih tkivih in medceličnih tekočinah na bokih, zadnjici , bedrih, kar povzroča otekline/edeme, ki jih vidimo kot celulit. Masaže in obloge z različnimi rastlinskimi olji lahko zmanjšajo take otekline in videz celulita.
Stres slabi vezivna tkiva
Telo med stresom ustvarja preveč stresnega hormona kortizola, ki deluje katabolno, kar oslabi vezivna tkiva in povzroča pospešeno shranjevanje in odlaganje maščob na predelih trebuha, zadnjice in nog.


Meso konvencionalne reje povzroča vnetja celic:
Vsebuje antibiotike in rastne hormone, kar se s prehrano prenaša v naše telo. Motena je presnova celic in hormonov, kar vpliva na čvrstost tkiv. Meso živali hranjenih z žiti povzroča vnetja in poškodbe celic . Za gladko kožo raje posezite po biološko pridelanih mesnih izdelkih, ki so seveda dražji a zato zdravju in hormonskemu ravnovesju bolj koristni.
Simone Godina CHHC, FDN, IAHC, AADP


http://simone-godina.healthcoach.integrativenutrition.com/

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

05.11.2018

Bolezen tisočerih obrazov

Z Renato Žohar, predsednico društva Spoznajmo multiplo sklerozo, smo se pogovarjali o…
24.10.2018

Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav.…
17.10.2018

Uprimo se raku – 9 namigov za zmanjšanje tveganja pojava rakavih obolenj

V Sloveniji vsako leto za eno od oblik raka na novo zboli kar 13.000 ljudi. Kljub temu,…
16.10.2018

Majhni koraki na poti do sreče

Kaj sploh je sreča? Za vsakega od nas najbrž nekaj drugega. Kljub vsemu pa velja za vse:…
11.10.2018

Osvobodite se škodljivih kemikalij

Zaradi ozaveščenosti, koliko strupov se z uporabo sintetičnih barv za lase vsrka…